دبیرکل سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره امنیت غذایی که به ریاست آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش ریاست دوره ای شورای امنیت را در ماه جاری میلادی بر عهده دارد، تشکیل شد، گفت: حمله روسیه به همسایه خود (اوکراین) عملاً به صادرات مواد غذایی این کشور پایان داده است.
گوترش تصریح کرد: افزایش تا ۳۰ درصدی قیمت مواد غذایی اصلی، مردم را در کشورهای آفریقا و خاورمیانه از جمله کامرون، لیبی، سومالی، سودان و یمن تهدید می کند.
وی اظهار داشت: وقتی جنگ به راه می افتد، گرسنگی در میان مردم پدیدار می شود. حدود شصت درصد از مردم جهان که با کمبود غذا مواجه هستند در مناطقی زندگی میکنند که در آنها جنگ وجود دارد.
دبیر کل سازمان ملل گفت: هیچ کشوری از گرسنگی مصون نیست. در ماه آوریل، برنامه جهانی غذا و شرکای آن، بین بیش از ۳ میلیون اوکراینی غذا و پول نقد توزیع کردند. این درحالی است که تا ماه مارس، اوکراین جهان را با ذخایر فراوان غذا تغذیه می کرد.
وی خاطر نشان کرد: سال گذشته، بیشتر ۱۴۰ میلیون نفری که در سراسر جهان از گرسنگی حاد رنج میبرند، تنها در ۱۰ کشور از جمله افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، هائیتی، نیجریه، پاکستان، سودان جنوبی، سودان، سوریه و یمن زندگی می کردند. هشت کشور از این کشورها در دستور کار این شورای امنیت قرار دارند.
دبیرکل سازمان ملل افزود: بدون شک وقتی این شورا در مورد جنگ بحث می کند، گرسنگی مطرح می شود. وقتی شورای امنیت در مورد ماموریت های حفظ صلح و سیاسی تصمیم می گیرد، گرسنگی بخشی از آن است و وقتی نمی تواند به اجماع برسد، افراد گرسنه هزینه زیادی می پردازند.
گوترش افزود: امروز ما ۳۰ میلیون دلار از صندوق مرکزی واکنش اضطراری به تامین نیازهای فوری امنیت غذایی و تغذیه در نیجر، مالی، چاد و بورکینافاسو اختصاص می دهیم. من همچنین عمیقاً نگران وضعیت امنیت غذایی در شاخ آفریقا هستم که طولانی ترین خشکسالی در چهار دهه اخیر را تجربه کرده است.
دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: بیش از ۱۸ میلیون نفر در شاخ آفریقا تحت تأثیر این خشکسالی قرار گرفته اند و برنامه جهانی غذا هشدار می دهد که میلیون ها نفر در سومالی ظرف چند ماه آینده با قحطی مواجه می شوند. وضعیت خطرناک امنیت غذایی در اتیوپی و سومالی با درگیری و ناامنی عمیق همراه شده است.
دبیر کل سازمان ملل عصر چهارشنبه به وقت محلی نیز در یک نشست امنیت غذایی در سازمان ملل به میزبانی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش ریاست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل در ماه جاری میلادی را برعهده دارد، گفت که برای احیای صادرات غلات اوکراین و کودهای شیمیایی با روسیه، اوکراین، ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به صورت فشرده در تماس است.
وی تصریح کرد: امیدوار هستم، اما هنوز در این زمینه تلاش باید کرد. پیامدهای پیچیده امنیتی، اقتصادی و مالی مستلزم حسن نیت از همه طرفها است.
دبیر کل سازمان ملل متحد اظهار داشت: سطح گرسنگی در جهان به بالاترین حد خود رسیده است. تنها در دو سال، تعداد افرادی که به شدت با ناامنی غذایی مواجه هستند دو برابر شده و از ۱۳۵ میلیون نفر قبل از همهگیری کرونا به ۲۷۶ میلیون نفر در سال جاری رسیده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل، جنگ در اوکراین موجب شده است قیمت مواد غذایی در سراسر جهان به بالاترین سطح برسد. یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون نفر در جهان که یک سوم آنها زیر خط فقر به سر میبرند، بشدت در معرض کمبود و قطع مواد غذایی، انرژی و سیستمهای مالی هستند که منجر به افزایش فقر و گرسنگی بیشتر میشود.
۳۶ کشور برای تأمین و واردات بیش از نیمی از گندم مورد نیاز خود بر روی روسیه و اوکراین حساب میکنند. این کشورها شامل برخی از فقیرترین و آسیب پذیرترین کشورهای جهان هستند.