تهران - ایرنا - کرونا که آمد خوشبینانه به این فکر می‌کردیم که خیلی زود می‌رود، اما نه تنها اکنون پس از دو سال و سه ماه هنوز میزبان این ویروس تاجدار هستیم، بلکه فرار از تزریق واکسن کرونا برای شکست آن و اینکه دیگر به یک بیماری آندمیک تبدیل شود، داد همه را درآورده است.

براساس آمارهای وزارت بهداشت اکنون ۱۴ میلیون نفر هنوز دز اول واکسن کرونا را نزده‌اند، اما باید از همه آنهایی که تاکنون هیچ اقدامی برای تزریق واکسن نکرده‌اند پرسید چرا دردها و آلام مردم را بیشتر می‌کنید چرا خود را واکسینه نمی‌کنید تا سال‌های سال همه از این روزهای سخت‌ دوران کرونا خلاص شویم.

چراهای زیادی برای افرادی که هنوز حتی یک دز واکسن کرونا نزده‌اند وجود دارد، چرا این همه مرگ ناشی از کرونا را نمی‌بینید؟ چرا چشم‌های خودتان را به روی واقعیت‌ها بسته‌اید و نگاه نمی‌کنید که کرونا در این مدت بیش از ۱۴۱ هزار نفر از عزیزان مان را با خود برده است؟

چرا حتی یک لحظه خودتان را جای کادر درمانی و حوزه سلامت نمی‌گذارید که بدانید در این دو سال و اندی چه بر سرشان آمده، به اندازه تمام سال‌هایی که فعالیت داشته‌اند مرگ کودک، جوان و افراد سالمند را دیدند، اما کک شما نگزید! چرا دل سوگوار مادر و پدر داغدار، یا فرزندی که یکی از والدین یا هر دوی آنها را از دست داده است را نمی‌بینید؟ چرا دردهای افراد جامعه را بیشتر می‌کنید. چرا به جای اینکه خودتان را از جنس جامعه بدانید دور از جامعه می‌بینید؟

یکی از مهمترین موضوعات در کنترل و مهار ویروس کرونا تزریق به موقع واکسن است چون شواهد نشان می‌دهد تزریق واکسن باعث شده است که اکنون ایران پس از مدت‌ها به عدد یک رقمی در مرگ ناشی از کرونا برسد

مگر قلب شما از سنگ است که بیش از هفت میلیون ابتلا در این مدت را نمی‌بینید، به خودتان بیایید و دیگر این همه سختی را به کادر درمانی و اطرافیان خود وارد نکنید، چون اکنون ۹۰ درصد ابتلا و مرگ ناشی از کرونا برای افرادی است که هنوز واکسن نزده‌اند.

تصورات غلطی که در بین افراد واکسن نزده وجود دارد گاهی خنده‌دار و مضحک است و گاهی هم غیرکارشناسی و غیرعلمی، برخی از ترس مرگ ناشی از تزریق واکسن یا ترس از آمپول برای واکسن زدن دل به دریا نمی‌زنند و برخی هم تصور می کنند تزریق واکسن کرونا موجب مشکلاتی در آینده خواهد شد که این فرضیه از سوی بسیاری از پزشکان رد شده است.

در حال حاضر یکی از مهمترین موضوعات در کنترل و مهار ویروس کرونا تزریق به موقع واکسن است چون شواهد نشان می‌دهد تزریق واکسن باعث شده است که اکنون ایران پس از مدت‌ها به عدد یک رقمی در مرگ ناشی از کرونا برسد و برخی از روزها به مرگ ۳ نفر در روز رسید که بسیار رقم امیدوارکننده‌ای است اگر چه حتی مرگ یک نفر برای جامعه مهم است اما اگر تزریق واکسن جدی گرفته شود بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد.

۱۴ میلیون دز اول و ۲۸ میلیون دز سوم را نزدند

محمدمهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می‌گوید: حدود ۱۴ میلیون نفر نوبت اول و حدود ۲۸ میلیون نفر در کشور نوبت سوم واکسن کرونا را دریافت نکرده‌اند.

این آمار بسیار قابل تامل است که چرا ۱۴ میلیون نفر حتی حاضر هستند با جان اطرافیان خود هم بازی کنند چرا که در صورت ابتلا ممکن است یا خود یا اطرافیان به این ویروس در نوع ضعیف یا شدید آن همراه با مرگ دچار شوند هرچند که خوشبختانه اکنون امیکرون در پیک ششم کرونا در ایران به ضعیف‌ترین حالت خود رسیده است اما پیش بینی می‌شود در تابستان یا فصل سرما سویه جدیدی وارد شود که به همین منظور وزارت بهداشت در این زمینه هم تصمیم گرفته که همه افراد دز چهارم کرونا را هم تزریق کنند و برای افرادی بالای ۷۰ سال این تزریق در کشور آغاز شده است.

گویا معتقد است: اکنون با وجود آمارهای موجود، پوشش واکسیناسیون کرونا در گروه سنی ۵ تا ۱۱ سال کشور نیز مناسب نیست، به همین منظور تاکید می شود روی واکسیناسیون نوبت اول، دوم و سوم تمرکز و توجه جدی شود و به والدین توصیه کرد این شرایط را در نظر بگیرید و بچه‌ها را از واکسن محروم نکنند.

اینکه ۲۸ میلیون نفر از مردم ایران دز اول و دوم واکسن کرونا را زده اما برای دز سوم استقبالی نکرده‌اند، جای سوال دارد چون پاندمی کرونا به هیچ کس رحم نمی‌کند و این ویروس همچنان در جهان می‌تازد و چه جان‌هایی را که به آرامستان‌ها و قبرستان‌ها تقدیم کرده است اما این هم برای کسانی که واکسن نزده‌اند درس عبرتی نشد.

نگذاریم به روزهای تلخ کرونا برگردیم

به همین منظور وزارت بهداشت اعلام کرده است که افراد بالای ۷۰ سال که بیش از ۳ ماه از واکسیناسیون دُز سوم آنها گذشته، لازم است، برای دریافت دُز نوبت چهارم به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند. تزریق دز چهارم واکسن کرونا در اسفندماه سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد و افراد بالای ۷۰ سال، کادر بهداشت و درمان و کسانی که دارای بیماری‌های نقص ایمنی هستند در اولویت دریافت این نوبت هستند.

وزارت بهداشت همچنین قرار است امسال برای عموم جامعه یک نوبت واکسیناسیون نیز تزریق کند و از کسانی که هنوز موفق به دریافت دز سوم واکسن نشده اند، درخواست کرد هر چه سریع تر به مراجعه به مراکز مربوطه مراجعه کنند.

با پوشش وسیع واکسیناسیون عمومی و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، آمار مرگ و میر کرونایی و میزان مبتلایان روزانه به این بیماری کاهش محسوسی داشته و بسیاری از شهرها موارد فوتی ندارند

با پوشش وسیع واکسیناسیون عمومی و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، آمار مرگ و میر کرونایی و میزان مبتلایان روزانه به این بیماری کاهش محسوسی داشته و بسیاری از شهرها موارد فوتی ندارند، اما سهل‌انگاری در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و واکسینه نشدن ممکن در صورت شیوع سویه‌های جدید مردم را با مشکل مواجه کند و دوباره به روزهای تلخ کرونایی برگردیم.

واکسیناسیون کرونا از ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ با واکسینه شدن کادر درمانی آغاز شد، پس از آن گروههای حساس با بیماری‌های مزمن و سپس دیگر افراد جامعه برای تزریق واکسن فراخوانده شدند، روزها و ماههای اول استقبال خوبی از تزریق واکسن شد، مردم بخاطر شرایط بسیار حساسی که پاندمی کرونا به وجود آورده بود استقبال کردند و تزریق براساس اولویتی که داشت انجام می‌شد.

تزریق بیش از ۱۴۹ میلیون دز واکسن

زمانی که کرونا در سال ۱۴۰۰ و با سویه دلتا به اوج خود رسید و واکسن به میزان کافی وارد کشور شد اما به دلیل اینکه واکسیناسیون به صورت گسترده انجام نشده بود متاسفانه مرگ۷۰۰  نفردر یک روز را هم شاهد بویدم و با واردات واکسن به کشور و به ثمر رسیدن واکسن های تولید داخل اکنون به روزهای خوب دوران کرونا رسیده ایم و باید با تکمیل واکسیناسیون روزهای سیاه مرگ کرونایی را دیگرتکرار نکنیم تا این بیماری بومی شود.

براساس آخرین آمار وزارت بهداشت تا ۳۰ اردیبهشت ماه، ۶۴ میلیون و ۴۷۵ هزار و ۲۹۲ نفر دُز اول، ۵۷ میلیون و ۷۶۶ هزار و ۱۱ نفر دُز دوم و ۲۷ میلیون و ۳۸۶ هزار و ۲۱۸ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۴۹ میلیون و ۶۲۷ هزار و ۵۲۱ دُز رسیده است.

اما اکنون شاهد کاهش آمار مراجعه به مراکز واکسیناسیون در سطح کشور هستیم چون زمانی که ۲۸ میلیون نفر برای دز سوم مراجعه نکردند و ۱۴ میلیون اصلا دنبال تزریق واکسن نبودند پس روز به روز آمار واکسیناسیون هم کمتر خواهد شد که نشانه خوبی نیست و باید تکمیل واکسیناسیون در اولویت همه باشد چون اکنون کمبود واکسن نداریم کاهش استقبال مردم در تزریق واکسن به یک مشکل تبدیل شده است.

ذخیره ۵۰ میلیون واکسن کرونا

سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اکنون ۵۰ میلیون دز واکسن ذخیره شده و نگرانی از نظر کمبود واکسن کرونا وجود ندارد، در حال حاضر تعداد مراجعان و بستری شدگان مشکوک، محتمل و قطعی کاهش یافته و وضعیت کشور در حالت نسبتاً با ثباتی قرار گرفته است و سیر مرگ و میر در اثر ابتلاء به ویروس کرونا در کشور نزولی شده است.

وی ادامه داد: رتبه کنونی کشور در سطح دنیا در موارد ابتلا و آمار بیماران در دنیا کاهش یافته و در رتبه ۳۹ قرار گرفته در حالی که در چندین ماه گذشته همواره جز ۱۰ کشور اول در رتبه بندی تعداد موارد ابتلا قرار داشته ایم.

معاون درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: اکنون تزریق دز چهارم برای افراد بالای ۷۰ سال و افرادی که بیماری زمینه ای دارند یا ضعف سیستم ایمنی با فاصله چهارماه از تزریق نوبت سوم توصیه می شود.

کریمی درباره اینکه چرا وضعیت فعلی ایران نشان از کاهش قابل توجه ابتلا و به ویژه میزان فوت دارد، گفت: اقدامات اساسی در کشور برای کنترل کرونا انجام شد که از جمله وسعت واکسیناسیون، سرعت واکسیناسیون، بازه زمانی انجام آن و مصونیت ناشی از واکسن، نوع واکسن های مورد استفاده در کشور که اغلب ویروس تضعیف شده و یا پروتئین پایه بوده از جمله دلایل اصلی کنترل کرونا در کشور است.

معاون درمان وزارت بهداشت اظهار داشت: پاندمی کووید-۱۹ پایان نیافته است و همواره امکان بروز سویه های جدید و تهدید های آتی وجود دارد، نگرانی اصلی ما عادی انگاری و بی توجهی به ویروس توسط مردم و همچنین پدیدار شدن سویه جدید است به طوری که  واکسن های موجود در مقابله با سویه جدید قدرت ایمنی‌زایی کافی نداشته باشند.

پس حال که همه می‌دانیم کرونا تمام نشده است اما تزریق به موقع واکسن کرونا مانع جدی برای شیوع همه گیری کروناست، برای قطع زنجیره انتقال و اینکه از این پاندمی جلوگیری شود راهی به جز تزریق واکسن نداریم و همه همت خود را برای اتصال به چرخه واکسیناسیون و تکمیل آن بکار گیریم.