تهران- ایرنا- معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جشنواره بین‌المللی حرکت را معتبرترین فعالیت در زمینه علمی و دانشجویی دانست و گفت: در این دوره از جشنواره هزار و ۷۹۴ اثر از ۹۲ کشور دریافت شد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، عبدالحسین کلانتری در نشست خبری جشنواره بین المللی حرکت افزود: این جشنواره یکی از رویدادهای بزرگ معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم است که در سال‌های شیوع کرونا مجازی برگزار شد.

وی افزود: این جشنواره معتبرترین جشنواره در حوزه علمی و دانشجویی و امیدآفرین است. سبب افزایش کار گروهی و مسوولیت اجتماعی می‌شود.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خاطرنشان کرد: این جشنواره به هویت دانشجویی کمک می کند که با پرسشگری، هیجان، شور، نشاط و مسوولیت پذیری گره خورده است.

کلانتری ضمن بیان تاریخچه فعالیت‌های دانشجویان اظهار داشت: فعالیت‌های دانشجویی پس از انقلاب با فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی گره خورد و به تدریج با تثبیت پایه‌های نظام جمهوری اسلامی با فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی نزدیک شد که خود را در کانون‌ها نشان داد، به تدریج فعالیت‌های صنفی و پس از آن فعالیت‌های علمی انجام شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر در شرایطی هستیم که دانشجویان به فعالیت‌های نوآور و کسب و کاری جلب شده اند که جشنواره حرکت می‌تواند به چنین حرکتی کمک کند.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم همچنین اظهار داشت: جشنواره حرکت، دانشجویان را با مجموعه‌های کارآفرین و دانش بنیان پیوند می‌زند و کمک کننده است. هماهنگی هایی با معاونت فناوری وزارت علوم صورت گرفته تا انجمن‌های علمی به تدریج با پارک های علم و فناوری پیوند بخورند و روحیه حل مسأله در انجمن‌ها تقویت شود.

کمک به حل مسایل کشور

کلانتری خاطرنشان کرد: یکی از رویکردهای این جشنواره و به طور کلی جشنواره های علمی کمک به حل مسایل کشور است. با توجه به اینکه امسال سال تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین است انجمن های علمی می‌توانند پیشران تحقق این شعار باشند و نقش مضاعفی در این زمینه داشته باشند به خصوص اگر رویکردشان را به سمت رویکرد اشتغال آفرین و بازار و صنعت معطوف کنند.

وی گفت: درمورد تولید دانش بنیان باید توجه کنیم که تجارب کشورهای مختلف و ایران نشان می‌دهد ما نمی‌توانیم از پیشرفت و اشتغال و تولید صحبت کنیم؛ اما لایه‌ها و سویه‌های فرهنگی مورد نیاز را نادیده بگیریم، توسعه و پیشرفت بدون فرهنگ توسعه و پیشرفت ممکن نیست.
معاون وزیر علوم تصریح کرد: نگاه به توسعه از منظر صرفا فناورانه یعنی اتلاف منابع و اینجا نقش حوزه‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها و کل کشور معلوم می شود.  
کلانتری همچنین اظهار داشت: برای جهت‌گیری درست در حوزه فناوری نباید دچار نگاه فن‌سالارانه شویم و باید سویه‌های مختلف پیشرفت علمی را در نظر بگیریم.

تعریف از نخبه باید تغییر کند
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد نخبگان اظهار داشت: تعریف از نخبه باید اصلاح شود، تعریف از نخبگی و نخبه فقط بر مبنای فعالیت علمی نباید باشد.

کلانتری گفت: نخبه وجه بارز فرهنگی هم دارد که در مسئولیت  اجتماعی او در قبال مسائل جامعه بروز پیدا می کند.
وی اظهار داشت: البته این امر برعهده بنیاد ملی نخبگان است اما ما هم در معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم می توانیم کمک کنیم.

وی همچنین در خصوص افول فعالیت های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها در دوران کرونا ضمن قبول این امر اظهار داشت: رویدادهای دانشگاه ها به خوبی در رسانه ها و رسانه ملی منعکس نمی شود.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم گفت: من از رسانه ملی گلایه دارم که اخبار آن شخصیت‌محور شده است. این رسانه رویدادهای مهم فرهنگی دانشگاه ها را بازنمایی نمی کند ولی اگر اتفاق ناخوشایندی در یک دانشگاه بیافتد آن را نشان می دهد، در حالی که رهبر معظم انقلاب حتی اخیرا نیز در سخنانی اظهار داشتند دانشگاه کارنامه افتخارآمیزی دارد.

بخش های جشنواره حرکت و آثار

مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم نیز در این نشست اظهار داشت: ۱۰ هزار انجمن علمی و ۳۴ اتحادیه انجمن علمی در کشور فعالیت می کنند که می توانند به عنوان پل ارتباطی جامعه و صنعت عمل کنند.

محمدعلی اسلامی در تشریح اهداف این دوره از جشنواره بین‌المللی حرکت ادامه داد: جلب مشارکت دانشجویان در فعالیت های علمی، شناسایی و الگونمایی دانشجویان ممتاز علمی، انتقال تجربیات علمی و هم‌افزایی بین انجمن های علمی، تقویت ارتباط بین جامعه و صنعت و تمرکز بر حل اولویت های کشور، تقویت فعالیت های بین رشته ای جمعی و کارگروهی و آشنایی با شرکت ها و صاحبان صنایعو افزایش تعاملات علمی از اهداف جشنواره است.

وی گفت: هزار و ۷۹۴ اثر از ۹۲ کشور به دبیرخانه رسیده که مهمانان حضوری از کشورهای نپال، هند، اتریش، اسپانیا، اوکراین و عراق در نمایشگاه آثار جشنواره حاضر خواهند بود.

مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در تشریح بخش های این جشنواره و آثار رسیده در هر بخش نیز توضیح داد: در بخش اختراع ۱۳ اثر، انجمن های برتی ۳۳۷ اثر، انجمن های پویا ۳۲ اثر، فعالیت خلاقانه ۲۱۸ اثر، کارآفرینی ۷۳ اثر، کتاب ۵۶ اثر، محتوای دیجیتال ۱۴۷ اثر، مسابقه ۱۲۱ اثر، نشریه ۳۰۳ اثر، دانشگاه برتر ۳۵ اثر، اتحادیه هدی انجمن های علمی برتر ۱۰ اثر، نشریه اتحادیه ها ۴ اثر و بخش بین الملل ۳۰۷ اثر به دبیرخانه رسید.

اسلامی ادامه داد: همچنین در جشنواره امسال بخش ویژه با سه موضوع کرونا و پساکرونا، اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی و محیط زیست اضافه شده بود که در مجموع ۹۸ اثر در این بخش دریافت شد.

دانشگاه تهران میزبان شرکت کنندگان جشنواره حرکت

همچنین معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران که به عنوان دانشگاه میزبان این دوره از جشنواره در این نشست حضور داشت، اظهار داشت: جشنواره حرکت به سمت کسب و انتقال تجربه آموزشی برای نسل جوان می رود.

هادی بهرامی احسان ادامه داد: جشنواره حرکت شور و نشاط علمی تولید می کند؛ زیرا وقتی دانشجویان دستاوردهای علمی را می بینند، مسیر را برای کار علمی و خدمت به جامعه فرا می گیرند.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ تهران میزبان ۴۰۰ اثر در نمایشگاه آثار جشنواره حرکت است که از فردا به نمایش گذاشته می شوند، از شرکت های دانش بنیان هم خواسته ایم که در نمایشگاه حضور داشته باشند تا تعامل جدی بین شرکت ها و انجمن های علمی صورت بگیرد.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران در مورد برنامه های جشنواره اظهار داشت: از امروز ساعت ۳ با پذیرش شرکت کنندگان در باشگاه دانشجویان روند جشنواره آغاز می شود و با نشست های تخصصی عصر امروز ادامه می یابد.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران درمورد مراسم افتتاحیه گفت: مراسم افتتاحیه این جشنواره صبح فردا (یکشنبه اول خرداد) با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در تالار علامه امینی دانشگاه تهران ساعت ۱۰ آغاز و ساعت ۱۲ و نیم نمایشگاه رسما آغاز به کار می‌کند. آیین اختتامیه نیز سه شنبه صبح( سوم خرداد) برگزار می شود.

بهرامی احسان ادامه داد: روند برگزاری جشنواره حرکت به صورت مشترک بین دانشگاه تهران و معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم انجام شده، در این جشنواره ۱۵۳ نفر شرکت کننده دانشگاهی، ۸۹ نفر کارشناس، ۱۰ نفر از انجمن پویا و ۲۰ نفر از اتحادیه های انجمن های علمی هستند و در جمع ۲۷۲ نفر مهمان قطعی داریم‌.

روند ارزیابی و داوری‌ها
دبیر علمی جشنواره بین المللی حرکت نیز در تشریح مراحل ارزیابی و داوری آثار گفت: آثار در مرحله ابتدایی در دانشگاه ها و توسط اعضای هیات علمی ابتدا بررسی می شود،‌ دانشگاهی خودش بعد از بررسی آثار آنها را در سامانه بارگذاری می کند.

امید زهتاب‌ور افزود: پایگاه اینترنتی جشنواره از ۲۰ شهریور ۱۴۰۰ تا ۷ آبان ۱۴۰۰ برای بارگذاری آثار باز شد، سپس از ۸ آبان تا ۲۱ آبان غربالگری اولیه توسط کارشناسان دانشگاه و رفع اشکال صورت گرفت.

وی تصریح کرد: روند داوری از دوم آبان تا ۲۹  اسفند در بخش علمی ملی و بین المللی توسط ۳۸۶ نفر از اعضای هیات علمی انجام شد.

دبیر علمی جشنواره بین المللی حرکت خاطرنشان کرد: مرحله نهایی داوری نیز برای آثاری انجام شد که بیشتر از ۵۰ درصد از میانگین امتیاز را کسب کرده بودند؛ این آثار به مرحله نهایی رفتند و داوران به شکل حضوری در وزارت علوم و به صورت مشورتی آثار را از ۱۴ فروردین تا ۱۴ اردیبهشت داوری کردند.

زهتاب ور یادآور شد: در این دوره جشنواره کل فرآیند دریافت، اصلاحات، داوری اولیه و میانگین گیری در سایت جشنواره انجام شد که به شفافیت برگزاری جشنواره کمک کرد.
وی همچنین گفت: بعد از داوری ها ۵۶ اثر و انجمن برگزیده و ۶۴ اثر و انجمن شایسته تقدیر شناخته شدند که آثار برگزیده اول تا سوم جوایز نقدی را دریافت خواهند کرد.

به گزارش ایرنا جشنواره حرکت ویژه انجمن‌های علمی دانشجویی و با تأکید بر هم‌فزایی، تکثیر ایده‌های خلاق و ایجاد انگیزه و نشاط در انجمن‌های علمی دانشجویی در سال ۱۳۸۶ با نام «نمایشگاه دستاوردهای انجمن‌های علمی دانشجویی» پایه‌گذاری و با تغییر نام و ماهیت، بهار سال ۱۳۸۷ نخستین دوره آن با عنوان «جشنواره ملی حرکت» به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد.

از سومین دوره این جشنواره و با توجه به استقبال دانشگاه‌ها، در ۲ سطح «دانشگاهی» و «ملی» ادامه یافت و در سال‌های اخیر و با افزوده شدن مشارکت کشورهای دیگر در این جشنواره، به سطح بین‌المللی تغییر یافت و با عنوان «جشنواره بین‌المللی حرکت» شناخته می‌شود.

چهاردهمین جشنوارۀ بین ‌المللی حرکت؛ ویژۀ آثار و دستاوردهای اتحادیه ها و انجمن‌های علمی دانشجویی در دورۀ جدید، همراه با نمایشگاهی از آثار و دستاوردهای اتحادیه ها و انجمن‌های علمی از اول تا سوم خرداد در دانشگاه تهران برگزار می شود.