در شیوه خشکه کاری، بذر شالی در زمین مانند بذر محصولات پاشیده و کشت می شود که عملیات آن از ۲ هفته گذشته از سوی بهره برداران علاقمند در استان گلستان آغاز شده است.
محمدرضا عباسی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: سال زراعی قبل بهره برداران حوزه زراعی گلستان موفق شدند در سطح هزار و ۶۰۰ هکتار کشت خشکه کاری شالی ( برنج ) را با موفقیت انجام دهند.
وی ادامه داد: اجرای طرح خشکه کاری شالی در این استان از جمله طرح هایی است که از سوی کارشناسان مرکز تحقیقات ۱۰ سال قبل مطالعه آن انجام و طی چهار سال اخیر به بهره برداران معرفی و به مرحله اجرا درآمده است.
وی تصریح کرد: اجرای طرح مزبور در اراضی گلستان که با پدیده خشکسالی طی سال های مواجهه شده، می تواند در تقلیل مصرف آب تا ۴۰ درصد نسبت کشت معمولی شالی در هکتار، حفظ محیط زیست، پایداری آب و خاک و تولید محصول و کاهش هزینه تولید برای بهره برداران موثر است.
عباسی اضافه کرد: کشت شالی به روش خشکه کاری در هر هکتار بین هفت تا ۶ هزار متر مکعب آب نیاز دارد در حال که در روش معمول ( قرقابی) کشت این محصول بستته به رقم، شرایط آب و هوایی و مدیریت مزرعه بین ۱۸ تا ۱۵ هزار متر مکعب آب در هر هکتار آب استفاده می شود.
به گفته وی عملکرد واحد سطح در خشکه کاری شالی بسته به مدیریت مزرعه از سوی بهره بردار بین چهار تا ۶ تن در هکتار است.
کاهش بارش در گلستان طی سال های اخیر خطر زراعت محصولات پرآبطلب به ویژه برنج را در منطقه تشدید کرده به طوری که مسوولان شرکت آب منطقه ای استان خواستار حذف زراعت برنج به روش سنتی - غرقابی و مدیریت منابع آبی با جایگزین کردن محصولات کم آب طلب از جمله خشکه کاری برنج هستند.
در دهه اخیر به دلایلی از جمله ارزش اقتصادی بیشتر برنج، توسعه سطح این محصول به روش غرقابی با استفاده از آب چاه در گلستان رو به افزایش گذاشته که نتیجه آن آسیب جدی به آبخوان ها و منابع آب زیرزمینی است.
گلستان دارای ۱۵ هزار هکتار زمین زراعی نسق دار (دارای حق مالکیت استفاده از آب سطحی و رودخانهها) برای کشت شالی است در حالی که علاوه بر این، به طور میانگین سالانه ۷۰ تا ۶۰ هزار هکتار کشت شالی سنتی و غرقابی در استان صورت می گیرد و محل تامین آب اراضی غیر نسق زیر کشت این محصول در استان از طریق چاه ها است.
گلستان افزون بر ۳۵ هزار چاه کشاورزی دارد که حدود ۱۵ هزار چاه غیرمجاز است و سالانه افزون بر یک میلیارد و ۱۷۷ میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی از این طریق برداشت میشود.
اقتصاد اصلی گلستان با ۲ میلیون نفر جمعیت بر پایه کشاورزی استوار بوده و با فعالیت کشاورزی در ۶۶۷ هزار هکتار زمین استان اعم از زراعی و باغی، سال زراعی قبل چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول تولید شد که در تولید شلتوک رتبه چهارم را دارد.