به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه روزنامه «یومیوری» ژاپن، «فومیو کیشیدا» نخست وزیر ژاپن و «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا قرار است روز دوشنبه ۲۳ مه (دوم خرداد) با انتشار بیانیه ای مشترک چین را وادار کنند تا شفافیت در مسائل هسته ای خود را افزایش داده و اجرای خلع سلاح هسته ای را محقق سازد.
براساس این گزارش، طرح همکاری در راستای تحقق ”جهان عاری از سلاح هسته ای" که نخست وزیر ژاپن آنرا ابداع کرده نیز در این بیانیه گنجانده خواهد شد.
چین تعداد کلاهک های هسته ای خود را اعلام نکرده است، اما موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم سوئد سال گذشته گمانه زنی هایی از تعداد این کلاهک ها منتشر کرد که نشان می دهد چین ۳۵۰ کلاهک هسته ای دارد و پس از آمریکا و روسیه در رتبه دوم جهان قرار دارد.
به علاوه امکان دارد تا سال ۲۰۳۰ این رقم به ۱۰۰۰ کلاهک نیز برسد.
در حالی که آمریکا و روسیه چارچوبی برای خلع سلاح هسته ای با ضرب الاجل سال ۲۰۲۶ تحت عنوان "پیمان جدید کاهش تسلیحات استراتژیک" دارند، هیچ توافقی برای گفت وگو میان آمریکا و چین در این خصوص وجود ندارد و به گفته یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا، توسعه هسته ای چین توسط هیچ کشوری کنترل نشده است.
دولتهای ژاپن و آمریکا می دانند که مشارکت چین برای پیشبرد خلع سلاح هستهای جهانی ضروری است. اگر موضوع خلع سلاح هسته ای چین در بیانیه مشترک رهبران ژاپن و آمریکا ذکر شود، به موضوعی بی سابقه تبدیل خواهد شد.
«جو بایدن» که در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما» به عنوان معاون رئیس جمهوری در سال ۲۰۱۶ از هیروشیما بازدید کرد، با دیدگاه و نظریه خلع سلاح هسته ای موافق است و نسبت به “دنیای عاری از سلاح هسته ای" نگاه مثبتی دارد.
در ژانویه سال جاری و در دیدار مجازی میان رهبران آمریکا و ژاپن، دو طرف توافق کردند که برای از بین بردن سلاح های هسته ای با یکدیگر همکاری کنند. دولت های آمریکا و ژاپن معتقدند در شرایطی که حمله روسیه به اوکراین با استفاده از سلاح های هسته ای به واقعیت نزدیکتر شده، لزوم تأکید بر "جهان عاری از سلاح هسته ای" رو به افزایش است.
همچنین رهبران دو کشور در این دیدار تاکید کرده بودند که برای موفقیت نشست بازنگری پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای که در ماه اوت در نیویورک برگزار می شود، همکاری کنند.
با توجه به سخت تر شدن شرایط امنیتی اطراف ژاپن از جمله افزایش تحرکات جاه طلبانه چین و انجام آزمایش های پرتاب موشک بالستیک از سوی کره شمالی، ژاپن و آمریکا قصد دارند در آینده تسلیحات هسته ای را لغو و از بین ببرند، اما وجود نیروی هسته ای ارتش آمریکا در حال حاضر ضروری است و پیش بینی می شود که بیانیه مشترک شامل تضمینی باشد که ارتش آمریکا اختیارات بازدارندگی گسترده ای را برای ژاپن ارائه نماید.