محمدمهدی رجا چهارشنبه در گفتوگو با ایرنا با اشاره به فرمایشهای مقام معظم رهبری در آغاز سال ۱۴۰۱ در زمینه رشد کمی و کیفی شرکت های دانش بنیان و نامگذاری این سال به نام تولید،دانش بنیان و اشتغال آفرین، افزود: باید شرایط را بهگونهای فراهم کنیم تا تعداد بیشتری شرکت دانش بنیان راهاندازی شود.
وی ادامه داد: البته این بدان معنا نیست که شاخصها و عوامل تعیین کننده را برای حضور شرکتها در عرصه دانشبنیان سهلتر کنیم.
در نظرگرفتن شاخصهای دانشبنیان شدن برای شرکتها ضروری است
کارگزار توانمندسازی و ارزیابی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در استان فارس ادامه داد: البته ما باید بتوانیم کِشِش بازار و ساختار اداری را به نحوی تعریف کنیم که افراد بیشتری بتوانند در عرصه دانشبنیان فعالیت کنند یا حتی فعالیتهای خود را در این عرصه گسترش دهند اما این نوع نگرش نباید به معنای عدم در نظر گرفتن شاخصهای دانش بنیان شدن برای شرکتها باشد.
رجا با اعتقاد به اینکه شرکت دانشبنیان شرکتی است که در حوزه فناوریهای برتر فعالیت میکند، گفت: شرکت دانشبنیان به شرکتی گفته میشود که یک محصول یا خدمتش در حوزه دانشبنیان تأیید شده باشد. البته پس از ارزیابی شرکتها و تأیید آنها در فرآیند دانشبنیان شدن، نوع و فروش محصولات این شرکتها نیز باید به عنوان شاخص مهمی برای ادامه فعالیتهایشان در این عرصه در نظر گرفته شود.
سرارزیاب شرکتهای دانش بنیان در استان فارس اضافه کرد: البته در بحث دانشبنیان بودن شرکتها نباید به میزان فروش آنها بسنده کنیم چراکه هدف از راهاندازی شرکتهای دانشبنیان افزایش کیفیت زندگی و حل مشکلات اساسی کشور است.
به بحث آموزش در حوزه دانشبنیان توجه شود
رجا توجه به آموزش در حوزه دانشبنیان را ضروری دانست و گفت: آموزش دیدن سازمانها، مدیران و رسانهها در عرصه دانشبنیان برای رسیدن به یک زبان مشترک در این عرصه از اهمیت بسیاری برخوردار است.
او گفت: ما در حال حاضر مدیرانی داریم که از حل مشکلات شرکتها سر باز میزنند و با این کار مانع از پیشرفت این شرکتها میشوند.
رجا با بیان اینکه هدف از راهاندازی شرکتهای دانشبنیان رفع نیازهای داخلی است، گفت: برخی از شرکتها محصولات خود را بدون دغدغه در اختیار سایر استانها قرار میدهند اما در فروش محصولاتشان در استان فارس با مشکل مواجه هستند.
این فعال دانشبنیان ادامه داد: از مجموع۲۰۳ شرکت دانشبنیان در استان فارس که به صورت رسمی فعالیت دارند تنها ۶ شرکت در حوزه فناوری زیستی، صنایع غذایی و کشاورزی فعالیت میکنند و این پرسش هم مطرح است که آیا این شرکتها توانستهاند نیازهای استان فارس در این حوزه را برطرف کنند؟
حل مشکلات بیمه و مالیات به سادگی امکان پذیر نیست
کارگزار توانمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اعتقاد به اینکه حل مشکلات شرکتهای دانشبنیان در بیمه و مالیات به سادگی امکانپذیر نیست، گفت: بدون تردید نبود نیروی انسانی خوب موجب فلج شدن شرکتهای دانشبنیان میشود. همچنین عدم حمایت از شرکتهای دانشبنیان، دلسردی و مهاجرت افراد فعال در این عرصه را به دنبال خواهد داشت.
نقشه اکوسیستم شرکتهای دانشبنیان فارس بازترسیم شود
رجا اضافه کرد: بایستی نقشه اکوسیستم شرکتهای دانشبنیان استان فارس بازترسیم شود و باید این موضوع مورد ارزیابی قرار بگیرد که آیا کِشِشی برای ایجاد مرکز نوآوری و فناوری جدید وجود دارد؟
وی برگزاری جلساتی با محوریت مطالبهگری شرکتهای دانشبنیان را از مهمترین راهکارها برای توسعه این شرکتها دانست و گفت: در گذشته مسیر مطالبهگری رسمی در قالب برگزاری جلسات اقتصاد دانشبنیان وجود داشت که نیاز است به این مسیر برگردیم و تمام تلاش خود را برای برگزاری دوباره این جلسات تحت عنوان ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان در استان فارس به کار بگیریم.
رجا بر لزوم حمایت از شرکتهای دانشبنیان تأکید کرد و افزود: بر اساس شاخصهای جهانی به این باور رسیدهایم که وضعیت کسب و کار به ویژه در حوزه فناوری دچار نقص عضو و از کارافتادگی شده و معلول است. همانگونه که افراد معلول معتقدند نیازی به ترحم ندارند، شرکتهای دانشبنیان هم نیازمند ترحم جامعه نیستند.
سرارزیاب شرکتهای دانش بنیان اظهار کرد: افراد فعال در عرصه دانشبنیان بر این باور هستند که حمایتهای مورد نیاز باید در زمینه تصحیح فرآیند اشتباه سازمانها صورت بگیرد.