اربعین ولیخانی روز یکشنبه با گرامیداشت سالروز اهدای عضو، اهدای زندگی، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به وجود ۲۴ هزار نفر نیازمند دریافت عضو در کشور اشاره و بیان کرد: بر اساس آمار سالانه بین پنج تا هشت هزار نفر در کشور به دلیل مرگ مغزی فوت میکنند که حدود سه هزار نفر از آنان قابلیت اهدای عضو دارند اما فقط خانواده یک سوم این افراد رضایت به اهدای عضو میدهند.
وی ادامه داد: روزانه بین هفت تا ۱۰ نفر در کشور به دلیل دریافت نکردن عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند در صورتی که با ارتقای فرهنگ جامعه نسبت به نتایج اهدای عضو که باعث بازگشت چندین نفر دیگر به زندگی سالم میشود، میتوانیم شاهد کاهش این آمار باشیم.
به گفته وی، گلستان در بحث اهدای عضو نسبت به دیگر استانها عقبتر است به طوری که در میان ۶۰ دانشگاه علوم پزشکی، جایگاه ۴۵ به بعد را از آن خود کرده که مطلوب نیست.
مدیر انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه گلستان افزود: اقداماتی برای افزایش فرهنگ جامعه برای اهدای عضو عزیزان خود در موارد مرگ مغزی در حال انجام است که از جمله آن میتوان به شکلگیری کارگروه تخصصی فرهنگسازی اهدای عضو ذیل شورای فرهنگ عمومی استان اشاره کرد.
ولیخانی اضافه کرد: این کارگروه به صورت کامل تشکیلاتی با محوریت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان و همراهی شهرداری، دهیاریها و رسانهها و سایر دستگاههای همکار برای فرهنگسازی اهدای عضو در استان تلاش میکنند.
وی گفت: همچنین دانشگاه علوم پزشکی گلستان در حال رایزنی با وزارت بهداشت برای راه اندازی حداقل یک بخش پیوند عضو در یکی از بیمارستانهای استان است.
مدیر انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه گلستان افزود: همواره ۹۹ درصد فوتیها در کشور به دلیل مرگ قلبی است و فقط یک درصد آنها با از کار افتادن کامل سلولهای مغزی و قطع ارتباط سر با بدن، مرگ مغزی محسوب میشود.
ولیخانی فتوای امام خمینی (ره) در رابطه با بلامانع دانستن اهدای عضو در ۳۱ اردیبهشت سال ۶۸ را فلسفه نامگذاری این تاریخ به عنوان روز اهدای عضو دانست و از تشکلهای مردم نهاد خواست یاری گر این انجمن برای فرهنگ سازی اهدای عضو با هدف نجات جان هزاران نفر باشند.
وی افزود: ۲۲ هزار نفر در گلستان داوطلبی خودشان برای اهدای عضو را از طریق سامانه اهدا و ارسال کد ملی به سرشماری ۳۴۳۲ اعلام کردند.