کرمان - ایرنا - جشنواره گل محمدی لاله‌زار در شهرستان بردسیر که از سال ۹۸ به دلیل شیوع کرونا برگزار نشده بود امسال نیز در حالت تعلیق و برزخ قرار دارد و تاکنون جلسه هماهنگی برای برپایی آن تشکیل نشده است.

به گزارش ایرنا این جشنواره که از سال ۱۳۸۲ در بخش لاله‌زار شهرستان بردسیر - از مناطق خوش آب و هوا و گردشگری استان کرمان- برگزار می شده، امسال نیز باوجود فروکشی کرونا در حالت بلاتکلیفی قرار دارد.

لاله زار با سه هزار و ۱۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا و افزون بر سه هزار و ۵۰۰ هکتار گل محمدی زیر کشت دارای ویژگی منحصربه فردی دارد. این منطقه به داشتن آب و هوای خنک و گلستان های وسیع گل محمدی شهرت دارد و نامش در گزارش های هواشناسی همواره به عنوان خنک ترین تقطه استان کرمان به گوش می رسد.

افزون بر ۳۰ واحد صنعتی، سنتی و نیمه صنعتی در لاله زار کار فرآوری هفت هزار و ۵۰۰ تن گل محمدی را در این منطقه انجام می دهند.

آیین گلاب گیری منطقه لاله زار سال ۱۳۹۷ و آیین برگزاری جشنواره گل محمدی لاله زار در سال ۱۳۹۸ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت ملی رسیده است. 

هدف از برگزاری جشنواره ها، برندسازی، حذف دلالان از بازار گل، کمک به صادرات، تقویت اقتصاد و توسعه گردشگری منطقه اعلام می شود و رضایت مردم محلی از رونق کسب و کار و رهایی از فقر، نشان از توفیق در دستیابی به این اهداف دارد.

نخستین بار، قبل از انقلاب، مرحوم همایون صنعتی‌زاده کرمانی ( کارآفرین، نویسنده، مترجم و پژوهشگر ادیان باستان، درگذشته ۱۳۸۸) و همسرش شهیندخت سرلتی، بانی کاشت گل محمدی در منطقه لاله زار بودند.

این زوج خیر از سال ۱۳۵۶ گل کاری را در شرایطی در لاله زار آغاز کردند که مورد تمسخر برخی از شهروندان بومی قرار می گرفتند. سال ها گذشت تا مردم به ارزش گل محمدی پی بردند و کشت آن را در کنار سایر محصولات کشاورزی خود آغاز کردند و امروز دعاگوی حرکت بانوی گل سرخ هستند.

فیلم بانوی گل سرخ (به انگلیسی: Lady of the Roses) ساخته مجتبی میرطهماسب، مستندساز ایرانی است. بانوی گل سرخ نامی است برای شهین‌دخت سرلتی (صنعتی) بانویی که قبل از انقلاب به منطقه لاله زار کرمان رفت و آنطور که روایت شده گُل را جایگزین خشخاش، و گُلاب را جایگزین تریاک کرد و کار به جایی رساند که گلاب تولید حاصل از آن فعالیت ها سرنوشت کشاورزی یک منطقه را دگرگون کرد.

لاله زار علاوه بر گل محمدی، مستعد رویش انواع گیاهان دارویی است و همچنین از جمله مرغوب ترین سیب زمینی استان در این دیار به عمل می آید.

کارخانه های گلاب گیری در کنار گلاب، به تهیه انواع دیگر عرقیجات گیاهان دارویی نیز مشغول هستند.

این درحالی است که برگزاری جشنواره های ملی سبب رونق اقتصادی منطقه و تعدد کارخانه های گلاب گیری و عرقیجات در این منطقه شده اند. همچنین سالانه تعداد زیادی کارگر غیربومی از شهرستان ها و استان های مجاور در این منطقه مشغول به کار گل چینی می شوند. علاوه بر آن، سالانه هزاران گردشگر از سراسر ایران برای فرار از گرمای تابستان به این دیار می آیند.

به دلیل سردسیری بودن، فصل شکوفایی گل ها در لاله زار یک ماه دیرتر از سایر نقاط ایران است و معمولا خرداد اوج گل چینی به شمار می رود. همچنین میزان ارتفاع از سطح دریا موجب شده تا میزان اسانس گل محمدی لاله زار بیشتر از سایر نقاط باشد و این موضوع در دهه ۸۰ توسط وزارت جهاد کشاورزی تایید و ثبت شده است.

پویش مردمی

امسال به دلیل نداشتن اهتمام مسئولان به برگزاری جشنواره، مردم محلی، کشاورزان، چهره های فرهنگی فعالان اجتماعی و رسانه ای بردسیر با برپایی پویشی خواهان برگزاری جشنواره گل محمدی و تجدیدنظر مسئولان در این باره هستند.

اهالی معتقدند برگزاری این جشنواره در حفظ میراث معنوی شهرستان و رونق اقتصادی منطقه بسیار موثر است و باید تلاش کرد تا سایر مناطق محروم شهرستان نیز با رویکردهای اینچنینی به توسعه برسند و کشاورزان نیز از فقر و تنگدستی رهایی یابند.

لاله زار یکی از مناطق پنجگانه شهری بردسیر در فاصله ۸۰ کیلومتری جنوب مرکز این شهرستان و در ۶۰ کیلومتری غرب مرکز استان کرمان قرار دارد.

فرماندار: پیش بینی نشده است

فرماندار بردسیر درباره آخرین وضعیت برگزاری این جشنواره مهم به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به شیوع کرونا طی ۲ سال اخیر، دستگاه های متولی برگزاری جشنواره (شهرداری و بخشداری لاله زار) که معمولاً از ماههای پایانی سالِ قبل، در تدارک برگزاری جشنواره هستند امسال پیش بینی لازم را برای کاهش پیک (اوج) کرونا نکرده بودند لذا دبیرخانه جشنواره با تصور اینکه ممکن است کرونا امسال هم مانع برگزاری جشنواره شود، فعالیت خود را آغاز نکرده بود.

حمزه وفایی افزود: با این حال و با وجود فرصت اندک تا پایان فصل گل چینی، ما در حال بررسی امکانات و زیرساخت های موجود برای امکان برگزاری یا برگزار نشدن جشنواره هستیم.

وی گفت: اینکن نه می توانیم بگوییم جشنواره قطعاً برگزار نمی شود و نه می گوییم حتما برگزار می شود زیرا برخلاف سال های گذشته، دستگاه های متولی کمتر از یک ماه فرصت برنامه ریزی دارند.

فرماندار بردسیر افزود: همچنین نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم تا زمان برگزاری آیا پیک تازه ای از شیوع کرونا رخ خواهد داد یا نه که البته امیدواریم چنین اتفاقی رخ ندهد.

وی همچنین گفت: همیشه به دنبال اجرای برنامه و کار با کیفیت بوده ایم و امسال نیز نمی‌خواهیم کیفیت برگزاری جشنواره فدای سرعت برگزاری آن شود؛ اما تلاش داریم خواسته مردم محقق شود و جشنواره ای خوب، باکیفیت و شایسته برگزار شود.