به گزارش روز یکشنبه روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، نیره پورملائی افزود: احیای زیستگاه گورخر ایرانی در استان یکی از برنامه ها سازمان حفاظت محیط زیست است و به این منظور سایت تکثیر و پرورش با هدف رهاسازی این گونه در طبیعت چند دهه پیش آغاز شد.
وی اظهار کرد: افزون بر ۷۰ رأس گورخر تاکنون به زیستگاههای مساعد استان معرفی شده و هر سال زادآوری قابل توجهی این گونه جانوری در طبیعت استان یزد دارد.
حدود ۶۰ سال پیش در بسیاری دشت های ایران گورخر ایرانی زندگی می کرد و جمعیت آن به چند هزار راس می رسید، از ۱۳۳۰هجری شمسی به بعد با توجه به بهبود سرعت وسایط نقلیه ویژه بیابان و افزایش کمی و کیفی وسایل شکار، جمعیت گورخر رو به کاهش گذاشت و از اواخر دهه ۵۰ در بسیاری زیستگاه های طبیعی ایران از جمله در استان یزد این گونه منقرض شد.
مهمترین زیستگاه این گونه در مرکز ایران مخصوصا یزد بود و از ابتدای دهه ۶۰، گزارشی از حضور آن در استان وجود ندارد.
در سال ۱۳۷۶، تکثیر و پرورش گورخر ایرانی و بازگشت آن به طبیعت استان در دستور کار قرار گرفت و سایت تکثیر و پرورش گورخر گوراب مهریز راه اندازی شد که در آن زمان چهار راس گورخر از توران سمنان با هدف تکثیر و تقویت جمعیت زنده گیری و به سایت تکثیر، منتقل شد و تعداد آن بعد از ۱۰ سال به ۴۰ راس رسید.
گور ایرانی بر اساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونههای در معرض خطر انقراض و بر اساس فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN ) «جزو گونههای در آستانه انقراض (CR)» طبقهبندی شده است و هرساله همزمان با آخر اردیبهشت ماه، زایمان گورخرها آغاز میشود.
منطقه کالمند بهادران مهریز یزد در سال ۱۳۵۵ به دلیل تخم گذاری پرنده با ارزش و کمیاب هوبره و همچنین برخورداری از وضعیت اکولوژیکی مناسب برای ادامه حیات گونه های ارزشمند جانوری و گیاهی به عنوان منطقه شکار ممنوع مصوب شد و از اول خرداد ماه سال ۱۳۷۰ با تصویب شورای عالی محیط زیست بصورت رسمی در زمره مناطق چهار گانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.
این منطقه در ۲۰ کیلومتری شهرستان مهریز و ۵۰ کیلومتری مرکز استان یزد قرار گرفته است و وسعت آن حدود ۲۵۰ هزار هکتار برآورد شده که بیش از نیمی از مساحت آن را نقاط دشتی و مابقی را ارتفاعات، کوهپایه ها و تپه ماهور ها تشکیل داده است.
تاکنون بیش از ۸۰۰ گونه گیاهی، ۱۹۰ نوع پرنده، ۶۰ نوع پستاندار وحشی و بیش از ۴۰ نوع خزنده در مناطق حفاظت شده استان یزد شناسایی شده است .