کرج - ایرنا - رییس انجمن علمی گل و گیاهان زینتی ایران گفت: امروز با تلاش محققان داخلی، دانش به نژادی و تولید برخی ارقام جدید گیاهی به ویژه گل های زینتی در کشور بومی سازی شده است.

پژمان آزادی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: پژوهشکده گل و گیاهان زینتی ایران که  زیر نظر  موسسه تحقیقات علوم باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در کرج  فعالیت می کند در سال های اخیر موفق به تولید ارقام جدید گیاهان زینتی به خصوص در حوزه گیاهان پیازی شده است.

وی ادامه داد:  همچنین در گل شیپوری موفق شدیم با برنامه های اصلاح ژنتیک به ژنوتیپ های جدیدی دست یابیم که هم از لحاظ رنگ و هم از لحاظ مقاومت به بیماری ها ویژگی های خوبی دارد و به زودی در برنامه های ثبت رقم قرار خواهند گرفت و به حوزه گل و گیاهان زینتی کشور معرفی می شوند.

وی تصریح کرد: در تکثیر این گیاهان زینتی در حوزه کشت بافت با بخش های خصوصی تعاملات خوبی داشتیم و دانش فنی به وجود آمده به بخش خصوصی منتقل شد و امیدواریم در آینده ای نزدیک ارقام به نژادی شده توسط پژوهشکده گل و گیاهان زینتی و در بخش های خصوصی به روش کشت بافت تکثیر شود.

رییس انجمن علمی گل و گیاهان زینتی ایران با بیان اینکه تعداد ارقام جدید پس از ثبت مشخص می شود، گفت: در حوزه گل شیپوری، گل گلایل، گل آرمانی و زنبق گیاهانی هستند که ارقام جدید تولید شده و وارد عرصه شده اند.

وی با بیان اینکه ارقام جدید زنبق و گلایل ثبت و تجاری سازی شده اند، افزود: در مجموع گل و گیاهان پیازی یکسری از گیاهان مهم که وارداتی بوده اند که توسط محققان داخلی به نژادی شده و توسط بخش خصوصی تجاری سازی می شوند.

وی تصریح کرد: رقم جدید گل داوودی هم توسط پژوهشکده گل و گیاهان زینتی تولید و در حوزه جشنواره های گل داوودی به نمایش گذاشته شده ضمن اینکه سازمان پارک های چند منطقه کشور هم از این رقم سفارش داده و در باغ گیاهشناسی ملی ایران هم کاشته شده است.

آزادی گفت: در حوزه به نژادی فقط یک مجموعه تحقیقاتی دولتی نمی تواند کار کرده و پاسخگو باشد زیرا تنوع این ارقام بسیار زیاد است و یک مجموعه کوچک نمی تواند بر روی تمام این گیاهان کار کند و باید بخش های خصوصی ورود کنند و در جریان به نژادی وارد شوند.

رییس انجمن علمی گل و گیاهان زینتی ایران بیان داشت:  از سال گذشته شتاب دهنده کشت بافت گیاهی توسط یک شرکت دانش بنیان در کشور  فعال شده که هدف آن توسعه فناوری های نوین دنیا در حوزه گل و گیاهان زینتی، باغی و دارویی می باشد؛ بحث کشت بافت گیاهی چندین دهه است که در دنیا شروع شده و بحث تجاری آن مطرح شده و خوشبختانه در ایران هم بیش از ۲ دهه است که بحث تولید تجاری از روش کشت بافت شکل گرفته است.

وی اظهار داشت: کشت بافت به روشی گفته می‌شود که در آن از اندام بافت سلول‌های گیاهی، در شرایط درون شیشه‌ای و استریل برای اهداف خودمان که می‌تواند ریز ازدیادی یا تکثیر انبوه باشد، استفاده می‌کنیم.

وی گفت: هدف این شتاب دهنده فعالیت استارتاپ هایی علاقه مند در حوزه کشت بافت، به نژادی و تولید ارقام جدید است تا آن ها را از لحاظ پروژه ها، فنی، بازار و مونیتورینگ هدایت کنیم.

آزادی با بیان اینکه هم اکنون چند کارپژوهشی در این شتاب دهنده آغاز شده است، افزود: درآینده ای نزدیک فعالیت این شتاب دهنده به تولید و معرفی ارقام جدید گل و گیاهان زینتی منجر می شود که بخشی از نیاز داخلی کشور را علاوه بر صادرات تامین می کند.

هم اکنون هشت هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشور در گلخانه ها و فضای باز زیر پوشش کشت گل و گیاهان زینتی قرار دارند.

۲۰ هزار نفر از تولیدکنندگان کشور در این عرصه فعال هستند.