تهران- ایرنا- بررسی‌ها نشان می‌دهد، شهرداری تهران با اصلاح ۹۸ تقاطع بزرگراهی و کاهش ۷۲۳ کیلومتر از ترددهای غیرضروری شهروندان، صرفه‌جویی ۲۰۰ میلیون دلاری را رقم خواهد زد.

به گزارش خبرنگار شهری ایرنا، نام پایتخت با انگاره‌هایی همچون «ترافیک»، «اتلاف زمان و منابع انرژی» عجیبن شده؛ پیامدهایی که اغلب در ازای ترددهای گریزناپذیر شهروندان، بروز پیدا می‌کند. از این‌رو، «کیفیت تردد شهروندان»، فاکتور اساسی در وخامت یا تعدیل مشکلات مذکور به شمار می‌رود.

اهمیت بازنگری در رویه‌های حمل‌ونقل برای ۱۳ میلیون نفر!

گفتنی است، توسعه اغلب کلانشهرهای کشور، بر مبنای برنامه‌ریزی از پیش تدوین شده‌ای نبوده و تمرکز جمعیتی، مدیران شهر را برای ارائه خدمات به ساکنان گوشه و کنار شهر به تکاپو انداخته؛ البته اوضاع در تهران وخیم‌تر است.

بر اساس گزارش‌های رسمی، سکونت بیش از ۹.۵ میلیون نفر در پهنه شهر و عزیمت ۳.۵ میلیون نفر (در طول روز) به تهران قطعی است و مدیران شهر را با مسائل حمل‌ونقل جمعیتی بالغ بر ۱۳ میلیون نفر مواجه می‌کند.

اصلاح ۹۸ تقاطع در تفاهم با وزارت نفت؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد، در کنار اهمیت توسعه حمل‌ونقل عمومی و کاهش سهم ۷۵ درصدی استفاده از وسائل نقلیه شخصی در تهران، بازنگری در تقاطع‌های پرترددی که پیشتر به صورت ناقص مورد بهره‌برداری قرار گرفته، اضافه مسیرهای تحمیلی به شهروندان را به حداقل می‌رساند.

اصلاح تقاطع‌هایی که فاصله مبدأ و مقصد سفرهای درون شهری را کاهش و در مقیاس ترددی ۱۳ میلیون نفر، کمک قابل توجهی به صرفه‌جویی در زمان و مصرف سوخت می‌کند. دستاوردهایی که علاوه بر تأمین نظر شهروندان، در پازل تفاهم‌نامه مشترک شهرداری و وزارت نفت قابل تفسیر است.

بر اساس این تفاهم‌نامه میان شهرداری و وزارت نفت، مقرر شده بخشی از درآمد اصله از محل صرفه‌جویی‌های حوزه انرژی، در اختیار شهرداری تهران قرار بگیرد و در جهت توسعه زیرساخت‌های شهر تهران صرف شود.

گزارش‌ها حاکی است، معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران، مأموریت ۴ ساله اصلاح و به‌روزرسانی ۹۸ تقاطع‌ هم‌سطح و غیرهمسطح بزرگراهی را برای ایجاد دسترسی‌های لازم در تقاطع‌های حیاتی و پرتردد شهر بر عهده دارد.

صرفه‌جویی ۲۰۰ میلیون لیتری از محل اصلاح تقاطع‌ها

آن‌گونه که از خلال اظهارات متولیان امر برداشت می‌شود، شهروندان بابت نقص‌های فعلی این ۹۸ تقاطع، ناچار به پیمودن ۷۸۲ کیلومتر مسیر اضافی‌اند که با اصلاحات برنامه‌ریزی شده، این مسافت به ۵۷ کیلومتر کاهش خواهد یافت.

محاسبات سازمان مشاور شهرداری تهران بر مبنای «حجم تردد میانگین ۱۳ خودرو در دقیقه» و «مصرف سوخت میانگین ۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر خودروهای عبوری» نشان می‌دهد، صرفه‌جویی سالانه ۲۰۰ میلیون لیتری بنزین در ازای اصلاح این ۹۸ تقاطع قطعی است. صرفه‌جویی که بر مبنای قیمت فوب بنزین حدود ۲۰۰ میلیون دلار، ظرفیت درآمد ارزی و به نوعی توان صادراتی ایجاد می‌کند.

 اصلاح ۱۸ تقاطع در ۱۴۰۱

معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران قصد دارد، در سال جاری ۱۸ تقاطع از ۹۸ مورد شناسایی شده و در دست اقدام را به مرحله بهره‌برداری برساند. پروژه‌های ۱۸ گانه‌ای که بر اساس یافته‌ها، بر مبنای فاکتورهایی همچون، «حجم تردد»، «هزینه عملیات اصلاحی» و «سهولت در رفع معارضین» احتمالی،  در اولویت عملیات اجرایی قرار گرفته‌ است.

در همین رابطه، به تازگی شعبانی معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با اشاره به ۴۳۰ تقاطع بزرگراهی در تهران، اظهار کرد: در سال جاری، ۱۸ تقاطع در سطح شهر تهران اصلاح می‌شود که ۱۲۳ کیلومتر مسافت را به ۹ کیلومتر کاهش خواهد داد. با کاهش مسیر سواره، شاهد صرفه‌جویی در وقت و مصرف سوخت و حوادث کمتر در تهران خواهیم بود. به عنوان مثال با اصلاح تقاطع بزرگراه شهید باقری و شهید بابایی، ۱۲ کیلومتر مسیر تردد شهروندان کوتاه خواهد شد.

گفتنی است، اصلاح «تقاطع شهید صیاد شیرازی و شهید زین‌الدین»، «تقاطع شهید همت و شهد چمران»، «تقاطع شهید بابایی و شهید باقری» و نیز «تقاطع شهید محلاتی و بزرگراه بسیج» در فهرست اصلاح تقاطع‌های شهر تهران گنجانده شده است.

میزان رفع تعهد انجام شده نسب به هدف‌گذاری ۱۸ پروژه تا پایان سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد، تاکنون اصلاحات لازم برای پنج مورد از این تقاطع‌های دردسرساز از جمله «تقاطع بلوار فرحزادی و بلوار آیت الله هاشمی رفسنجانی» در غرب و نیز «تقاطع بلوار شکوفه و بزرگراه شهید کاظمی» در شرق تهران انجام شده است.