قزوین-ایرنا- فرزندآوری و جوانی جمعیت در استان قزوین نیازمند فرهنگسازی و در کنار آن حمایت‌های اقتصادی و مالی دستگاه‌های متولی است تا موانع موجود در این مسیر برطرف شود و زوج‌ها با انگیزه بیشتری برای فرزندآوری اقدام کنند.

به گزارش ایرنا، امروزه از نگاه بسیاری از شهروندان مسایل اقتصادی و مالی عامل اصلی جلوگیری از فرزندآوری و افزایش جمعیت است درحالیکه به اعتقاد کارشناسان، این موضوع عامل اصلی نیست و مسایل مهمتر از آن وجود دارد.

به گفته کارشناسان امر، افزایش جمعیت متاثر از عوامل مختلفی است که علاوه بر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سلامت جسمانی، عامل فرهنگی، تغییر رویکرد و سبک زندگی اصلی‌ترین عامل تمایل نداشتن زوجها برای فرزندآوری است.

با توجه به پیامدهای منفی کاهش جمعیت در زندگی خانواده ها و اثرات منفی سالمندی و پیری جمعیت طی سال های آینده باید اقدامات لازم برای فرهنگ‌سازی و اصلاح نگرش مردم نسبت فرزندآوری صورت گیرد.

خوشبختانه با توجه به حساسیت این موضوع، مجلس شورای اسلامی پای کار آمده و طرح جوانی جمعیت را با ارائه مشوق‌های مالی و معنوی به زوجها مصوب کرده است.

از سوی دیگر افزایش فرزندآوری نیازمند جهاد تبیین و گشودن گره های ذهنی شهروندان است که باید به همت دستگاه های متولی و رسانه های جمعی صورت گیرد.

خبرنگار ایرنا برای بررسی وضعیت جمعیت در استان قزوین ابتدا با چند تن از شهروندان در این زمینه صحبت کرده و نگاه آنها را نسبت به افزایش جمعیت جویا شده و سپس به سراغ مسوولان امر رفته است.

فرزند بیشتر موجب تربیت اصولی و اسلامی تر کودکان می شود

منیره زارعی یکی از وکلا و بانوان قزوینی است که دارای سه فرزند است و فرزندآوری را در شرایط کنونی جامعه، یک وظیفه می داند.

وی در همین راستا گفت: بیش از ۱۰ سال است که رهبر معظم انقلاب نسبت به فرزندآوری و افزایش جمعیت تاکید می کنند و امروز وقت آن است که زوجها و جوانان انقلابی گوش به فتوای پدر فرزانه خود داشته باشند.  

این وکیل قزوینی در پاسخ به این سوال که فرزندآوری برای شغلش مشکلی در پی داشته است؟ تصریح کرد: کسانی که در امر فرزندآوری تعلل و تردید دارند باید بدانند که فرزندآوری هیچ منافاتی با فعالیت های کاری و اجتماعی مادران و پدران شاغل ندارد و برعکس به زندگی نظم می دهد.  

زارعی ادامه داد: در علم روانشناسی نیز به فرزندآوری تاکید شده و در دهه های قبل که سیاست های کشور متاثر از شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر بود، بسیاری از روانشناسان مخالف این امر بودند چون به اعتقاد بسیاری از کارشناسان در هر خانواده ای که تعداد فرزندان بیشتر باشد، تربیت نیز اصولی تر و اسلامی تر شکل می گیرد.  

فرزند بیشتر، زندگی شادتر

حامد آشوری، شهروند قزوینی، پدری است که دارای سه فرزند دهه هشتادی و دهه نودی است، او در خصوص فرزندآوری و طرح صیانت از جوانی جمعیت، گفت: کسانی که وضعیت اقتصادی جامعه را بهانه ای برای جلوگیری از فرزندآوری عنوان می کنند در واقع از خود و مسولیت پذیری خود اطمینان خاطر ندارند.  

وی ادامه داد: من سه فرزند دارم که تمام فرزندانم معنی صرفه جویی، احسان، مهر و محبت را به خوبی بلد هستند به عنوان مثال دختر بزرگترم خود را در قبال آموزش شعر و داستان خواهر و برادر کوچکترش مسئول می داند و مطمئن هستم در آینده نیز کمک رسان خواهر و برادرش است.  

آشوری اظهار داشت: سعی دارم برای فرزندانم زندگی شادی بسازم، نسبت به فعالیت های هنری، علمی و اجتماعی فرزندانم از حساسیت های خاصی برخوردارم و حتما دو ساعت از وقتم را در شبانه روز به بازی با کودکانم اختصاص می دهم در صورتی که باجناق من با تفکر تک فرزندی نه تنها هیچ وقتی برای فرزندش نمی گذارد، بلکه سعی کرده با خرید پلی استیشن، اسکوتر برقی و برخی امکانات دیگر از مسئولیت پدر بودن شانه خالی کند.  

وی ادامه داد: نگاه من به زندگی، فرزند بیشتر، زندگی شادتر است و امیدوارم بقیه خانواده های ایرانی طعم خوش داشتن یک خانواده بزرگ ایرانی را بچشند.  

آشوری با انتقاد از برخی نگاه های فرهنگی غربزده، گفت: سگ گردانی و نگهداری از حیوانات خانگی که توسط بسیاری از سلبریتی های ایرانی تبلیغ می شود باعث شده تا بسیاری از زوج ها، نسبت به فرزندآوری بی تفاوت باشند در حالی که شما اگر به اسطوره های غربی نگاه کنید، تمام آنها بیش از سه فرزند دارند، خانواده ای را می شناسم که از سگ های ولگرد کوچه و خیابان نگهداری می کند اما حاضر به داشتن فرزند نیست پس این موضوع ربطی به اقتصاد ندارد چراکه هزینه های نگهداری از حیوانات خانگی از یک کودک بیشتر است.

تابوی فرزند آوری به دست دهه هفتادی ها شکسته شود

دکتر جلال رحمانی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین در یک نشست خبری، کاهش جمعیت در استان قزوین را زنگ خطری قلمداد کرد که باید تابوی آن امروز و به واسطه دهه شصتی ها و هفتادی ها شکسته شود.  

وی در همین خصوص تصریح کرد: نرخ باروری در استان قزوین حدود ۱.۶۵ درصد است که متاسفانه این میزان نسبت به درصد جایگزین هم کمتر بوده و این در حالی است که برای میزان جایگزین حداقل باید ۲.۲ درصد باشد.  

وضعیت جمعیتی استان قزوین در دهه های آینده بسیار نگران کننده است

در ادامه به سراغ مدیر کل ثبت احوال استان قزوین رفتیم تا در خصوص نرخ تولد استان اطلاعاتی کسب کنیم.  

حسن صومی جمعیت استان قزوین را یک میلیون و ۳۰۳ هزار و ۲۹۴ نفر اعلام کرد و افزود: تعداد مردان این استان بیش از زنان است اما به طور کلی استان در مسیر افزایش جمعیت قرار دارد.  

وی با بیان اینکه تعداد ۳۳ درصد از جمعیت استان را کودکان تا ۱۴ سال تشکیل می دهند، اظهار داشت: ۷۰ درصد جمعیت استان را افراد ۱۵ تا ۶۰ ساله و ۶ درصد از جمعیت را سالمندان بالای ۶۰ سال تشکیل می دهند.

صومی اظهار داشت: وضعیت استان در دهه های آینده بسیار نگران کننده است چراکه ۷۰ درصد از جمعیت استان را افراد ۱۵ تا ۶۰ سال تشکیل می دهند که قطعا در ۳۰ سال آینده جزو گروه سالمندان هستند.

وی همچنین به نرخ تولد در ۲ سال گذشته اشاره کرد و افزود: سال ۹۹ میزان موالید استان ۱۴ هزار و ۷۶۹ و در سال ۱۴۰۰، ۱۵ هزار و ۸۶ نفر بود که نشان می‌دهد میزان تولد در استان با افزایش ۲.۶ درصدی همراه است.

فرهنگ‌سازی و اصلاح نگرش مردم نسبت به جوانی جمعیت ضروری است

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین نیز افزایش جمعیت و سیاست‌های مرتبط با فرزندآوری را متأثر از عوامل متعدد دانست و گفت: علاوه بر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سلامت جسمانی، عامل فرهنگی، تغییر رویکرد و سبک زندگی اصلی‌ترین عامل تمایل نداشتن زوجها برای فرزندآوری است.

کبری علیخانی اظهار داشت: فرهنگ‌سازی و اصلاح نگرش مردم نسبت به پیامدهای منفی کاهش جمعیت در زندگی خانواده ها و اثرات منفی سالمندی و پیری جمعیت، امری ضروری در راستای پیشبرد سیاست های قانون جوانی جمعیت است.

وی ادامه داد: امیدواریم با همکاری دستگاه های اجرایی و فرهنگ سازی بتوانیم در حوزه مقابله با بحران جمعیت موفق عمل کنیم.  

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین نیز تصریح کرد: امروزه به علت هجمه‌های مختلف دشمنان حوزه زنان و خانواده با چالش‌های بسیاری مواجه است که مسوولیت همه ما را سنگین‌تر می‌کند در حالی که اعتلای جایگاه حقیقی زنان و خانواده، اعتلای نظام اسلامی و کشورمان است که با تمام توان در این مسیر گام برمی‌داریم.

وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری چندین سال است به مساله جمعیت و فرزندآوری تاکید ویژه دارند، تصریح کرد: متاسفانه در این سال‌ها کمتر به این موضوع پرداخته شده و باید بر اساس چشم‌انداز در تحقق اهداف جمعیتی کشور عمل کنیم تا در دهه‌های آتی دچار بحران و معضلی به نام کاهش جمعیت و کمبود نیروی مولد یا پدیده سالمندی نباشیم.

علیخانی اضافه کرد: با استفاده از ظرفیت قرارگاه جمعیت و نظرات استادان، نخبگان، پیشکسوتان، کارشناسان و صاحب‌نظران می توان نسبت به جوان‌سازی جمعیت به صورت اصولی اقدام کرد.  

وی همچنین با اشاره به مسایل و مشکلات بانوان شاغل در زمینه فرزندآوری، گفت: بانوان شاغل نیازمند حمایت هستند تا دغدغه آنان در امر فرزندآوری و تربیت فرزندان و حضور در جامعه کاهش یابد.

رهاورد:

تمایل نداشتن زوجها به فرزندآوری دلایل مختلفی از قبیل اقتصادی و فرهنگی دارد که البته به نظر می‌رسد دلیل فرهنگی آن بر سایر دلایل می‌چربد چون در حال حاضر شاهد هستیم خانواده‌های با تمکن مالی خوب تمایلی به فرزندآوری ندارند و در مقابل شاهد شیوع فرهنگ نگهداری از حیوانات در بیشتر این قشر هستیم که حتی هزینه‌های بیشتری از فرزند را درپی دارد.

با توجه به این موضوع، باید فرهنگسازی و اصلاح برخی نگاه ها و نگرش های منفی زوج ها در این زمینه اصلاح شود تا شاهد افزایش جمعیت و فرزندآوری در جامعه باشیم.