به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین معنوی ششه امروز در محله چهارباغ قمربنی هاشم (ع) دامغان با حضور مسوولان، علاقمندان به آیین های محلی و عموم مردم برگزار شد.
پخت و توزیع آش زنگلاچو، سخنرانی مسوولان، افتتاح خانه مردم شناسی بختیان دامغانی و خواندن دعای باران از دیگر برنامههای این آیین فرهنگی و معنوی بود.
آیین ششه دامغان ثبت میشود
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دامغان در حاشیه این آیین به ایرنا گفت: آیین فرهنگی و معنوی ششه که به شَه شِه نیز معروف است، آیینی کهن در دامغان است که در نخستین سال برگزار شد و به دنبال ثبت این آیین کهن هستیم.
مهدی قاسمی خاطرنشان کرد: کشاورزان و باغداران دامغانی بر اساس اعتقادات و سنتهای قدیم، با شروع سال جدید در روزهای ۶، ۱۶، ۲۶، ۳۶، ۴۶، ۵۶ و ۶۶ بعد از سال تحویل، منتظر نزولات آسمانی و بارش باران بودند.
وی ادامه داد: در این آیین روز شصت و ششم بعد از نوروز، را شروع گرما و کاهش نزولات آسمانی دانسته اند و با پخت آش زنگلاچو و توزیع بین مردم علاوه بر نذر به جهت برکت در محصول نسبت به جمع آوری کرسی اقدام میکردند و برای جمع آوری محصولات آماده می شدند.
قاسمی اضافه کرد: با گذشت سالهای بسیار و با وجود ورود عصر تکنولوژی و مدرن امروز، همچنان بسیاری از باغداران و کشاورزان منطقه براساس این فرهنگ قدیمی فعالیت های خود را دنبال میکنند.
آیینهای کهن، شناسنامه فرهنگی هر منطقه است
قاسمی تصریح کرد: یکی از مشخصه های فرهنگی همه اقوام و جوامع بشری، داشتن و برپایی جشن ها و آیین های سنتی است که شهرستان دامغان نیز در این زمینه فعالیتهای خوبی دارد.
قاسمی اظهار داشت: در شهرستان دامغان، آیین ها و آداب و رسوم مختلف سنتی، فرهنگی و معنوی وجود دارد که به مناسبت های گوناگون در سطح شهر و روستاهای این شهرستان برگزار میشود.
وی افزود: با توجه به این که در زمان های مختلف، گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور به این شهرستان می آیند، با برگزاری این آیین ها و جشن ها می توان به توسعه صنعت گردشگری کمک کرد.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دامغان گفت: آیین معنوی گلغلتان امیریه، شیردوشان (امامدر) دیباج، حلواپزان تویه رودبار، نوروزخوانی جزن و کیسه دوزان در مسجد تاریخانه دامغان، از جمله آیین ها و میراث معنوی کهن شهر دامغان، مهد تمدن و فرهنگ است.
به گزارش ایرنا، شهرستان دامغان با قدمت هفت هزار ساله، دارای ۲ هزار اثر تاریخی و فرهنگی است که از این تعداد ۴۰۰ اثر شناسایی و تاکنون ۱۳۱ اثر ثبت ملی شدند.