تهران-ایرنا- دولت پاکستان در بیست و چهارمین سالگرد آزمایش اتمی این کشور ضمن اعلام تعهد برای کمک به ارتقای صلح و ثبات در شبه قاره، بر مشارکت سازنده در تلاش‌های جهانی برای پیشبرد بدون تبعیض اهداف منع اشاعه هسته‌ای تاکید کرد.

به گزارش ایرنا از منابع رسمی پاکستان، مردم این کشور امروز شنبه ۲۸ ماه می (هفتم خرداد) را به عنوان بیست و چهارمین سالروز هسته‌ای شدن این کشور موسوم به «یوم تکبیر» گرامی می‌دارند.

پاکستانی‌ها در بسیاری از شهرهای این کشور از جمله اسلام‌آباد، راولپندی، لاهور و کراچی سالروز آزمایش اتمی این کشور را گرامی داشتند. رادیو و تلویزیون دولتی پاکستان از جمله شبکه‌های خبری این کشور برنامه‌های مختلفی درباره سالروز آزمایش هسته‌ای پخش کردند.

«شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان طی پیامی قدرت اتمی را مایه شکست ناپذیری توانمندی‌های دفاعی این کشور دانست و گفت: اکنون‌ همه ما پس از تبدیل شدن پاکستان به قدرت هسته‌ای در تلاش برای تبدیل شدن به یک قدرت اقتصادی هستیم.
 
وزارت امور خارجه پاکستان امروز با صدور بیانیه‌ای با اذعان به اینکه آزمایش اتمی اسلام‌آباد در واکنش به اتمی شدن هند و گامی در جهت تعادل راهبردی در جنوب آسیا بود، اعلام کرد: آزمایش اتمی پاکستان در می ۱۹۹۸ نه تنها عزم مردم این کشور برای حفظ تمامیت ارضی، استقلال و حاکمیت پاکستان را نشان داد، بلکه تمایل به حفظ تعادل استراتژیک در جنوب آسیا را نیز برجسته کرد.

در این بیانیه آمده است: پاکستان متعهد به ارتقای فضای صلح و ثبات در جنوب آسیا است و در عین حال توانایی خود را برای دفع تجاوز یا هرگونه ماجراجویی به هر شکلی حفظ می کند.

وزارت امور خارجه پاکستان تاکید کرد که اسلام‌آباد در تلاش های بین المللی برای تقویت رژیم جهانی منع اشاعه هسته‌ای بر اساس اصول عدم تبعیض و امنیت برابر برای همه کشورها شریک است. همچنین این کشور به آخرین استانداردهای بین المللی در زمینه کنترل صادرات پایبند است و به بالاترین استانداردهای ایمنی و امنیت هسته‌ای دسترسی دارد.

دولت پاکستان با تشریح پیشرفت‌های علمی خود با استفاده از انرژی هسته‌ای و بهره‌برداری از این توانمندی در بخش دارو، انرژی، کشاورزی، توسعه اجتماعی و اقتصادی برای مردم، افزود: پاکستان مشتاق به گسترش بیشتر همکاری‌های بین‌المللی در استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای و به اشتراک گذاشتن تخصص خود با سایر کشورها از جمله در موضوعات نظارتی هسته‌ای است.

پاکستان و هند در ماه می سال ۱۹۹۸ آخرین آزمایش های هسته‌ای قرن بیستم را انجام دادند. حوادث آن سال مثلثی از کشورهای دارای سلاح‌های هسته‌ای در جنوب آسیا -هند، چین و پاکستان- ایجاد کرد که نه تنها دارای مرزهای مورد اختلاف هستند بلکه خصومت‌های تاریخی عمیق را در برابر یکدیگر ادامه داده‌اند.

پاکستان در روز ۲۸ می‌ سال ۱۹۹۸ (هفتم خرداد ۱۳۷۷) در پاسخ به آزمایش هسته‌ای هند، چندین آزمایش هسته‌ای را با موفقیت انجام داد. پاکستان پس از انجام آزمایش موفقیت آمیز هسته‌ای، به عنوان هفتمین قدرت اتمی جهان و اولین کشور اسلامی دارای قدرت هسته‌ای در جهان شناخته شد.

پاکستان همچنین در طول یک سال گذشته برای قدرت نمایی در مقابل هند رقیب سنتی خود در جنوب آسیا، چندین مرتبه دست به آزمایش موشک‌های مختلف با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای زد.

گفتنی است، «عبدالقدیر خان» دانشمند هسته‌ای صاحب نام پاکستان که به "پدر بمب اتمی" معروف و بنیانگذار برنامه غنی سازی اورانیوم این کشور است، اواسط مهرماه سال گذشته در سن ۸۶ سالگی درگذشت.