مهاباد - ایرنا - کارشناس حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: پرنده «خوتکای ابرو سفید» که جزو گونه های نادر و حفاظت بالای ایران به شمار می رود، در تالاب بین المللی کانی برازان این شهرستان تخم گذاری کرده است.

محسن معارف پناه روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: این نوع پرنده امسال تاکنون به تعداد ۲ بال در تالاب کانی برازان این شهرستان مشاهده شده که اقدام به لانه سازی و تخمگذاری کرده اند.

کارشناس حفاظت محیط زیست مهاباد افزود: وضعیت مناسب بارندگی های سال زراعی جاری و اقدامات انجام شده برای تامین حقابه آن از سد مهاباد از سویی دیگر جلوگیری از خروج و هدرروی آب از این تالاب موجب شده تا شرایط بسیار مناسبی برای زیست انواع پرندگان بوجود آمده و شمار زیادی از انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی به این تالاب مهاجرت کنند.

معارف پناه گفت: این شرایط ایده ال از جمله سطح آب مطلوب و پوشش گیاهی بالا که ارتفاع آن در برخی نقاط این تالاب به ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر رسیده، فضای مناسب و امنی را برای لانه سازی و تخمگذاری انواع پرندگان به وجود آورده است.

وی اضافه کرد: هم اکنون بیش از ۳۰ هزار بال انواع پرندگان آبزی و کنار آبزری مهاجر و بومی در تالاب بین المللی تالاب کانی برازان حضور دارند.

به گزارش ایرنا، خوتکای ابروسفید (نام علمی: Anas querquedula) پرنده‌ای از زیرخانوادهٔ مرغابیان روی آبچر از تیرهٔ مرغابیان است که جزو اردک های کوچک جثه است که نر و ماده متفاوت اند و تغییرات فصلی ندارند.

خوتکای ابرو سفید اولین پرنده ای است که در فصل مهاجرت وارد ایران می شود که در میان علف‌های بلند و نزدیک آب زاد و ولد می کند، مهم ترین مشخصه این پرنده نوار ابرویی پهن سفیدی که تا پس سر امتداد یافته است.

پرده نر بالغ سر و سینه روتنه و قسمت انتهایی بدن قهوه ای خالدار پهلوها خاکستری و شکم سفید است و منقار خاکستری آینه بالی سبز مات و محدود به دو نوار سفید رنگ و جلوی بالها آبی روشن دیده می شود.

پرنده ماده شبیه به خوتکا است اما گلوی سفیدتر و لکه سفید انتهای منقار خط چشمی تیره نوار ابرویی روشن، جلو بالها آبی مات و آینه بالی نامشخص دارد.

طول بدن این پرنده ۳۷ تا ۴۱ سانتی‌متر و گستردگی بال‌ها ۶۰ تا ۶۳ سانتی‌متر است.

تالاب بین المللی کانی برازان مهاباد که نخستین سایت پرنده نگری کشور نیز محسوب می شود با وسعتی افزون بر هزار هکتار یکی از مهمترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش ترین زیستگاه های انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر و بومی در شمالغرب کشور به شمار می رود.

بر اساس آخرین بررسی ها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه های خشکی زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید و همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می سازد.

از گونه‌های مهم پرندگان این تالاب می‌توان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.
در شهرستان مهاباد علاوه بر تالاب بین المللی کانی برازان، تالاب های دایمی «حسن خان» و «قوپی باباعلی» و تالاب های فصلی دیگری از جمله «گروس»، «داشخانه» و «قره قشلاق» نیز وجود دارد.