به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، شبیخون بلا اینبار ظهر دوم خرداد در خیابان امیری آبادان روی نمود و برجهای دوقلوی متروپل ساخته نشده، فروریخت و مردم خونگرم و مظلوم آبادان را عزادار کرد. ۱۰ طبقه برجی که سازندهاش مدعی ابتکارات جدید! در ساختش داشت، ریزش کرد و در دَم پنج هموطن را از ایران گرفت. حجم ویرانی اما حکایت از فاجعهای بزرگتر داشت، فاجعهای که تا روز ششم، همچنان جان میگیرد و ملتی را عزادار کرده و بر اساس اعلام رسمی دستگاههای مسئول، تا لحظه تنظیم این گزارش، ۲۹ هموطن جان خود را از دست داده و ۳۷ نفر نیز مصدوم شدند.
دولتِ همراهِ مردم داغدار
از نخستین ثانیههای فروریختن آوار متروپل نهادها و ارگانهای بسیاری در صحنه حاضر بودند؛ از استاندار و فرماندار تا نیروهای نظامی ارتش و سپاه تلاش کردند تا در کنار حادثهدیدگان باشند. «احمد وحیدی» وزیر کشور، نخستین مقام دولتی بود که به فاصله ساعتی پس از سانحه در تماس با «صادق خلیلیان» استاندار خوزستان، از وی خواست که با بهکارگیری همه ظرفیتها و امکانات برای نجات افرادی که احتمالاً در پارکینگ و طبقه همفک این ساختمان گرفتار شدهاند، تسریع شود و این نکته را هم گوشزد کرد که باید همه امکانات برای بررسی کارشناسانه علت این حادثه تلخ و ناگوار بسیج شده و با مسببان و متخلفان برخورد شود.
«محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهور هم در تماسهای تلفنی جداگانه با استاندار خوزستان و فرماندار آبادان، دستورات لازم برای استفاده از همه امکانات جهت کمک به مصدومان این حادثه را صادر کرد و با ابراز همدردی با خانوادههای جانباختگان و دلجویی از مجروحان این سانحه دلخراش، خواستار بررسی دقیق علل وقوع این اتفاق شد.
آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» هم که آن روز برای سفری یک روزه به عمان رفته بود، متأثر از این سانحه تلخ، در تماس تلفنی فوری با دولتمردان، از مسقط دستور ویژه رسیدگی فوری به سانحه ریزش ساختمان را صادر و معاون اول خود را مأمور کرد تا ضمن بهکارگیری تمامی امکانات محلی و ملی، شخصاً این موضوع را با اختیارات کامل بهمنظور تسریع در آواربرداری و نجات جان افراد زیر آوار مانده و رسیدگی به مصدومان حادثه، مدیریت و پیگیری کند.
رئیس جمهور با خانوادههای جانباختگان نیز ابراز همدردی و رسیدگی به خانوادههای آنان را اولویت دولت اعلام کرد.
نخستین مقام دولتی که در خیابان امیری آبادان حاضر شد، معاون اقتصادی رئیس جمهور بود که آن روز برای پیگیری مسائل معیشتی مردم در ستاد تنظیم بازار استان خوزستان حضور داشت. «محسن رضایی» که خود ریشه در خوزستان دارد و در دوران دفاع مقدس در قامت فرمانده سپاه در کنار همرزمان شهیدش پاسدار مرزهای جنوبی کشور بود، در بازدید از محل حادثه به مردم داغدار و نگران قول داد که با مسببان این حادثه برخورد قاطع خواهد شد تا عبرت سایرین شود و امکانات و تجهیزات بیشتر امدادی به منطقه اعزام شود تا تقسیم کار، سرعت عملیات آواربرداری را افزایش دهد.
بامداد روز سهشنبه که هنوز سهتیغ خورشید رخ در نقاب داشت، «احمد وحیدی» بهرغم نامساعد بودن شرایط جوی برای پرواز، خود را به آبادان رساند و در جلسه سه بامداد ستاد بحران شهرستان آبادان در محل برج دوقلوی مخروبه متروپل حاضر شد. وزیر کشور تا لحظه تنظیم گزارش همچنان در آبادان حضور دارد. مسئولان سازمان امداد و نجت هلال احمر نیز همزمان با وحیدی در محل حادثه حضور یافتند و تاکنون در کنار وزیر کشور بر روند امدادرسانی به افراد محبوس در میان آهنپارههای متروپل نظارت مستقیم داشتهاند. سوم خرداد مخبر، «محمد یزدی» مشاور خود و «مهدی جمالی نژاد» معاون عمرانی و توسعه امور شهری وزیر کشور و «محمد مهدی حیدری» رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به آبادان فرستاد تا پرونده ریزش ساختمان در این شهرستان را با جزئیات بررسی کرده و گزارش دقیق خود را درباره علل وقوع این حادثه ارائه کنند.
پنجم خرداد و همزمان با آواربرداری ساختمان متروپل در آبادان، جلسه فوق العاده بررسی آخرین وضعیت حادثه ساختمان متروپل آبادان با قرائت پیام رهبر معظم انقلاب و با حضور رئیس جمهور و نمایندگان دستگاههای مختلف برگزار و گزارش هیأتهای اعزامی قرائت شد. حضرت آیتالله خامنهای در پیامشان تصریح کردند: «در حادثه تأسفبار آبادان، علاوه بر نیاز به سرعت عمل و استفاده از همه ظرفیتها برای کاستن از تلفات که اکنون در درجه اول اهمیت است، وظیفه پیگرد مقصران حادثه و مجازات عبرتآموز آنان با همکاری قوه قضائیه و نیز تلاش گسترده برای جلوگیری از تکرار آن در همه نقاط کشور، بر عهده همه ما مسئولان کشور است. لازم میدانم با تشکر از فعالیت چندروزه مسئولان دولت، پیگیری و جدیت کامل در این باره را مطالبه نمایم و به بازماندگان مصیبتدیده این حادثه تسلیت عرض کنم». در این جلسه همچنین آخرین اقدامات انجام شده درباره حادثه به اطلاع آیتالله رئیسی رسید تا تصمیمات لازم بر اساس این گزارشها اتخاذ شود.
در این نشست رئیس جمهور در سه محور مشخص دستوراتی را خطاب به مردان دولتش صادر کرد:
1) رسانه ملی و تمام افراد و رسانههای دلسوز کشور کمک کنند تا مردم در جریان اخبار صحیح و دقیق این تلاشها قرار گیرند
2) با هر فرد در هر ردهای که در این حادثه مرتکب تخلف یا ترک فعل شده، به شدت برخورد شود
3) نباید هیچ ساختمانی بدون رعایت اصول، ضوابط و استاندارهای مهندسی ساخته شود و باید از ادامه فعالیت و ساختوساز ساختمانهای ناایمن جلوگیری شود.
ابعاد حادثه و پیچیدگیهای آن، سبب شد «محمد مخبر» صبح ششم خرداد ماه، شخصاً به آبادان رفته و از نزدیک در جریان رسیدگی به سانحه قرار گیرد. او در بازدید از حادثه متروپل بر چند محور مشخص تأکید کرد: «فساد گسترده در در ساختوساز برجهای دوقلوی متروپل» و «پیچیدگی حادثه که قابل قیاس با حوادث مشابه نیست».
معاون اول رئیس جمهور همچنین ضمن دلجویی از مصدومان حادثه قول داد که دولت با تمام توان در کنار خانوادههای آسیب دیده حادثه متروپل است.
سخنگوی دولت در توئیتی از برخورد قاطع با مقصران حادثه متروپل در آبادان خبر داد و گفت که «حضور سریع وزیر کشور و معاون اقتصادی در آبادان برای مدیریت از نزدیک، تسریع در آواربرداری و نجات محبوسان به عنوان اولویت انجام شد».
مخبر در جلسه مرکز فرماندهی عملیات بحران حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان هم تأکید کرد «تیم حقیقتیاب تا حصول نتیجه نهایی و بررسی ابعاد مختلف حادثه آبادان بدون هیچ اغماض به فعالیت خود ادامه میدهد».
«محمدحسن نامی» رئیس سازمان مدیریت بحران کشور هم اولویت را در عملیات آواربرداری متروپل دقت و حساسیت دانست و گفت که با توجه به بخش باقیمانده سازه متروپل که بسیار خطرناک است و احتمال ریزش آن، شتاب در انجام عملیات اولویت نیست».
با تصویب دولت و به احترام جانباختگان و همدردی با بازماندگان امروز یکشنبه هشتم خرداد در ایران عزای عمومی اعلام شد و گرچه برخی کاستیها که میراث گذشتههاست، غیرقابل انکارند اما نگاه منصفانه به ۶ شبانه روز گذشته از حادثه، دولتمردان را در میدان و همراه مردم نشان میدهد که گواه روشن آن تصاویر و فیلمهای منتشر شده این روزهاست؛ دولت از یکسو قاطعانه پیگیر تعقیب و تنبیه مسببان داغ مردم است و از سوی دیگر در پی راهیست تا از تکرار چنین فجایعی پیشگری کند؛ شاید بتوان مهم ترین اقدام در مواجهه با این آفت را بخشنامه وزیر کشور به استانداران دانست که باتأکید بر لزوم رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط شهرسازی، ایمنی و اصول فنی و کنترل ساختوسازها، از آنها خواست که با استفاده از ظرفیتهای قانونی، ضمن برخورد با تخلفات ساختمانی، از بهرهبرداری ساختمانهای ناایمن جلوگیری کنند.
آتشبیارهای معرکه آبادان/ دولت اعتراض مردم را به رسمیت میشناسد
هزاران نیروی امدادی و مردم آبادان پنج شبانهروز است که بی وقفه و با هدایت و مدیریت دولتمردان در آوار متروپل به امید یافتن هموطنی زنده یا خارج ساختن پیکری از زیر آوار تلاش میکنند و گاهی حتی با دستان خالی. دولتمردان از آغازین لحظه سقوط متروپل در میدان حاضر بوده و هستند اما طبق رسمی نانوشته، این حضور در رسانههای فارسی زبان خارج از ایران و شبکههای اجتماعی باید رنگ ببازد! برای همین است که در پنج روز گذشته از این حادثه بیشترین هجمه رسانهای علیه دولت انجام شد. ریزشهای ساختمان و سوانحی از این نوع، در سراسر جهان روی داده و خواهد داد اما تلخی این حادثه در ایران باید به تراژدی و بحران تبدیل شود! باید امید مردم از کارایی دولت کمرنگ شود تا استودیوهای رنگارنگ پترودلاری، رونق بگیرد! این آتشبیاری در داغ مردم ایران، شیوه مرسوم رسانههایی است که به نام ایران، علیه مردمش نفرتپراکنی میکنند. میان این آتشبیاریها اما دولت بیش از همیشه حق را به مردم داغدار میدهد، شرایط سخت آبادان را درک میکند، بیکاری جوانانش، کمبودها و محرومیتهای زنان و مردان و کودکانش را به رسمیت میشناسد و اعتراضشان را به حق میداند؛ دولتی که در میدان است و همدرد مردم.