به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی ملبوبی در نشست خبری رییس و معاونان پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری به تحقیقات در زمینه چغندر قند اشاره و خاطرنشان کرد: درمان بیماری ریزومانیا در چغندرقند و تولید ارقامی مقاوم در برابر این بیماری با اصلاح ژنتیکی از جمله تحقیقات این پژوهشگاه بوده است.
وی به آسیب به کل چرخه تولید بذر و شکر از چغندر قند به دلیل بیماری ریزومانیا اشاره کرد و ادامه داد: اکنون چرخه اصلاح بذر تا تولید شکر در کشور به دلیل این بیماری با مشکل مواجه شده که این تحقیق مرحله آزمایش میدانی بر اساس پروتکل های علمی داخلی و خارجی انجام شده و آماده رهاسازی هستیم.
بیماری ریزومانیا یکی از مهمترین بیماری های چغندرقند در دنیا است. عامل این بیماری ویروس رگبرگ زرد نکروتیک چغندرقند (Beet necrotic yellow vein virus) است. این بیماری انتشار جهانی دارد.
حل مشکل ریزگردها با باکتری زیستی
معاون فناوری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری همچنین در مورد انجام یک طرح تحقیقاتی در این پژوهشگاه توضیح داد که به نوعی باکتری های طبیعی برای مقاوم سازی خاک در برابر تبدیل شدن به کانون گردوغبار دست یافتیم.
ملبونی اظهار داشت: این طرح از هفت سال قبل در این پژوهشگاه آغاز شد و آزمایش های میدانی آن نیز نشان داد موجب استقرار خاک دستکم تا یک سال بعد و موجب رشد و قرارگیری گیاهان در آن خاک می شود.
وی افزود: برای توسعه و آزمایش آن در حجم عرصه با سازمان محیط زیست در دوره قبل مذاکره کردیم ولی مخالفت شد که امیدواریم با اجازه به امکان آزمایش آن در کانون ریزگردها هم باعث به نتیحه رسیدن این طرح شوند و هم کشور از مشکل ریزگردها حل شود.
تولید پوست مصنوعی
معاون فناوری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری درمورد یکی دیگر از دستاوردهای پژوهشگاه به نام ساخت پوست مصنوعی نیز توضیح داد: از مدت ها قبل با مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری همکاری هایی داشتیم که به تولید پوست سلولی دولایه منجر شده است.
ملبونی یادآور شد: این دستاورد مرحله حیوانی را با موفقیت پشت سر گذاشته و برای ورود به بخش بالینی آماده است همچنین برای درمان نوعی بیماری چشمی در حال تحقیقات ژندرمانی هستیم.
وی در خصوص برنامههای این پژوهشگاه برای ارتباط بیشتر اعضای هیات علمی با صنعت و صنایع بزرگ توضیح داد: بر اساس آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی آن دسته از اعضا که شرکت دانش بنیان تاسیس کنند امتیاز بالاتری می گیرند، همچنین اعضای هیات علمی باید بر اساس رشته مربوط ۶ ماه در صنایع خدمت کنند و ما هم تلاش کردیم اعضای هیات علمی پژوهشگاه با مفاهیم معنی دار در صنعت بیشتر آشنا شوند.
معاون پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری افزود: اکنون ۱۸ نفر از اعضای هیات علمی پژوهشگاه شرکت دانش بنیان دارند یا به نوعی در اداره این شرکت ها نقش دارند و فعال هستند که این میزان حدود ۳۰ درصد مجموعه اعضای هیات علمی پژوهشگاه است.
تجهیز آزمایشگاه متعلق به پژوهشگاه به شکل آزمایشگاه جامع
معاون پشتیبانی این پژوهشگاه نیز از تجهیز آزمایشگاه ژنتیک متعلق به این پژوهشگاه به عنوان یک آزمایشگاه جامع (مگا لب) خبر داد و گفت: قصد داریم با تجهیز این آزمایشگاه به نوعی آن را به آزمایشگاه مرجع برای اعضای هیات علمی وزارت علوم در زمینه پاتوژن و ژنتیک تبدیل کنیم.
علیرضا شهرجردی افزود: همچنین برنامه تاسیس بیمارستانی در زمینه ژندرمانی و سلولدرمانی نزدیک پژوهشگاه را با همکاری خیرین در دست اجرا داریم که به عنوان منبع بیماریهای ژنتیکی باشد.
پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری تنها پژوهشگاه ملی در کشور است که در تمام شاخههای زیستفناوری و مهندسی پزشکی، دامی، کشاورزی، صنعتی و میکروارگانیسم با داشتن سه پژوهشکده زیست فناوری کشاورزی، زیست فناوری پزشکی و زیست فناوری صنعت و محیط زیست در حوزه دستورزی (ویرایش یا تغییرات) ژنتیکی در دی ان ای به شکل تخصصی فعالیت می کنند.