به گزارش ایرنا، دفتر نخست وزیر انگلیس با صدور بیانیه ای نوشت که دو طرف در مورد محاصره اودسا، بزرگترین بندر کشتیرانی اوکراین صحبت کردند و «جانسون درباره اقدامات فشرده ای که با سایر کشورها برای یافتن راه های ازسرگیری صادرات غلات از اوکراین و جلوگیری از بحران جهانی غذا درحال انجام است توضیحاتی را ارائه داد.»
وی افزود که انگلیس با کشورهای گروه هفت برای پیشرفت فوری کار در این زمینه، تلاش خواهد کرد.
زلنسکی مدعی شده که روسیه مانع صادرات ۲۲ میلیون تن محصولات غذایی از این کشور جنگ زده شده است. رئیس جمهوری اوکراین میگوید که اگر به اوکراین در رفع محاصره بنادر و صادرات دوباره کمک نشود، بحران جهانی انرژی با بحران غذا جایگزین خواهد شد.
وزارت امورخارجه روسیه ادعاها در مورد ممانعت از صادرات غلات اوکراین را حدس و گمان خوانده و اخبار منتشر شده در این زمینه را تکذیب کرده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین پنجشنبه گذشته گفت: "ما قاطعانه این اتهامات را نمی پذیریم، برعکس، کشورهای غربی را به انجام اقداماتی که منجر به این شده است، مقصر می دانیم. "
روسیه و اوکراین روی هم حدود ۳۰ درصد از عرضه جهانی گندم را تشکیل می دهند. حدود ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به صادرات غلات اوکراین وابسته هستند.
سازمان ملل پیش از این هشدار داده بود که اگر بنادر اوکراین که به دلیل جنگ بسته شدهاند، بازگشایی نشوند، میلیونها نفر در جهان با خطر گرسنگی مواجه خواهند شد.
در آغاز سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۶ میلیون نفر در سراسر جهان با گرسنگی حاد مواجه بودند، اما انتظار میرود در صورت ادامه درگیری در اوکراین، ۴۷ میلیون نفر به این افراد به ویژه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا افزوده شود.
بر اساس گزارش دفتر نخست وزیری انگلیس، جانسون و زلنسکی درباره پیشروی روسیه در دونباس و شرق اوکراین هم گفتوگو کردند. نخست وزیر در مورد اهمیت ادامه همکاری جامعه جهانی برای پیروزی اوکراین و شکست روسیه گفتوگو و تاکید کرد که کشورها موظفند از اوکراین چه در حال حاضر و چه در درازمدت حمایت کنند تا هرگز در موقعیتی قرار نگیرد که مورد حمله قرار گیرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
رئیس جمهور روسیه سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را "عملیات ویژه" خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.