قزوین - ایرنا - مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین، گفت: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غیرواگیر به ویژه در گروه سنی میانسال است که تغییرات نامناسب در شیوه زندگی بویژه رژیم غذایی و فعالیت بدنی، موارد ابتلا را بیشتر می کند که نباید تحت تاثیر باورهای نادرست قرار گیرند

به گزارش ایرنا، عطیه رزازی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود : رعایت موارد تغذیه‌ای و اجتناب از باورهای غلط که در فضای مجازی و یا توسط افراد غیر متخصص گفته می‌شود در کنار دارو درمانی و فعالیت بدنی مناسب در کنترل و درمان این بیماری، بسیار موثر است.

مصرف زیاد میوه، مضر بری افراد دیابتی

به گفته وی، از مهم ترین باورهای غلط تغذیه‌ای در زمینه بیماری دیابت، مصرف میوه است و برخی بیماران تصور می‌کنند، خوردن آن به مقدار زیاد، به دلیل  «طبیعی بودن قند»، اشکال ندارد! در صورتی که قند میوه فروکتوز و اگرچه طبیعی است، ولی مانند قند و شکر، در بدن، باعث افزایش انسولین می‌شود.

به گفته رزازی اگر مصرف میوه، زیاد و بیش از اندازه باشد ، می‌تواند باعث بهم خوردن تعادل بین قند و انسولین در بدن شود.

این کارشناس با اذعان به اینکه افراد مبتلا به دیابت، گاه حتی میوه‌های ترش را با فرض نداشتن قند (باور اشتباه) با خیال آسوده و زیاد مصرف می‌کنند و از تأثیر آن بر افزایش قند خون خود غافلند؛ گفت: تمام میوه‌ها، ساختار قندی دارند و نباید در مصرف هیچ کدام زیاده‌روی کرد.

خرما، کشمش و توت خشک، جایگزین قند و شکر؛ ولی به مقدار مناسب

وی با اشاره به اینکه برخی تصور می کنند به جای قند و شکر، استفاده از خرما، کشمش و توت خشک (به دلیل طبیعی بودن قند) به هر مقدار مجاز است! گفت: اگر این مواد غذایی، جایگزین قند و شکر می شود، با اینکه قند آن ها طبیعی است، نباید در مصرفشان زیاده روی کرد، چون باعث افزایش بیش از اندازه قند خون می‌شود.

به گفته رزازی یک حبه قند را باید با نصف خرما یا  دو تا سه عدد کشمش جایگزین شود.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بیماران مبتلا به دیابت باید دقت داشته باشند که برای کنترل قند، اصلا نباید وعده‌های غذایی خود را حذف کنند و فقط باید مقدار و نوع غذای دریافتی را به اندازه و در زمان مناسب میل کنند.

وی یادآورشد |: حتی مصرف میان وعده‌های سالم، ضمن اینکه از گرسنگی جلوگیری می‌کند، می‌تواند از تغییرات زیاد قند خون و یا اُفت قند خون پیشگیری کند.

میزان نمک مصرفی، مؤثر در کنترل قند

این کارشناس تغذیه با اذعان به اینکه در کنار ملاحظات مصرف قند در رژیم غذایی، افراد دیابتی باید بدانند که میزان نمک مصرفی نیز در کنترل قند موثر است؛ گفت: نمک؛ هم بر جذب مواد غذایی و هم افزایش قندخون تاثیر دارد.

وی با بیان اینکه با افزایش فشار خون در افراد مبتلا به دیابت، احتمال آسیب به کلیه‌ها افزایش می یابد؛ افزود: به افراد مبتلا به دیابت توصیه می‌شود که نمک مصرفی خود را به کمتر از پنج گرم در روز کاهش دهند.

این مقام مسؤول تصریح کرد: نان و برنج به علت داشتن کربوهیدرات باید به مقدار مشخص در برنامه افراد مبتلا به دیابت گنجانده شود.

وی با بیان اینکه طبق یک برنامه غذایی اصولی و صحیح، افراد دیابتی می توانند از همه مواد غذایی استفاده کنند؛ گفت: نحوه و مقدار مصرف و نوع طبخ مواد غذایی، بسیار اهمیت دارد و کارشناسان تغذیه می توانند کمک بسزایی در این زمینه به بیماران دیابتی داشته باشند.

حجامت و طب سوزنی، تاثیر ثابت‌شده‌ای برای کنترل دیابت ندارند

رزازی در مورد مصرف داروهای گیاهی، حجامت یا طب سوزنی برای کنترل دیابت نیز گفت: گرچه برخی از داروهای گیاهی می‌توانند تا حدودی قند خون بیماران دیابتی را کنترل کنند؛ اما با توجه به عوارض خطرناک بالا بودن قند خون و عوارض جانبی مصرف داروهای گیاهی، توصیه می‌شود که داروهای گیاهی با توصیه پزشک مصرف شود و از مصرف خودسرانه آن، جدا خودداری شود.

وی هشدار داد که حجامت و طب سوزنی هم تاثیر ثابت‌شده‌ای برای کنترل دیابت ندارند و عوارض احتمالی ناشی از آن ها می‌تواند خطرناک باشد.