به گزارش ایرنا، پیشروی های روسیه در روزهای اخیر در دونباس واقع در شرق اوکراین شامل مناطق لوگانسک و دونتسک، حاکی از تغییر روند در جنگی است که اکنون در ماه چهارم خود قرار دارد.
به نظر می رسد که نیروهای مهاجم در آستانه تصرف کل منطقه لوگانسک هستند. به اعتقاد غرب تمرکز روسیه بر شرق اوکراین یکی از اهداف جنگی است که کرملین پس از دست کشیدن از حمله به کی یف معین ساخت.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور و نیروهای جداییطلب متحد آن شهر لیمان را که محل تلاقی راهآهن در غرب رودخانه سیورسکی دونتس در استان دونتسک است را به طور کامل تحت کنترل دارند.
با این حال، هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین گفت که نبرد برای حفظ لیمان ادامه دارد.
سیورودونتسک حدود ۶۰ کیلومتری شمال شرق لیمان در سمت شرقی رودخانه و بزرگترین شهر دونباس که هنوز در اختیار اوکراین است، مورد حمله شدید روس ها قرار گرفته است. سرگئی گایدای فرماندار لوگانسک دراین باره گفت که گلوله باران به حدی شدید بود که امکان ارزیابی آخرین تلفات و خسارات وجود نداشت، اگرچه دو نفر در روز شنبه کشته و ۱۳ ساختمان دیگر در این شهر ویران شدند.
گایدای روز جمعه اعلام کرد ممکن است برای اینکه محاصره نشوند دست به عقب نشینی از شهر بزنند، اما مشخص نیست که آیا آنها شروع به ترک شهر کرده اند یا خیر.
توپخانه روسیه همچنین جاده لیسیچانسک-باخموت که مسکو برای محاصره نیروهای اوکراینی باید از آن استفاده کند را هدف گرفته و پلیس اوکراین توضیح داد که "ویرانی قابل توجهی" در لیسیچانسک رخ داده است.
میخایلو پودولیاک مشاور رئیسجمهوری اوکراین و مذاکرهکننده صلح، درخواست سامانه های موشکی دور برد ساخت ایالات متحده را مجددا مطرح کرده است. مقامات ایالات متحده به رویترز گفته اند که چنین سامانه هایی در حال بررسی هستند و تصمیم گیری در روزهای آینده امکان پذیر است.
پودولیاک در توییتر نوشت:زمانی که از ۷۰ کیلومتری به شما حمله میشود و چیزی برای مقابله ندارید، سخت است... ما به سلاحهای مؤثر نیاز داریم.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در یک سخنرانی ویدئویی ابراز امیدواری کرد که متحدان اوکراین تسلیحات مورد نیاز را فراهم کنند و وی انتظار "خبرهای خوب" در این هفته دارد.
نیروهای اوکراینی در دونباس در یک پست کوتاه فیسبوکی اعلام کردند که تمام روز در حالت تدافعی بوده و از هفت حمله روسیه جلوگیری و یک تانک را منهدم کردند.
زلنسکی می گوید که وضعیت نظامی در دونباس بسیار پیچیده است و دفاع در تعدادی از نقاط از جمله سیورودونتسک و لیسیچانسک متوقف شده است.
وزارت دفاع بریتانیا در گزارش اطلاعاتی روزانه خود اعلام کرد که اگر روسیه موفق به تصرف این مناطق شود، کرملین احتمالاً آن را یک "دستاورد سیاسی اساسی" می داند که می تواند از آن برای توجیه تهاجم خود استفاده کند.
اولگا استفانیشینا معاون نخست وزیر اوکراین با ابراز ناامیدی از اختلافات غرب در مورد جنگ گفت که ناتو نشان داد که قادر به پاسخگویی متحد خود نیست.
او در فیسبوک گفت: ما باید به وضوح در مورد پیامدهای فاجعه بار برای آینده اروپا در صورت شکست اوکراین صحبت کنیم.
زلنسکی در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که اگر اوکراین بتواند تمام اراضی را که از زمان آغاز تهاجم در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) از دست داده بازپس بگیرد، روسیه با گفتگو موافقت خواهد کرد.
با این حال، زلنسکی ایده استفاده از زور برای بازپسگیری تمام سرزمینهایی را که اوکراین از سال ۲۰۱۴ شامل شبه جزیره جنوبی کریمه، از دست داده رد کرد.
او گفت: من باور ندارم که بتوانیم تمام قلمرو خود را با ابزار نظامی بازگردانیم. اگر تصمیم بگیریم به این سمت برویم، صدها هزار نفر را از دست خواهیم داد.
در کنار تحولات جنگی، تلاش های دیپلماتیک یافتن راه حلی برای مناقشه ای که پیامدهایی فراتر از مرزهای اوکراین به وجود آورده، ادامه دارد. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و اولاف شولتس صدراعظم آلمان روز شنبه در تماسی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه بر این مساله تاکید کردند.
فرانسه اعلام کرد که دو رهبر اروپایی از پوتین خواستند که محاصره بندر اودسا را بردارد تا صادرات غلات اوکراین ممکن شود. کرملین گفت که پوتین به آنها گفته مسکو مایل است راههایی را برای از سرگیری حمل و نقل غلات از بنادر دریای سیاه برای اوکراین امکانپذیر سازد.
اوکراین صادرکننده عمده غلات است و انسداد صادرات آن تهدیدی برای کمبود مواد غذایی در تعدادی از کشورها از جمله در آفریقا است.