تهران- ایرنا- امروزه لزوم استفاده از شبکه‌های اجتماعی بر کسی پوشیده نیست و چه بهتر که هر کشوری پیام رسان بومی خود را داشته باشد تا هم به توسعه و رونق اقتصادی آن کشور کمک کند و هم کاربران را از مسائلی همچون وابستگی به استفاده از برنامه‌هایی مانند واتساپ و سایر پیام‌رسان‌های خارجی بی‌نیاز کند. 

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، بر این اساس و همراستا با کشورهای پیشرفته و در حال توسعه دنیا، در کشور ما نیز طی چند سال اخیر و با آغاز فیلترینگ تلگرام، شرکت‌های توسعه‌دهنده داخلی اقدام به طراحی و تولید پیام رسان‌های داخلی کردند. اکنون حدود ۹ پیام رسان داخلی طراحی و ارایه شده است؛ پیام رسان هایی همچون بله، سروش، گپ، ایتا، آی گپ و نوا که با وجود مشکلاتی که دارند، کاربران زیادی از آنها استفاده می کنند.  

علاوه بر نیاز به خودکفایی در این زمینه برای پیشبرد اهداف تعیین شده، هر از چندگاهی گردانندگان برنامه هایی مانند واتساپ که کاربران زیادی هم در کشور ما دارد، به محدود کردن تعداد کاربران به بهانه های واهی مثل قدیمی بودن گوشی های تلفن همراه آنها، اقدام می کنند؛ موضوعی که لزوم توجه جدی به رفع مشکلات پیام رسان های داخلی و ترغیب بیشتر کاربران به استفاده از این پیام رسان ها را بیش از پیش نمایان می کند.

در آخرین اقدام پیام رسان واتساپ و بر اساس گزارش روزنامه فرانسوی زبان لوپاریزیَن، واتساپ قصد دارد میلیون ها کاربر را به دلیل قدیمی بودن گوشی های تلفن همراه از فردا دهم خرداد ماه از این برنامه محروم کند. 

سناریوی محدود کردن کاربران برنامه واتساپ از سال ۱۳۹۸ کلید خورد. این پیام‌رسان اول فوریه (۱۲ بهمن ۱۳۹۸) اعلام کرد که دیگر بر روی آیفون‌ها و گوشی‌های اندرویدی مجهز به سیستم های عامل‌ قدیمی کار نخواهد کرد.

مضمون اعلام این تصمیم واتساپ که توسط بی بی سی انگلیسی منتشر شد، این بود که واتساپ از این پس از سیستم‌عامل‌های قدیمی که به‌روزرسانی نشده اند یا روی دستگاه‌های جدید نصب نخواهند شد، پشتیبانی نمی‌کند.  

از طرف دیگر، مطرح شدن گاه به گاه این موضوع که کاربران باید گوشی های مدل بالا تهیه کنند تا بتوانند از این برنامه استفاده کنند، به شائبه تبانی گردانندگان این برنامه با شرکت های تولیدکننده تلفن‌های همراه پیشرفته برای فروش بیشتر نیز دامن می زند. 

بر اساس گزارش این روزنامه، واتساپ که از سال ۲۰۱۳ شروع به‌ کار کرده است، به‌ زودی در دنیا به‌روزرسانی خواهد شد و دیگر با گوشی‌های دارای نسخه قدیمی اندروید و آی‌اواس در دسترس نخواهد بود؛ در نتیجه، تعداد زیادی از تلفن های هوشمند منسوخ‌شده تلقی خواهند شد، واتساپ آن‌ها را از سیستم ارتباطی‌اش بیرون می‌اندازد و کاربران را به سوی نوسازی سیستم بهره‌برداری‌شان یا تهیه تلفن‌های همراه جدیدتر سوق خواهد داد.


اسامی پنجاه گوشی اعلام‌شده از سوی شرکت واتساپ به شرح زیر است: آیفون  ۶S اپل، آیفون ۶S پلاس، لنوو А۸۲۰، ZТЕ V۹۵۶، گلکسی ترند لایت سامسونگ، گلکسی ترند دو، گلکسی S۳ mini ، گلکسی Xcover ۲، گلکسی Асе ۲، گلکسی کر، هواوی Аѕсеnd D۲، Аѕсеnd G۷۴۰، Ascend Mate , Ascend Mate, Fаеа F۱, Аrсhоѕ ۵۳ Рlаtіnum, НТС Dеѕіrе ۵۰۰, Саtеrріllаr, Саt В۱۵, Ѕоny Хреrіа М, Wіkо, Сіnk Fіvе, Darknight, ТНL W۸, ZТЕ Grаnd Х, Quаd v۹۸۷, Grand Memo, Grand S Flex, LG Luсіd ۲, Optimus F۷, Optimus L۳ II Dual, Optimus F۵, Optimus L۵ II Dual, Optimus L۳ II, Optimus L۷ II Dual, Optimus L۷II, Optimus F۶, Optimus L۴ II Dual, Optimus F۳, Optimus L۴ II, Optimus L۲ II, Optimus F۳Q.                                                     

محدودیت‌های ایجادشده از پاییز ۲۰۱۱

واتساپ که ۲ میلیارد کاربر فعال خود را به رخ می‌کشد و پیام‌های صوتی ارسال‌شده از طریق آن روزانه حدود هفت میلیارد است، سیاست بیرون‌راندن را از پاییز ۲۰۲۱ آغاز کرده است.

در اول نوامبر گذشته، افرادی که صاحب گوشی‌هایی بودند که بیش از پنج سال از عمر آن‌ها می‌گذشت و مجهز به نسخه قدیمی اندروید۴.۱ و آی‌اواس ۱۰ بودند، متوجه شدند که دسترسی به واتساپ برایشان ممکن نیست.

به‌روزرسانی، دیگر به آن‌ها توصیه نمی‌شد و این پیام‌رسان دچار اختلال‌های مختلف در عملکردش شد اما هنوز دسترسی به مکالمات مجاز بود. این وضعیت ادامه دارد تا ۳۱ می که روزی سرنوشت‌ساز است.