تهران- ایرنا- روزنامه سنگاپوری استرینت تایمز در گزارشی به بررسی حجم تجارت و سرمایه‌گذاری آمریکا و چین در کشورهای عضو آ. سه. آن پرداخت و نوشت: با وجودی که یک چهارم از مجموع سرمایه‌گذاری خارجی در این کشورها توسط آمریکا انجام شده اما در تجارت و اقتصاد، چین بسیار جلوتر است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، روزنامه سنگاپوری استرینت تایمز در گزارشی به رقابت چین و آمریکا در توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری با کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آ. سه. آن) پرداخت و نوشت: چین و آمریکا در حال رقابت بر سر نفوذ در بین کشورهای اتحادیه جنوب شرق آسیا هستند که جمعیتی بالغ بر ۶۶۰ میلیون نفر را در خود جای داده و مجموع آنها پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا می‌شود.

ریشه‌های همکاری چین با کشورهای عضو این منطقه بسیار عمیق است. سال گذشته حجم تجارت این کشورها با چین به بیش از ۸۷۸.۲ میلیارد دلار رسید که ۲۲ برابر بیشتر از حجم روابط دو طرف در ابتدای قرن بیست‌ویکم است.

این در حالی است که آمریکا سرمایه‌گذاری بیشتری در کشورهای عضو آ. سه. آن می‌کند و دارای ارتباطات سیاسی قوی‌تری است.

کشورهای میانمار، تایلند، کامبوج، ویتنام، فیلیپین، برونئی، مالزی، سنگاپور و اندونزی کشورهای عضو اتحادیه آ. سه. آن هستند.

این روزنامه با بررسی اطلاعات تجاری، تلاش کرده تا نمایی از همکاری‌های اقتصادی این کشورها با چین و روسیه ترسیم کند.

سنگاپور

سنگاپور در حقیقت مرکز تجارت و اقتصاد جنوب شرق آسیا است و این کشور جزیره‌ای توافق‌های تجارت آزاد با چین و آمریکا دارد. این توافق‌ها باعث شده تا سنگاپور به مقصدی جذاب برای حضور و سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی و آمریکایی تبدیل شود.

حجم تجارت چین با سنگاپور در سال گذشته میلادی بیش از ۹۴.۱ میلیارد دلار بوده و این در حالی است که آمریکا در این سال ۶۵.۲ میلیارد دلار تجارت با این کشور داشته است. این ارقام نشان می‌دهند که حجم تجارت آمریکا با سنگاپور ۷۰ درصد تجارت این کشور با چین است.

اندونزی

اندونزی بزرگترین اقتصاد را در بین کشورهای جنوب شرق آسیا داراست. حجم تجارت جاکارتا با چین در سال ۲۰۲۱ برابر با ۱۲۴.۴ میلیارد دلار بوده که در حقیقت سه برابر تجارت این کشور با آمریکاست. چین از سال ۲۰۱۳ اولین شریک تجاری اندونزی بوده و این روند همچنان ادامه دارد.

حجم تجارت آمریکا با این کشور نیز در مدت زمان مورد اشاره برابر با ۳۶.۵ میلیارد دلار بوده است.

مالزی

مالزی یکی از ۱۰ کشور صادرکننده گاز مایع شده به چین است. آمارهای گمرک چین نشان می‌دهد که کوالالامپور در سال گذشته میلادی بیش از ۲۵ میلیارد دلار محصولات معدنی به چین صادر کرده است. این رقم شامل سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و محصولات پتروشیمی نیز می‌شود.

حجم تجارت پکن با این کشور جنوب شرق آسیا در سال گذشته بیش از ۱۷۶.۸ میلیارد دلار بوده و این در حالی است که حجم تجارت آمریکا با این کشور ۱۰۵ میلیارد دلار کمتر و حدود ۷۱.۴ میلیارد دلار بوده است.

ویتنام

سرعت توسعه روابط ویتنام و تجارت دوجانبه آن با آمریکا بیش از سایر کشورهای عضو آ. سه. آن است. حجم تجارت دو کشور در سال گذشته برابر با ۱۱۲.۹ میلیارد دلار بوده است. برخی از شرکت‌های آمریکایی تولید و زنجیره تامین خود را از چین به ویتنام منتقل کرده‌اند که دلیل این موضوع جنگ تجاری چین-آمریکا و همچنین محدودیت‌های پاندمی کرونا بوده است.

با این حال حجم تجارت چین با ویتنام در سال گذشته میلادی برابر با ۲۳۰.۲ میلیارد دلار بوده و تقریبا بیش از ۲ برابر آمریکاست.

تایلند

وزارت کشاورزی تایلند اعلام کرد که سال گذشته بیش از نیمی از تولیدات کشاورزی از جمله میوه‌ها و خشکبار این کشور به چین صادر شده است.

حجم تجارت این کشور با چین در سال ۲۰۲۱ برابر با ۱۳۱.۲ میلیارد دلار رسید و در حالی است که حجم تجارت آمریکا با تایلند ۶۰.۱ میلیارد دلار بود.

۲۵ درصد از سرمایه‌گذاری در آ.سه.آن متعلق به آمریکاست

این روزنامه سنگاپوری نوشت: با این حال سرمایه‌گذاری آمریکا در سنگاپور در سال ۲۰۲۰ برابر با ۱۴.۶ میلیارد دلار بوده که دو و نیم برابر سرمایه گذاری چین در این کشور (۵.۹ میلیارد دلار) بوده است.

براساس آمارها، یک چهارم از مجموع سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در کشورهای جنوب شرق آسیا توسط آمریکا انجام می‌شود. با این حال حجم سرمایه‌گذاری آمریکا در بین کشورهای آ. سه. آن بر سرمایه‌گذاری در سنگاپور، مالزی، تایلند و اندونزی تمرکز دارد و این در حالی است که چین بزرگترین سرمایه‌گذاری‌ها را در کامبوج و لائوس انجام می‌دهد.