تهران-ایرنا- یک اندیشکده بلژیکی فعال در حوزه امنیت غذایی پیش بینی کرد با تداوم وضع موجود در جهان، ۱۳ میلیون نفر دیگر از مردم جهان در معرض سوءتغذیه قرار گیرند.

به گزارش ایرنا، «اندیشکده غذا» در آمریکا در گزارشی نوشت: «هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار» مستقر در بلژیک از وقوع یک طوفان جدی دیگر در حوزه قیمت مواد غذایی خبر می دهند.

در گزارش «هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار» درباره تبعات جنگ اوکراین بر امنیت غذایی جهان آمده است: جنگ به وقوع سومین افزایش گسترده قیمت جهانی غذا در ۱۵ سال گذشته انجامید.

این گزارش به دلایل ساختاری بحران پرداخته و راه حل هایی را پیشنهاد کرده که می توانند نظام غذایی جهان را در مقابل تکانه ها منعطف تر کنند.

نویسندگان گزارش با اشاره به الگوی ترسیم شده توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، برآورد می کنند که در این بحران جدید غذایی، به احتمال قوی، ۱۳ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر دیگر در جهان با سوءتغذیه مواجه شوند. ۶ میلیون و چهارصد هزار نفر از این تعداد در منطقه آسیا-اقیانوسیه و پنج میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در صحرای آفریقا زندگی می کنند.

در هفته های اخیر، قیمت های جهانی غذا از بالاترین رکوردهای ثبت شده توسط فائو عبور کرد و این نهاد بین المللی گزارش داد که قیمت ها ۳۴ درصد، بیشتر از قیمت های کالاها در همین بازه زمانی، در سال گذشته هستند.

گزارش «هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار»، این موضوع را مطرح می کند که برخی مشکلات ریشه ای، ضعف ها و نقص ها در نظام جهانی غذا تاثیرات جنگ اوکراین بر امنیت غذایی را افزایش داده اند.

«نیک ژاکوب» یکی از نویسندگان این گزارش در گفت و گو با «اندیشکده غذا» خاطرنشان کرد: اگرچه جنگ اوکراین، زنجیره تامین را مختل کرده و وضعیت روبه وخامت است اما اکنون کمبود مواد غذایی در جهان وجود ندارد.

وی گفت: مشکل اصلی این است که بیشتر ذخایر غلات جهان در اختیار شرکت های بزرگ هستند و در شرایطی که قیمت ها رو به افزایش است، آنها تمایلی به افشای وجود این ذخایر یا آزاد کردن آنها ندارند.

ژاکوب ادامه داد: بلاتکلیفی به سفته بازان بازار این پیام را می دهد که روی غذا سرمایه گزاری کنند و بیشتر، قیمت ها را بالا ببرند و باعث شوند کشورهای دارای درآمد پایین، از تامین غذای مورد نیاز مردم ناتوان باشند.

در پاسخ به روند فزاینده هزینه واردات، کشورها از کشاورزان می خواهند تا الگوهای تولید را به سمت کشت محصولات مورد نیاز مردم منطقه خود ببرند. البته موانع ساختاری، این تغییر الگوی کشت را برای بسیاری از کشاورزان سخت می کند.

ترجیح خریداران کالاها و سرمایه گذاران اغلب، تعیین کننده الگوی تولید است. وابستگی کشاورزان به کودهای شیمیایی نیز انتخاب کشاورزان را به تبعیت از نظام های تولید فعلی محدود می کند.

ژاکوب در این گفت و گو به بحران جهانی افزایش قیمت غذا در سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ اشاره کرد و گفت: در آن زمان، وقتی که قیمت برنج و گندم تقریبا دوبرابر شد، کشورها گام هایی را برای پیشگیری از شوک های آینده برداشتند که ساخت دوباره انبارهای ذخیره غلات از جمله این گام ها بود.

وی در عین حال، اقدامات انجام شده توسط کشورها را ناکافی دانست و گفت: باوجود این پیش بینی ها، ما شاهد تکرار دوباره بحران جهانی غذا هستیم.

این محقق حوزه امنیت غذایی با بیان اینکه نباید نیازهای اکنون را فدای اهداف بلندمدت کنیم، افزود: «هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار» خواستار حمایت از شبکه کشورهای واردکننده غذا با تسهیل بدهی ها، تنوع بخشی به تولید غذا، بازسازی جریان تجارت غذا، برخورد با سفته بازی در بازار و وادار کردن محتکران به افشای ذخایر است.

«هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار» همچنین کشورها را به کاهش وابستگی کشاورزان به کود و توسعه انبارهای ذخیره غلات ترغیب و ابراز امیدواری کرد این اقدامات بتوانند نظام جهانی غذا را در مقابل تکانه ها و بحران های آینده مقاوم کنند.

ژاکوب به عنوان یکی از نویسندگان گزارش «هیات بین المللی کارشناسان نظام های غذایی پایدار» به پیشرفت حاصل شده در زمینه کاهش افراد «گرسنه» در ۶، هفت سال گذشته اشاره کرد و گفت: در نتیجه شیوع کرونا، شاهد پسرفت در این زمینه بودیم و در حال بازگشت به شرایط گذشته در زمینه گرسنگی هستیم.

وی با بیان اینکه این آخرین شوک به نظام غذای جهان نیست، گفت: حتی وقتی که جنگ اوکراین به پایان برسد ضعف های ریشه ای نظام غذایی جهان مثل آسیب پذیری در مقابل شوک های آب و هوایی کماکان چالش برانگیز خواهند بود.