به گزارش خبرنگار ایرنا؛ محمدمهدی اسماعیلی دوشنبه در اختتامیه یازدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی که در آستانه دهه کرامت در حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) در شیراز برگزار شد، اظهار کرد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئول صیانت از مرزهای فرهنگ و هنر هستیم و با کسانی که بخواهند به حوزه ارتباطات مردم و مقدسات مردم تعدی کنند برخورد خواهیم کرد.
وی گفت: با کسانی که بخواهند با بیانیههای بی ارزش و سخنان توهمی در مقابل پاسداران و نگهبانان امنیت کشور قرار بگیرند برخورد خواهیم کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حادثه ساختمان متروپل آبادان گفت: مگر شهروندان عزیز آبادان غمخواری جز آحاد انقلابی مردم داشتند. مسئولان کشور در طول این مدت و در این حادثه که به دلیل غفلت دوران پیش و فساد دوره قبل به وقوع پیوست، مردم آبادان را تنها نگذاشتند و مردم را همراهی کردند. مسئولان کشور در این مدت سنگ صبور مردم شدند و خاضعانه به مردم آبادان خدمت و در کنار آنها سوگواری کردند.
اسماعیلی بیان داشت: این در حالی بود که یک عده متوهم با نوشتن کاغذ پارههای بی ارزش به مردم توهین کردند و تلاشهای خالصانه آنها را نادیده گرفتند. اما این کارها در حوزه فرهنگ و هنر تحمل نخواهد شد و اهالی فرهنگ وهنر اجازه نمیدهند فضای این ساحت پاک با این نوع کارهای متوهمانه آلوده شود.
وی یادآور شد: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حتما این مسیر را با قدرت ادامه می دهیم و اجازه نخواهیم داد اعتقادات و نهادهای مورد احترام مردم و کسانی که شب و روزشان را برای آسایش مردم صرف کردند مورد آزار لفظی،کلامی و نوشتههای بی ارزش عدهای که بی خبر از واقعیات جامعه هستند قرار بگیرند.
تحلیلهای خام در حوزه کتابخوانی را قبول ندارم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: نهاد کتابخانههای عمومی یکی از بزرگترین ذخایر و نعمت های فرهنگی ماست و بارها به عظمت کار فرهنگی در این نهاد اشاره کردهام.
وزیر ارشاد افزود: ما بیش از ۳۷۰۰ کتابخانه عمومی در سراسر کشور داریم. در واقع یک شبکه بزرگ، تأثیرگذار و کمنظیر در تمام کشور داریم و در برخی از شهرهای کوچک که هیچ بخش فرهنگی مؤثری در آنها وجود نداشته از این شبکه برخوردار هستیم.
وی عنوان کرد: در این شبکه گسترده که با موضوعی به نام محبت اهل بیت(ع) گره میخورد، شاهد شکلگیری پویشهای بینظیری بودیم. بیش از یک میلیون نفر در اقصی نقاط کشور در جشنواره رضوی مشارکت و آثار خود را به این جشنواره ارسال کردند.
اسماعیلی عنوان کرد: من برخی از تحلیلهای خامی که در موضوع فرهنگ کتاب و کتابخوانی مطرح میشود قبول ندارم. برخی معتقدند مردم کمتر به امر مطالعه میپردازند. جای شک نیست که با شکل ایدهآل و رسیدن به اهداف مان از راهاندازی نهضت کتابخوانی فاصله زیادی داریم اما نمیتوان گفت که اقدامات مؤثری در این زمینه انجام نشده است.
۶۴ درصد مردم ایران، اهل مطالعه هستند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ۶۴ درصد از مردم ایران اهل مطالعه هستند، گفت: پس از دو سال از شیوع کرونا در تهران، شاهد برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب بودیم. امسال میزان فروش حدود ۹۰ میلیارد تومان بود و با تجربه خوبی که از برگزاری نمایشگاه کتاب به صورت مجازی داشتیم اقدام به برگزاری این نمایشگاه به صورت مجازی هم کردیم. امسال میزان فروش کتاب با احتساب فروش در نمایشگاه مجازی به مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان رسید.
مردم استقبال خوبی از نمایشگاههای کتاب داشتند
اسماعیلی ادامه داد: ما هیچ نمایشگاهی را به صورت مجازی یا حضوری برگزار نکردیم مگر از میزان استقبال مردم دچار شگفتی شدیم با وجود اینکه کتاب تا ۴۰ درصد گران شده بود و در شرایطی قرار داشتیم که وضعیت اقتصادی بر سبد خرید کالاهای فرهنگی تأثیرگذار بود با استقبال خوبی از مردم برای خرید کتاب در نمایشگاه رو به رو شدیم.
وی گفت: هرچقدر در حوزه کتاب و شبکه گسترش کتابخانهها سرمایهگذاری کنیم قطعا با استقبال روبه رو هستیم. در سفرهای شهرستانی یک مطالبه جدی مردم دایر کردن کتابخانه و تجهیز کتابخانهها است.
اختصاص ۴۳۰۰ میلیارد تومان به تکمیل طرحهای نیمه تمام فرهنگی در سفرهای استانی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعتقاد به اینکه گسترش عدالت فرهنگی و کتاب و کتابخوانی یکی از برنامههای جدی دولت مردمی به شمار میرود، گفت: در سفرهای استانی رییس جمهور تا همین امروز بیش از ۴هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به تکمیل پروژههای نیمه تمام فرهنگی تخصیص یافته است و بخش مهمی از این اعتبارات به تکمیل کتابخانههای عمومی اختصاص داده شده است.
وی یادآور شد: مردم در هر منطقه از کشور این حق را دارند که به راحتی و آسانی به کتاب دسترسی پیدا کنند و ما شرایط برای تحقق این امر را فراهم خواهیم کرد. امیدواریم شاهد تحقق این امر با بهرهگیری از ظرفیت رسانه ملی باشیم.
روح ایرانیان آکنده از مهر و عاطفه امام رئوف است
بخش دیگری از سخنان این عضو کابینه به گرامیداشت دهه کرامت اختصاص داشت، دهه ای که از میلاد حضرت فاطمه معصومه (س) آغاز و با دربرگیری بزرگداشت حضرت شاهچراغ (ع) به سالروز میلاد امام علی بن موسی الرضا (ع) ختم می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این باره بیان کرد: مردم و عموم اهالی فرهنگ و هنر با اهل بیت (ع) رابطه عمیق و عاطفی دارند و در بسیاری از خاطرات زیبایی که در روح و جان آنها ماندگار شده این ارتباط با ائمه اطهار (س) وجود دارد.
اسماعیلی گفت: هیچ ایرانی مسلمانی نیست که روح و جانش آکنده از مهر و عاطفه نسبت به امام رئوف نباشد. زندگی هر کدام از محبین اهل بیت(ع) در کشور را مورد مطالعه قرار دهیم پیوندهای عمیق درونی را مشاهده می کنیم.
وی اضافه کرد: این پیوند عمیق چیزی نیست که با برخی از کارهای ناشایست و بی ارزش بشود به آن آسیب وارد کرد. خورشید به تابش، گرمابخشی و نورانیت خود ادامه میدهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: انشالله با ورود به دهه کرامت کشور ما آکنده از این فضای مقدس است و برنامه مفصلی را در مشهد مقدس خواهیم داشت.
رسانه کتاب، سرنوشت انسانها را متحول میکند
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری تولیت آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) نیز اظهار کرد: در کارهای فرهنگی هیچ کاری با ارزشتر از کار کتابخوانی و به ویژه کتابخوانی پیرامون موضوع اهل بیت (ع) نیست.
وی ادامه داد: هر تمدنی در دنیا شکل گرفته بر پایه کتاب به وجود آمده و هرگاه تمدنها سقوط کردند به دلیل فاصله گرفتن از کتاب و کتابخوانی بوده است.
کلانتری با اعتقاد به اینکه مهمترین معجزه الهی جاودانه و ابدی پیامبر (ص)، کتاب است، گفت: کتاب است که دست بشر را می گیرد و از گرداب جهل و نادانی و انحطاط نجات میدهد.
وی افزود: یکی از کارهای فرهنگی اصیل، ارزشمند، ماندگار، مؤثر این است که در حوزه کتاب و کتابخوانی تلاش شود. گاهی یک کتاب باعث میشود سرنوشت یک انسان تغییر کند.
کلانتری بیان داشت: امروز که جنگ رسانهها است باید توجه کنیم که گاهی دشمنان از کاه، کوه میسازند و این قلههای عظیم پیشرفت را با قدرت رسانه در نگاه مردم ایران کوچک می شمارند.
وی با بیان اینکه رسانه کتاب وقتی وارد میدان میشود سرنوشت انسانها را متحول میکند، گفت: کتابخوانی یکی از عرصههای ارزشمند و اصیل جهاد تبیین است که این رسالت را جشنواره کتابخوانی رضوی بر عهده گرفته است.
تولیت آستان مقدس حضرت احمد بن موسی (ع) اظهار کرد: در هیچ دین و آئینی و در هیچ مکتبی ندیدیم که رهبران معصوم آنها به علم، دانش و مطالعه تأکید مکرر کرده باشند.این، ویژه اسلام و مکتب تشیع و از افتخارات مکتب اهل بیت(ع) است و اینگونه جشنوارهها این افتخار را روز به روز بالاتر میبرند و این مدال بزرگ را بر سینه بسیاری از جوانان ما نصب میکنند.
بیش از دو هزار و ۶۰۰ دستگاه برای برگزاری جشنواره مشارکت داشتند
مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور هم اظهار کرد: پایگاه و خاستگاه شبکهای که این برنامه را برگزار کرده از شرق کشور یعنی خراسان رضوی آغاز شده است و سپس این برنامه در مرکز دیگری در میانه کشور یعنی قم و بعد از آن در حرم مطهر شاهچراغ (ع) در شهر شیراز دنبال شده است.
وی ادامه داد: در واقع دشمن درست تشخیص داده و یک شبکه به هم پیچیده، پیوسته، ساختارمند و هدفدار این موضوع را راهبری میکند. این شبکه در قلوب مردم ایران و شیعیان شکل گرفته است.
رمضانی بیان کرد: بیش از یک میلیون نفر از مردم ایران اعم از کودک، نوجوان و بزرگسال در این مسابقه فرهنگی کتاب و کتابخوانی شرکت کردند. مشارکت بیش از دو هزار و ۶۰۰ دستگاه از دیگر اتفاقات خوب برای برگزاری این جشنواره بود.
وی اظهار کرد: این شبکه گسترده از بین مردم آغاز شد و شکل گرفت و به بیش از ۳۸۰۰ کتابخانه در سراسر کشور رسید. کتابداران در این عرصه زحمات بسیاری برای برگزاری این جشنواره کشیدند و این کار را پیگیری و هدایت کردند.
رمضانی اظهار کرد: امیدواریم این مجموعه از پیگیریها و اقدامات و این اتفاق مقدمه خدمت بیشتر، بهتر و گسترده تر از عمق دل و جان برای کتابداران در سراسر کشور باشد.
یازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور و با همکاری بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا علیهالسلام و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای اشاعه و ترویج فرهنگ منور رضوی، گسترش فرهنگ کتابخوانی، شناسایی و معرفی کتاب های فاخر مرتبط با فرهنگ و سیره اهل بیت(ع) و بخش ویژه حضرت مهدی(عج)، با انتشار فراخوانی از ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با آغاز دهه کرامت شروع به فعالیت کرده است.
این جشنواره که از ششمین دوره خود زیر نظر نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شده، طی پنج سال اخیر با افزایش چشمگیر آمارهای کمی و کیفی همراه بوده، بدون تردید میتواند نقش مهم و قابل ملاحظه در ترویج و گسترش وتعمیق فرهنگ پربار رضوی و ولایی ایفا کند. به طوری که ششمین دوره این جشنواره با مشارکت بیش از ۲۳۵ هزار نفر، هفتمین دوره با مشارکت افزون بر ۶۴۸ هزار نفر، هشتمین دوره با مشارکت بیش از ۵۵۸ هزار نفر، نهمین دوره با مشارکت افزون بر یک میلیون و ۳۶۴ هزار نفر و در دهمین دوره نیز با وجود مشکلات و چالشهای پیش رو به واسطه شیوع بیماری کرونا در کشور که به حذف بخش مکتوب این جشنواره و تمرکز بر شرکت از طریق فضای مجازی منجر شد، بیش از یک میلیون و سیصد هزار نفر مشارکت داشتند.