گرگان - ایرنا - نوحه‌خوان و مداح دوران دفاع مقدس گفت: شعر آیینی و حماسی در ایران ریشه مردمی دارد که بخشی از گواه این مساله، وجود اشعار و مطالبی‌ است که در سنگ‌مزارها، تابلوهای داخل منازل و سَردَر دیوارها دیده می‌شود.

حاج‌صادق آهنگران روز سه‌شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در گرگان اظهارداشت: البته نه تنها شعر آیینی و حماسی بلکه در مجموع شعر به واقع نفوذ در تار و پود زندگی مردم ایران دارد.

وی یادآور شد: شعر آیینی و حماسی جایگاه و اثر بسیار مثبت قبل، حین و بعد از انقلاب داشته که آن نقش و جایگاه در پیروزی انقلاب اسلامی تاثیرگذار بوده است.

به گفته وی نقش و جایگاه این نوع شعر در دوران هشت سال دفاع مقدس تجلی یافت.

مداح و مرثیه‌سرای کشور یادآور شد: در اواخر سال‌های حکومت شاهنشاهی، "غلامرضا صحراییان از شاعران جهرم. استان یزد، شعری با مضمون دولت یزید در سال ۵۶ سُرایید، که محتوای آن شعر با حضور رژیم پهلوی در کشور در ارتباط بود که آن شعر (کاخَک کُنَم زیر و زِبَر، یَابنَ مرجانه) از طریق نوار به سرعت در کشور تکثیر و مورد استقبال خانواده‌ها قرار گرفت.

آهنگران افزود: چنین‌ اشعاری مردم‌ را آماده کرد تا نظام جمهوری اسلامی را که امروز دنیا را تکان داده و زمینه ظهور امام‌ زمان (عج) را فراهم ساخته به پیروزی برسد.

وی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۹۵، در دیداری که با شاعران داشتند، بر سراییدن اشعاری همچون شعر ذکر شده یزدی تاکید کردند.

وی خاطرنشان کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، پس از مدتی کوتاه در شرایط دوران هشت ساله دفاع مقدس قرار گرفتیم که در آن سال‌ها اشعاری آیینی و حماسی از سوی شاعران گمنامی مانند حبیب‌الله معلمی گفته شد که در مردم برای دفاع از تجاوز دشمن به کیان و مرزهای جمهوری اسلامی ایران، بیشتر انگیزه کسب می‌کردند.

این مداح و مرثیه‌سرای کشور گفت: البته برای آن دوران باید فرماندهان و رزمندگان دفاع مقدس از تاثیرگذاری و نقش اشعار آیینی و حماسی با محوریت امام حسین (ع)، سرزمین کربلا و امام زمان (عج) بر مردم سخن بگویند.

آهنگران افزود: در آن مقطع زمانی اثرات شعرهای سروده شده، به حدی بود که در فاصله کوتاهی پس از شنیدن توسط مردم، در آنان‌ اثر می‌گذاشت و آحاد مختلف جامعه به خصوص کودکان و نوجوان آن را می‌کردند.

وی اظهارداشت: شعرهایی همچون محمد نبودی ببینی، ای لشگر صاحب زمان (عج)، با نوای کاروان و سایر چندین شعر دیگر در آن مقطع سروده شد و مردم علاقه و شوق زیادی به آن اشعار پیدا کرده بودند که این اشتیاق و علاقه هنوز هم برای آن شعرها در جامعه وجود دارد.

وی تصریح کرد: حتی بندهایی از آن شعرها (رزمندگان تا کربلا راهی نمانده، سوی دیار عاشقان، یادی که در دل‌ها، همه آماده عملیاتیم ) در مسیرهای رسیدن به مناطق جنگی و روی سربندهای نیروهای ایرانی نقش بسته بود.

مداح و مرثیه‌سرای پیشکسوت کشور با اشاره به سخنان امام راحل و رهبر معظم انقلاب مبنی بر اثرپذیر بودن حتی چند بیت از یک شعر بیش از چندین سخنرانی در جامعه، گفت: این که رهبر معظم انقلاب با همه مشغله و دغدغه‌های موجود حداقل سالی یک با شاعران به ویژه شاعران آیینی و حماسی ملاقاتی بیش از سه ساعته می‌گذارد، نشان از جایگاه و اثرات چنین شعرهایی دارد.

آهنگران اضافه کرد: زمانی که من این حرفه را شروع کردم، تعداد شاعران و همکاران ما کم بود اما امروز در هر شهری حداقل ۶۰ مداح وجود دارد که این گسترش کمی از برکات شعر آیینی و حماسی، علاقه مردم و به ویژه دوران هشت سال دفاع مقدس است.

وی تاکید کرد: در کنار رشد کمی، باید به رشد کیفی اشعار هم توجه ویژه‌ای شود زیرا دشمن در تلاش است تا جوانان را از آشنا شدن با چنین اشعاری جدا و دور کند.

وی یادآور شد: در چنین فضا و شرایطی، شاعران باید شعرهایشان پُخته‌تر، پُرمغزتر، پُرمعنی و پُر محتواتر باشد که اثرگذاری بیشتری داشته باشد، البته که این موارد تا حدودی در اشعار جدید دیده می‌شود.

مداح و مرثیه‌سرای کشور با اشاره به این که همه انقلاب به نوعی معجزاتی از سوی خداوند است، افزود: پدیداری شاعرانی همچون مرحومان حبیب‌الله معلمی و محمدزمان گلدسته که شعرهایشان ماندگار شده، ارزشمند است و امروز شاعران باید موج‌هایی در برابر هجمه‌های فرهنگی دشمنان ایجاد کنند تا مورد استقبال عمومی آحاد مردم به ویژه نسل جوان امروزی قرار بگیرد.

آهنگران ادامه داد: در برابر تبلیغات سوء دشمن از فرهنگ ایرانی و اسلامی، خداوند باید تو دهنی محکمی به آنان می‌زد که سروده شدن شعر "سلام فرمانده" در واقع معجزه الهی و مشت محکمی در برابر توطئه‌های غرب و دشمنان بود.

وی اضافه کرد: این شعر (سلام فرمانده) به لحاظ محتوا و معنی با روحیه مردم سازگار بود و یک انقلاب جدیدی ایجاد کرد و در کمال سادگی، بطوری در دل‌های مردم نفوذ کرد که مردم تنها با یک‌ فراخوان عمومی، با جان و دل به صورت خودجوش در تجمعات هزاران هزار نفری در اقصی نقاط کشور گرد هم آمدند و آن‌ را دسته جمعی اجرا نمودند.

آهنگران تاکید کرد: این حضور نشان از ولایی بودن مردم ایران اسلامی دارد که نشان دادند، همچنان حافظ آرمان‌های امام راحل و شهدا هستند و با رهبر معظم انقلاب تجدید بیعت کردند.

وی ادامه داد: هر چند رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند که این شعر به امام زمان (عج)، متعلق است اما مردم ثابت کردند پشتیبان ولایت فقیه و نایب امام زمان (عج) در روی زمین بوده و رهبرشان را دوست دارند.

وی تاکید کرد: شعرها به ویژه اشعار آیینی و حماسی باید روان و عامه‌پسند همچون شعر "سلام فرمانده" باشد، که در غیر این حالت، درک و فهم و اثرگذاری آن همچون شعرهای خاقانی کم می‌شود و باید برای نتیجه گرفتن از آن تلاش بیشتری کرد.

آهنگران افزود: از آنجا که کارهای امروز در جامعه، جهادی و در جهت رشد و اعتلای نظام جمهوری اسلامی و است، شعرها باید جهادی به لحاظ اثرگذاری باشد.

مداح و مرثیه‌سرای کشور گفت: چراغ و فروغ سرودن شعرهای آیینی و حماسی هیچگاه کم نشده بلکه رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما کمتر به آن پرداخته و مورد توجه کمتری قرار دادند، در صورتی که اشعار مداحان نسل جوان، همجون محمدحسین حدادی‌ها، میثم مطیعی‌ها همان اشعار آیینی و حماسی است.

حاج‌صادق آهنگران روز گذشته به منظور شرکت در مراسم‌ چهلمین روز درگذشت شاعر ملی آیینی و حماسی گلستانی مرحوم محمدزمان گلدسته و یادواره ۱۴۰۰ شهید شهرستان گرگان به این استان سفر کرده است.

مرحوم گلدسته بیش از ۲۰ سال، اشعاری که توسط حاج‌صادق آهنگران در مناسیت‌ها و مجالس مختلف خوانده می‌شد سروده بود.