الهام شاداب فر روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ارز ترجیحی چهار هزار و ۲۰۰ تومانی در سال ۹۷ ایجاد و در ابتدا به ۲۴ قلم کالا اختصاص داده شد که در ادامه با تشدید تقاضا و نوسانات نرخ ارز و افزایش تفاوت قیمت با نرخ آزاد، ارز ترجیحی ۱۸ قلم از جمله ارز واردات برنج، چای و اقلام مرتبط با گوشت قرمز در دولت دوازدهم حذف گردید اما همچنان به نان، دارو، مرغ، تخم مرغ، روغن و لبنیات تخصیص داده می شد.
وی افزود: براساس برآوردهای کارشناسی، ارز ترجیحی در سالیان گذشته دهها هزار میلیارد تومان هزینه برای اقتصاد کشور ایجاد کرده است همچنین از اواخر سال ۱۴۰۰، تحت تاثیر جنگ در منطقه اوکراین و روسیه به عنوان تولیدکنندگان عمده غلات و دانه های روغنی، قیمت جهانی این اقلام افزایش یافت.
شادابفر گفت: به دلیل پرداخت یارانه دولتی به تولیدکنندگان در ایران، قیمت اقلام مزبور در کشور به مراتب پایین تر از کشورهای همسایه بود و در نتیجه قاچاق کالاهای اساسی از ایران بطور قابل ملاحظه ای افزایش یافت.
وی ادامه داد: از طرف دیگر به دلیل تداوم خشکسالی و اختلال در واردات غلات و دانه های روغنی از اوکراین، در صورت ادامه قاچاق، ماه های آینده کشور با کمبود ذخایر استراتژیک این محصولات مواجه می شد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی لرستان گفت: میزان مصرف مواد غذایی توسط دهکهای بالای درآمدی بیشتر از دهکهای پایین میباشد، در نتیجه علاوه بر تحمیل بار مالی به دولت و کسری بودجه، یارانه از جیب دهکهای پایین درآمدی به دهکهای بالا سرازیر می شد.
شاداب فر ادامه داد: از طرف دیگر با تخصیص ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی، علاوه بر خلق نقدینگی و ایجاد تورم، دهکهای پایین درآمدی فشارهای معیشتی بیشتری متحمل میشدند به عبارتی درست است که در عمل یارانه نقدی پرداخت میشد ولی فشارهای تورمی به فقرا بیشتر بود.
وی اظهار کرد: دولت سیزدهم در قالب طرح مردمی سازی و عادلانه کردن پرداخت یارانه ها، اقدام به تغییر در شیوه تخصیص یارانه ها نمود بدین صورت که یارانه تولیدکنندگان و واردکنندگان متوقف و به انتهای زنجیره توزیع یعنی مستقیما به مصرفکنندگان پرداخت شد.
وی گفت: دولت با پرداخت یارانه ۴۰۰ هزار تومانی برای دهکهای اول تا سوم درآمدی و یارانه ۳۰۰ هزار تومانی برای دهکهای چهارم تا نهم درآمدی، سعی کرد تا از کاهش قدرت خرید مردم جلوگیری کند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی لرستان گفت: این میزان یارانه نقدی با در نظر گرفتن تعداد افراد و میزان مصرف خانوار، برای مدت ۲ماه به حساب خانوادهها واریز شده است و در آیندهای نزدیک هم به کالابرگ الکترونیکی تبدیل خواهد شد بنابراین یارانه قطع یا کم نشده، بلکه نحوه توزیع آن به شکل کاملتری انجام شده است.
شاداب فر بیان کرد: تمام اهتمام دولت برای رفع این نگرانی است که با اعمال نظارت در سطح بازار و انجام قیمتگذاریهای جدید در ستاد تنظیم بازار این موضوع کنترل میشود.
وی افزود: در گذشته، آرد یارانهای به نانوا داده که بخشی از آن تبدیل به نان میشد و ممکن بود بخش قابل توجهی از آن، به دلیل انگیزه ناشی از اختلاف سرسامآور قیمت بازار آزاد و قیمت دولتی، قاچاق شده و یا به مصارف دیگری برسد اما با اجرای طرح جدید به ازای نانهایی که پخته و به مردم تحویل میشود، یارانه به نانوا تعلق خواهد گرفت که ضمن کنترل قاچاق آرد، افزایش قیمتی در نرخ نان سنتی برای مصرفکنندگان نخواهیم داشت و این طرح هماکنون در زنجان و قزوین بهعنوان استانهای پایلوت در حال اجرا است.
وی اظهار کرد: براساس فهرست اعلام شده توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیش از ۷۲ میلیون ایرانی در قالب ۲۳ میلیون خانوار مشمول دریافت یارانه شده اند و متقاضیان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر یا هرگونه پرسش به سامانه رسیدگی به درخواست یارانه این وزارتخانه به آدرسhemayat.mcls.gov.ir مراجعه و یا با مرکز پاسخگویی تلفنی آن به شماره ارتباطی ۶۳۶۹-۰۲۱ تماس حاصل کنند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی لرستان گفت: افرادی که در سال ۹۳ برای دریافت یارانه ثبتنام نکردهاند جامانده محسوب می شوند که میتوانند برای کسب اطلاع از آخرین وضعیت ثبت نام خود کد دستوری #کدملی۴۳۸۵۷*۴ را شمارهگیری و سپس به سامانه my.gov.ir مراجعه و وضعیت اقتصادی خانوار خود را مشاهده کنند و بدیهی است اگر مشمول دریافت یارانه باشند می توانند نسبت به ثبت نام اقدام نمایند.
شاداب فر ادامه داد: افرادی که جزو جاماندگان نباشند، دولت آنها را از دریافت یارانه حذف کرده باشد و یا نسبت به قرار گرفتن در دهک درآمدی خود اعتراض داشته باشند میتوانند شکایت خود را ثبت کنند تا رسیدگی شود.