به گزارش ایرنا ،علیرضا عباسی روز سه شنبه در بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز استان البرز افزود: این دولت در مدت زمان فعالیت خود نشان داده که از افراد متخصص در حوزه های آب و محیط زیست استفاده کرده که این رویکرد مناسب تر از دولت های قبل است .
وی اضافه کرد: خوشخبتانه همراهی خوبی ازسوی وزارت نیرو و محیط زیست برای حل مشکلات زیست محیطی شاهد هستیم و امروز بحث الگوی کشت در محور تبادلات فکری و مطالعاتی برای حل مشکلات قرار گرفته است .
نایب رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی بیان داشت: ایران با ۱۶۵ میلیون هکتار وسعت جغرافیایی دارای متوسط بارندگی سالانه بین ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلی متر است و این سر زمین ۴۰۰ میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی در سال دارد که از این ۴۰۰ میلیارد مترمکعب نزولات آسمانی ۳۰۰ میلیارد متر مکعب از طرق مختلف از جمله تبخیر از دسترس خارج می شود.
نماینده مردم شهرستان های کرج ، اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: میزان بارندگی کشور در مقایسه با دنیا یک سوم و تبخیر آن سه برابر است که با بررسی این آمار و ارقام می توان به این مهم دست یافت که نسبت به دنیا ۹ برابر بیشتر با مشکل آب مواجه هستیم.
نایب رییس کمیسیون کشاورزی،آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی بیان داشت: برای جبران کمبود آب، نهضت سد سازی راه اندازی شد که باید نگاه جامع به آن می کردیم چراکه باید در کنار سد سازی به موضوع جلوگیری از تبخیر بیرویه، حفظ ذخایر آبی، بهره وری از آب و موضوعات هیدروپولیتیک توجه می شد.
وی تاکید کرد: ازسوی دیگر یک سری منابع آب مرزی با کشورهای همسایه دیگر داریم که باید سیاستی را پیش ببریم که یک حالت متوازن داشته باشیم بنابراین باید دیپلماسی آب فعال می شد .
عباسی با اشاره به اینکه بخشی از ۳۰۰میلیارد مترمکعب آب بارندگی که هدر می رود از طریق آب های مرزی است، اضافه کرد: باید با کشورهای هم مرز که حوضه آبریز مشترک داریم به تفاهم نامه پایدار برسیم اگرچه با افغانستان نوشتیم ولی ضمانت اجرایی قوی ندارد.
نماینده مردم کرج ،اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی یاد آورشد: بخشی دیگر از این هدر رفت ازطریق تبخیر است بنابراین اولین عاملی که برای جلوگیری از این هدر رفت باید مدنظر قرار گیرد پوشش گیاهی است.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر وقتی پوشش گیاهی از دست رفت بسترها برای گرد و خاک و ریزگردها به وجود می آید؛ یکی از اقدامات موثر در پیشگیری از ریزگردها اجرای پروژه های آبخیزداری و حفظ پوشش گیاهی است که باید با روش های زیستی ،مکانیکی و فیزیکی پوشش گیاهی را تقویت کرد چرا که فقط سد سازی مشکل را حل نمی کند.
وی یادآورشد: مساله ریزگردها که امروز در کشور با آن مواجه هستیم یک مقدار مربوط به داخل کشور است که با حفظ منابع آبی ، تقویت سفره های زیر زمینی و حفظ پوشش گیاهی می توان جلوی آن را گرفت. درهمین استان البرزشاهد آن هستیم که منابع آبی به میزان قابل توجهی در معرض خطر قرار گرفته چراکه اکنون در اشتهارد و نظرآباد در عمق ۲۵۰ متر به آب می رسیم .
نماینده مردم کرج ، اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: پایین رفتن سطح دسترسی به آبهای زیر زمینی پدیده فرونشست زمین را در پی دارد و در آینده این فرونشست ها ممکن است در پروژه های حیاتی خطرساز شود چنانچه در دشت نیشابور استان خراسان رضوی در اثر برداشت بی رویه فروچاله ها با عرض پنج متر و عمق حدود ۱۰ متر به طول ۷۵ کیلومتر ایجاد شده است.
وی بیان داشت : ممکن است همین فرونشست زمینه به لوله های انتقال آب، گاز، نفت، راه آهن و آزاد راه ها خسارت وارد کند که باید در این بخش اقدامات پیشگیرانه داشت .
وی در ادامه به بحث انتقال آب رودخانه کرج اشاره کرد و ادامه داد: جاده کرج - چالوس یکی از محورهای گردشگری دنیاست که باید در انتقال آب رودخانه کرج به ملاحظات زیست محیطی ، گیاهی و جانوری منطقه توجه ویژه شود چرا که که خشکاندن رودخانه کرج در آینده به ایجاد کانون ریزگرد در اراضی پایین دست منجر می شود.
عباسی ادامه داد: امروز تالاب هایی در کشور داریم که حقآبه زیست محیطی آن ها را درنظر نمی گیریم و پس از مدتی خشک می شوند تاجایی که این تالاب ها نیز تبدیل به کانون ریزگرد خواهند شد.
وی بهره وری آب در کشور را ۳۵ درصد عنوان کرد که با متوسط بهره وری آب در دنیا فاصله زیادی دارد و افزود: باید برنامه استفاده بهینه از آب در کشور مورد توجه قرار گیرد.
برنامه هفتم توسعه ناظربر مشکلات باشد
عباسی پیشنهاد داد که برنامه هفتم توسعه ناظر بر موضوعات و مسایل کشور از جمله آب و ریزگردها باشد و برای آنها مساله محور برنامه نوشته شود.
وی در ادامه به طرح مسابقه در صرفه جویی و بهره وری آب و ایجاد سیستم فرهنگی و زیرساخت ها در این زمینه اشاره کرد و افزود: امروز باید به گونه ای عمل شود که مسابقه در صرفه جویی آب بگذاریم و پیشنهاد ایجاد بانک آب را داده ام چراکه در آب و کشاورزی بهره وری خوبی نداریم .
نایب رییس کمیسیون کشاورزی ،آب منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی همچنین ادامه به درمعرض نابودی قرار گرفتن جنگل های زاگرس پرداخت و گفت: یک میلیون هکتار از ۶ میلیون هکتار این جنگل ها به دلایل مختلف از جمله هجوم آفات در درختان بلوط درمعرض نابودی قرار گرفته و متاسفانه این نابودی و خشک شدن برای برخی که به دنبال تامین سوخت مورد نیاز خود هستند و بعضی دیگر که به دنبال قاچاق چوب هستند مزیت محسوب می شود که باید راهکارهای اساسی برای حفظ این نوع جنگل ها نیز ارایه داد.
عباسی یاد آورشد: الگوی کشت در برنامه پنجم و ششم، اسناد بالادستی و افق ۱۴۰۴ مورد توجه قرار گرفته ولی هنوز ابلاغ نشده که یک دلیل آن جامع ندیدن این موضوع در کشور است .
وی تاکید کرد: الگوی کشت موضوع مهمی در رفع بسیاری از مشکلات کشاورزی و زیست محیطی است، بنابراین باید در این زمینه نگاه ها ملی باشد و امروز علاوه بر کارهای تخصصی و کارشناسی در این حوزه نیاز به فرهنگ سازی و سیاست های تشویقی بیشتری در بخش کشاورزی داریم .
نایب رییس کمیسسیون کشاورزی، آب ،منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: رفع بسیاری از پدیده های زیست محیطی از جمله ریزگردها بدون همکاری کشورهای همسایه از جمله عراق امکانپذیر نیست بنابراین باید اقدامات موثر و حتی کمک های کارشناسی به کشورهای همسایه دراین زمینه داشت.
وی بیان داشت: البرز هم مانند کشور درگیر مشکلات آب است و دراین استان ۸۰ درصد مصرف آب زیر زمینی و از چاه برداشت می شود و ۲۰ درصد آب از طریق آبهای سطحی، سد های طالقان و کرج تامین می شود.
عباسی گفت: این مصرف بی رویه از سفرهای زیرزمینی باعث شده سفره ها تخلیه و عمق برداشت اب افزایش یابد اگرچه رایزنی هایی دراین زمینه صورت گرفته اما باید تقویت سفره، افزایش بهره وری، بهینه سازی مصرف و صرفه جویی را در مصرف آب در پیش گرفت .
وی یاد آور شد: سرانه استان البرز از ۲ سد طالقان و کرج ۵۵ میلیون مترمکعب بود که ۵۵ میلیون مترمکعب دیگر به سرانه استان با رایزنی های انجام شده اضافه شد .
نماینده مردم کرج ،اشتهارد و فردیس در مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: با توجه به مهاجرت سالانه ۱۰۰ هزار نفر به استان البرز باید میزان سرانه این استان در سالهای آینده به ۱۷۰میلیون متر مکعب برسد تا با این تعداد مهاجرت سالانه در آینده با مشکل مواجه نشویم .