به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران ضمن تسلیت حادثه متروپل آبادان گفت: حادثه دلخراش آبادان را به همه مردم شریف ایران و مردم آبادان تسلیت میگویم و ما داغدار این حادثه در تمام ایران هستیم.همچنین سالگرد رحلت امام خمینی(ره)، را تسلیت میگوییم چراکه بدون نام ایشان انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران در جهان شناخته نمیشود.
سفر آقای رییسی به عمان فوقالعاده موفق بود
وی در پاسخ به سوالی در مورد پیام تحرکات دیپلماسی را چطور ارزیابی میکنید، گفت: سیاست خارجی دولت در حوزه همسایگی با تمرکز خاصی در چند ماه گذشته پیگیری شده و ثمرات این تحرکات در سطوح مختلف در سفر سران و روسای کشورها دیده و چیده میشود. در سفر مهم رئیس جمهور کشورمان به عمان حوزهای از همکاریها ورق خورد که سالها معطل مانده بود. 13 سند در سفر امضا شد. در حوزه حمل و نقل و ترانزیت، انرژی و مراودات تجاری و مسائل سرمایهگذاری توافقات بسیار خوبی شد. در حوزه مراودات اقتصادی بسیاری از پروژهها و ابتکارات به اسناد لازم الاجرا تبدیل شد و امیدواریم با اجرای آن ورق خوردن روابطمان به سمت ارتقا و گسترش روابط با عمان را شاهد باشیم. سلطان عمان میزبانی شایستهای از رئیس جمهوری ایران داشتند.
وی ادامه داد: دیروز در پی برنامه ریزیهای فشرده سفر رئیس جمهور تاجیکستان را داشتیم و سفر و ملاقاتهای عالی بود و ۱۷ سند در حوزههای مختلف بین دو کشور امضا شد، لذا کانون توجهی که سیاست خارجی دولت بر منطقه قرار داده در این سفرها به منصه ظهور رسیده و اراده ایران بر ادامه این مسیر است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: امیرعبداللهیان طی روزهای آتی چند دور سفر خواهد داشت که زمینه را برای سفرهای دیگر سران آماده خواهد کرد.
آمریکا پاسخهای مورد انتظار ایران را نداده است/مکث در مذاکرات به خاطر بیپاسخ گذاشتن ابتکارات ایران و اروپا است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مذاکرات وین با بن بست روبرو شده است، گفت:اظهاراتی که برخی مقامات آمریکایی با طراحی و یا پاسخ به پویایی های داخلی خود مطرح میکنند، ملاک ما برای اظهارنظر نیست. اصولا در حوزه مذاکرات وین کنش ما کاملا روشن است و واکنشی به اظهاراتی که با مصارف داخلی بیان میشود نداریم. آنچه برای ما مهم است پیامهایی است که از مجاری مرسوم بین ما و آمریکا در حال رفت و برگشت است و ایران در آن مسیر ابتکارات خود را ارائه کرده است.
وی تاکید کرد: رفت و برگشتهایی بوده، البته متأسفانه ایالات متحده تا کنون پاسخهای مورد انتظار را نداده است. اگر آمریکا از تذبذب در رفتار فاصله بگیرد و تصمیم سیاسی را بگیرد و اعلام کند، قطعا بن بستی نه تنها وجود ندارد، بلکه میتوان گفت درصد باقیمانده از توافق را نهایی کرد. الان مکث در گفتوگوها به دلیل بی پاسخ گذاشتن ابتکاراتی است که ایران و اروپا دادند و باید ببینیم چه زمانی ایالات متحده میخواهد تصمیم خود را اعلام کند.
گزارش اخیر آژانس منصفانه و متوازن نیست
وی در پاسخ به سوالی در مورد گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار داشت: متأسفانه این گزارش بازتاب دهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس داشت و چند دور مفصل نشست حضوری برگزار شد که پاسخهای فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد.
خطیب زاده تاکید کرد: متأسفانه آنچه در این گزارش دیده می شود چیز جدیدی نیست و همانی است که گروسی در پارلمان اروپا پیش از دور سوم گفتوگوهای ایران و آژانس به صورت شتاب زده اعلام کرد. این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست سوم ایران و آژانس جمع بندی شده بود و به نظر میرسد شتاب زدگی در این جمع بندی وجود دارد. گزارش منصفانه و متوازن نیست و بیم این میرود فشار صهیونیستها و برخی کنشگرها باعث شده مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به سیاسی منتقل شود و انتظار ما این است که این مسیر اصلاح شود.
وی افزود: گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازتاب دهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد، به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس داشت.
امیدواریم حج آرامی را حجاج ما داشته باشند
سخنگوی دستگاه دپلماسی در مورد آخرین تحولات اخیر میان ایران و عربستان گفت: دور ششم گفتوگوها با سعودی زمانش معلوم نشده و باید ببینیم توافقات صورت گرفته در چه سمت و سویی حرکت میکند. در حوزه حج توافقات عملی شده و امیدواریم حج آرامی را حجاج ما داشته باشند و وزارت خارجه به همراه نهادهای ذیربط تمام تلاشهای خود را به رغم ضیق وقت کرده که با همکاری از بخشهای مختلف عربستان بتوانیم حج آرام و مطبوعی را برای حجاج خود فراهم بیاوریم. باید ببینیم در حوزههای دیگر توافق چگونه پیش میرویم و بعد درباره آن صحبت میکنیم.
فرو کاستن مذاکرات وین به موضوع«تحریم سپاه» موضع ایران نیست
خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری در مورد مذاکرات وین اظهار داشت: آنچه که در رسانههای آمریکایی و غربی با طراحی گفته میشود از تاکتیکهای قدیمی بوده و موضوع جدیدی نیست. موضوعاتی که بین ایران و آمریکا در حال مذاکره است، مرتبط با چرخه انتفاع اقتصادی ایران و باز کردن همه اجزای فشار حداکثری آمریکا است. در موضوع FTO برجسته سازی از سوی رژیم صهیونیستی و برخی رسانههای آمریکایی صورت گرفته است و پاسخ ما روشن بوده که فروکاستن مذاکرات وین به موضوع سپاه، موضع ایران نیست.
وی تاکید کرد: آنچه که در نهایت توافق باید برای ما به دست بیاورد، انتفاع قطعی ملت ایران است. اگر در انتفاع قطعی مردم ایران برخی موضوعات گنجانده شود، فقط در میز مذاکرات و تصویر نهایی که از توافق در ذهن خود داریم. موضوعاتی که بین ما و آمریکا مانده است در خصوص تضمینها، افراد و چرخه انتفاع اقتصادی ایران است که باید کاملا اجرا شود.
در قضیه توقیف کشتی ایرانی، دولت یونان نشان داد که دستور طرف ثالث برایش مهمتر است
سخنگوی وزارت امورخارجه در مورد توقیف کشتی ایران در آبهای یونان گفت: زمانیکه که کشتی ما به صورت غیرقانونی ضبط شد، تلاش کردیم تمامی مجرای دیپلماتیک را به صورت فشرده فعال کنیم و وزیر خارجه کشورمان با همتای یونانی تلفنی صحبت کرد اما دولت یونان نشان داد که دستور طرف ثالث برای آن مهمتر بود. باید توجه کنند آمریکا و هیچ طرف ثالثی خیرخواه روابط ایران و یونان نیست. روابط ما محترمانه بوده و باید در همین بستر ادامه یابد.
وی همچنین در مورد توقیف نفتکشهای یونانی در خلیج فارس نیز ادامه داد: چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی. این موضوع که در آبهای سرزمینی ایران، تخلفاتی صورت بگیرد و برخی کشتیها به بنادر میزبان هدایت شوند امر جدیدی نیست. به دولت یونان توصیه میکنم به جای هیاهو از مسیر قانونی اقدام کند، وکیل بگیرد و ما به عنوان وزارت امور خارجه نیز کمک میکنیم. خدمه کشتی در وضعیت خوبی هستند و تلفنها و ارتباط خود را با خانواده دارند و هیچ نگرانی درباره آنها وجود ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر امامعلی رحمان به تهران اظهار کرد: آینده افغانستان باید به دست مردم افغانستان رقم بخورد و باید دولت فراگیر در این کشور تشکیل شود. افغانستان و جغرافیای این کشور نمیتواند تهدیدی برای افغانستان باشد.
روسیه دوست ایران است و رابطه خوبی هم با اوکراین داریم
خطیبزاده در مورد توافق میان اوکراین و روسیه افزود: جمهوری اسلامی ایران چند دور با وزرای خارجه روسیه و اوکراین صحبت کرده است و قبلا در سفر دکتر امیرعبداللهیان به مسکو پیام وزیر خارجه اوکراین تحویل لاوروف شد.
وی افزود: ما آمادگی خود را برای تسهیل گفتوگوها اعلام کردیم و مسکو نظراتی دارد که کیف آمادگی مذاکرات را ندارد و اوکراین هم نظراتی دارد که روسیه مذاکرات را در راستای پایان جنگ ادامه نمی دهد. ما تلاش کردیم بدون اینکه داوری کنیم با توجه به روابط خوبمان تسهیل گری کنیم و هر زمان دو طرف آمادگی داشته باشند از این اتهام زنی دست بردارند در تهران میزبان گفتوگو باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص آتش بس در یمن، گفت: جمهوری اسلامی ایران به صورت ویژه تلاش میکند که شاهد ادامه آتش بس در یمن و رفع محاصره باشیم. دکتر امیرعبداللهیان و نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور یمن با مقامات مختلف مرتبط صحبت کردند و گفتوگوی وزیر امور خارجه با گوترش و بورل بخش عمدهاش معطوف به یمن بود. کشورهای ائتلاف بیش از این نمی توانند این مسیر را تحمیل کنند، وضعیت مردم یمن به تراژدی تلخ تبدیل شده و امیدواریم شاهد ادامه آتش بس، رفع محاصره و گفت وگوهای یمنی – یمنی و دولت فراگیر در یمن باشیم.
کانادا نشان داد میزبان خوبی برای هیچ بازی نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اقدام فدراسیون فوتبال کانادا و لغو بازی ایران و کانادا گفت: کانادا نشان داد نه تنها برای این بازی بلکه برای هیچ بازی دیگری میزبان خوبی نیست.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در مورد ترور شهید صیاد خدایی هم گفت:ما میدانیم چه کسی ترور شهید صیاد خدایی را صورت داده است و اینکه چه طرف ثالثی است و از مسیرهایی که باید پیامهایش را گرفته و حتما پاسخ خود را صورت دردناک گرفته است.
وی در پاسخ به سوالی در مورد بیاطلاعی برخی از خانوادههای کرد از سرنوشت فرزندانشان که در اختیار گروه های شبه نظامی در اقلیم کردستان هستند، اظهار داشت: متأسفانه برای پیگیری این موضوع همکاری درستی از سوی عراق انجام نشده است. دولت عراق مسئولیت دارد و ایران از تمام توان خود برای تعیین سرنوشت این افراد استفاده میکند.
خطیب زاده در مورد ریزگردها گفت: این موضوع یک تحول اقلیمی است که در منطقه رخ داده است و باید توجه کنیم که کشورهای منطقه کم و زیاد در آن دخیل هستند.
وی با بیان اینکه سدسازیها نیز در این زمینه موثر بوده است، گفت: حوزه ریزگردها بعضا تا عربستان و حتی سوریه منشأ دارد یا سایر کشورهای دیگر. نامهنگاریها و تماسهای وزیر خارجه با همتایانشان در دیگر کشورها در همین راستا بوده تا مقامات محیط زیست کشورهای منطقه در ایران و یا کشور ثالث دیگری با هم دیدار کنند و در این ارتباط رایزنی و صحبت کنند.