محمد محمد زاده روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این میزان مبارزه در گندمزارها و جوزارهای استان انجام شده است.
وی افزود: از مجموع سطح مبارزه شده در اراضی غلات ۱۰ هزار و ۳۰۰ هکتار مربوط به سن مادری و ۲ هزار هکتار نیز مربوط به سن پوره است.
وی گفت: به نوعی ۳۰ هزار هکتار از کشتزارهای غلات استان در معرض تهدید سن گندم است که کشاورزان باید مبارزه شیمیایی با این آفت را جدی بگیرند.
محمد زاده گفت: کمبود بارش باران و گرم شدن هوا به ضرر کشتزار ها است اما برای آفت سن شرایط مطلوبی است چرا که سن گندم گرما دوست و خشکی پسند است که زاد و ولد خواهد کرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: هم اینک کشتزار های دیم استان ضعیف هستند که بعضا کشاورزان رغبتی برای مبارزه شیمیایی ندارند که این امر نیز می تواند تهدید کننده باشد، سن گندم در این اراضی به راحتی تغذیه خواهد کرد و زمستان را به سمت کوه ها و ارتفاعات مهاجرت می کند که این پدیده برای سال آینده نگران کننده است.
محمدزاده افزود: هم اینک وظیفه دولت است که در این اراضی نیز مبارزه شیمایی داشته باشد تا برای سال های آینده به تهدید تبدیل نشود.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در خصوص اراضی آبی غلات استان نیز گفت: کشاورزان باید مبارزه با سن مادری را جدی بگیرند چرا که در مرحله پوره سن متحمل خسارت های بیشتری خواهند شد.
وی سطح مبارزه در سال گذشته را حدود ۲۰ هزار هکتار اعلام کرد و افزود: پیش بینی می شود که در سال جاری نیز در سطح ۳۰ هزار هکتار نیاز به مبارزه با سن غلات در دو مرحله سن مادری و پوره سن باشد.
محمدزاده اظهار داشت: سن گندم مهم ترین و خسارت زاترین آفت در حوزه کشاورزی است، هر ساله ۶۰ تا ۶۵ درصد از سطح اراضی زراعی استان زیر کشت غلات از جمله گندم و جو می رود که فعالیت این آفت گسترده ترین آفت در حوزه کشاورزی است.
وی افزود: در مناطق زمستان گذران تعداد سن مادری در مقایسه با سال زراعی گذشته افزایش یافته که در مرحله سن مادری مبارزه بسیار اهمیت دارد زیرا اگر تبدیل به پوره سن شود خسارت زیادی به غلات وارد خواهد کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: آفت سن مادر در کمیت مزارع اثر می گذارد اما سن پوره علاوه بر کمیت در کیفیت گندم و در نهایت آرد نیز موثر است که به اصلاح آرد را تلخ خواهد کرد.
وی افزود: سن گندم در حدود ۹ ماه در ارتفاعات به سر می برد و معمولا در اواخر اسفند و فروردین ماه به سمت مزارع حرکت می کنند.
وی با بیان اینکه جمعیت این آفت هم اینک نرمال است اظهار داشت: مبارزه هر هکتار سن مادر معادل مبارزه با ۱۰ هکتار کشتزاری است که دارای سن پوره است، علاوه بر آن بر کیفیت گندم نیز تاثیر خواهد گذاشت.
محمدزاده افزود: آفت سن از برگ، جوانه، ساقه، سنبله و دانه های گندم و جو تغذیه کرده و به مزارع خسارت می زند و باعث افت شدید محصول می شود.
استان خراسان شمالی در تولید گندم دیم رتبه ۱۶ و گندم آبی رتبه ۱۸ کشور را دارد.
گندمکاران استان در سال گذشته ۱۱۲ هزار تن محصول از کشتزارها برداشت کردند که این میزان نسبت به سال قبل تر آن ۶۰ درصد کاهش داشت.
کشاورزان در سطح ۴۷ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی آبی و ۹۶ هزار و ۲۵۰ هکتار اراضی دیم گندم کشت کرده بودند که از این میزان بخشی به علت خشکسالی و تنش آبی از بین رفت.
سطح ۲۶ هزار و ۵۷۰ هکتار اراضی آبی و ۲۳ هزار و ۲۶۸ هکتار اراضی دیم در این استان جو کشت شده است.
خراسان شمالی با جمعیت بیش از ۸۶۳ هزار نفر ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار کشتزار است و بیش از ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این حوزه فعالیت میکنند، این استان بیشترین شاغل در بخش کشاورزی را دارد.
بیشترین شاغلان استان در بخش کشاورزی اشتغال دارند.