به گزارش روز سهشنبه ایرنا، کارشناسان میگویند چین به طور عملی و با انجام این عملیات، اشغال تایوان را با برتری هوایی تمرین و شبیه سازی کرده است. این موضوع همچنین هشداری به آمریکا بوده که ارتش چین دارای این ظرفیت است که به سرعت به مساله تایوان و الحاق آن به سرزمین اصلی یکبار و برای همیشه پایان دهد.
۳۰ جنگنده حاضر در این رزمایش چین شامل دو فروند هواپیمای هشداردهنده KJ-۵۰۰، چهار هواپیمای الکترونیکی اطلاعاتی Y-۸، یک فروند جنگنده الکترونیک Y-۸، یک فروند جنگنده ضد زیر دریایی Y-۸، چهار فروند جنگنده J-۱۶، هشت فروند جنگنده J-۱۱، چهار فروند جنگنده J-۱۰، دو فروند سوخو ۳۵ و چهار فروند سوخو ۳۰ بودهاند.
وزارت دفاع تایوان اعلام کرد که این جنگندهها روز دوشنبه وارد حریم هوایی اعلام شده این جزیره از بخش جنوب غرب و جزیره دونگ شا شده اند.
این دومین فعالیت بزرگ جنگنده های چینی در سال ۲۰۲۲ بود. در دفعه قبل که در روز ۲۳ ژانویه رقم خورد، ۳۹ فروند جنگنده چینی وارد حریم هوایی تایوان شده بودند. این در حالی است که ناظرین میگویند بعد از مدتها چین در نیروی هوایی خود از جنگنده های سوخو ۳۵ استفاده کرده است.
روز گذشته تمی داک ورث سناتور آمریکایی در یک ورود اعلام شده و برای یک دیدار سه روزه وارد تایوان شد. او قرار است با مقامات محلی از جمله تسایی اینگ- ون دیدار کند.
حضور ۳۰ فروند جنگنده چینی در نزدیکی تایوان در حالی بود که در روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری، ناوهای هواپیمابر آبراهام لینکل و رونالد ریگان در جنوب شرقی اوکیناوا رزمایش داشتند. این محل در نقطه حساسی قرار دارد و به نوعی در صورت حمله چین به تایوان، مکان احتمالی مداخله آمریکا قلمداد میشود.
یک کارشناس نظامی مستقر در پکن که خواست نامش فاش نشود روز سه شنبه به گلوبال تایمز گفت که این عملیات بدان معناست که ارتش آزادی بخش احتمالاً برتری هوایی خود برای تصرف تایوان را در حضور ناوهای هواپیمابر آمریکایی تمرین کرده است.
کارشناسان نظامی میگویند برخی از جنگنده های حاضر در عملیات چین مانند J-۱۱، تنها با هدف نشان دادن برتری نظامی به پرواز درآمدهاند. در حالی که برخی دیگر مانند سوخو ۳۵ بیشتر جنبه چند وجهی داشته و برخی دیگر هم مانند سوخو-۳۰ و J-۱۶ هم میتوانند اهداف زمینی و دریایی را هدف قرار دهند.
برخی از ناظران دیگر هم میگویند این احتمال وجود دارد که سیستم دفاعی تایوان شاید موفق به شناسایی تمامی جنگندههای حاضر در این عملیات به دلیل جنگ الکترونیک شدید یا استفاده از سیستمهای ضد رادار در جنگندهای مانند J-۲۰ نشده باشد.
ژنگ ژیان رییس موسسه مطالعات تایوان در دانشگاه ژیان من به گلوبال تایمز گفت: اطلاعات پروازها نشان می دهد که ارتش آزادی بخش احتمالا بارها موجی از حملات بدون توقف را به این جزیره تمرین کرده است.
وی افزود: تمرینهایی مانند رزمایش روز دوشنبه نشان دهنده عزم جدی ارتش آزدی بخش چین برای انجام یک حرکت عظیم است. احتمالا آنها یک حمله ناگهانی را تمرین میکنند که یکبار و برای همیشه به مساله تایوان پایان دهد. در صورتی که هرگونه درگیری روی دهد، علاوه بر نیروهای هوایی، نیروی زمینی، دریایی و فضای سایبری چین نیز به سرعت مداخله خواهند کرد.
براساس اعلامیههای رسمی، ارتش چین در ماه می نیز دست کم دو رزمایش را در اطراف جزیره تایوان و با هدف مقابله با فعالیتهای مشترک تایوان و آمریکا برگزار کرده است.