به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روسیاالیوم، «ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفت که هرگونه حمله جدید ترکیه به شمال سوریه ثبات منطقه را تضعیف و اوضاع را بحرانی و تشدید خواهد کرد.
وی افزود که «کشورش به شدت و عمیقاً نگران افزایش تحرکات و عملیات نظامی احتمالی ترکیه در شمال سوریه به ویژه تأثیر آن بر غیرنظامیان است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار کرد که ما همچنان به حمایت از آتش بس کنونی ادامه می دهیم و هرگونه تشدید تنش را که می تواند اوضاع را تهدید کند، محکوم می کنیم و بسیار مهم است که همه طرف ها از آتش بس حفاظت کنند.
پرایس تاکید کرد که هرگونه تلاش برخلاف این رویکرد نتایج معکوس به همراه خواهد داشت و درگیری و بی ثباتی را گسترش می دهد.
این دومین اظهار نظر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کمتر از یک هفته در باره عملیات احتمالی ترکیه در شمال سوریه است.
پرایس پنجشنبه گذشته با ابراز نگرانی شدید نسبت به افزایش تحرکات ترکیه در شمال سوریه حمله نظامی احتمالی آنکارا به این منطقه را تهدیدی علیه امنیت نیروهای آمریکایی و ائتلاف بین المللی به سرکردگی واشنگتن توصیف کرد.
بر پایه این گزارش، یک روز پس از سخنان رئیس جمهوری ترکیه، درباره احتمال اقدام نظامی آنکارا در شمال سوریه، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، با ابراز نگرانی شدید از این موضوع تأکید کرد که هرگونه حمله به تشدید بی ثباتی در این منطقه دامن می زند.
«رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه پیشتر گفته بود که کشورش برای مبارزه با تروریسم از کسی اجازه نمیگیرد و در صورتی که آمریکا در این زمینه وظایف خود را انجام ندهد، ما باید خود وارد عمل شویم.
وی اعلام کرد که ترکیه به زودی عملیاتی را برای ایجاد «منطقه امن» در عمق ۳۰ کیلومتری مرز ترکیه با سوریه در جنوب کشورش انجام خواهد داد.
در همین پیوند، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد هفته گذشته در واکنش به خواسته رئیس جمهور ترکیه برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه گفت که سوریه نیازی به عملیات نظامی بیشتر از سوی هیچ طرفی ندارد.
«استفان دوجاریک» در کنفرانس خبری در نیویورک و در پاسخ به پرسشی درباره درخواست اخیر «رجب طیب اردوغان» برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، گفت که ما در مواضع خود در دفاع از تمامیت سرزمینی سوریه پایبندیم و برآن تأکید میکنیم.
وی افزود: سوریه به عملیات نظامی بیشتری از سوی هیچ طرفی نیاز ندارد اما چیزی که نیاز دارد راه حل سیاسی و کمکهای بشردوستانه بیشتر است. این دو موردی است که ما روی آن کار میکنیم.
در همین حال یک مقام مسئول در وزارت خارجه سوریه دیروز (سه شنبه) گفت که جمهوری عربی سوریه اقدامات خصمانه نظامی چند روز گذشته نیروهای ترکیه در برخی مناطق و روستاهای شمال شرق سوریه به ویژه مناطق «تل تمر» و «ابو راسین» در حومه شمالی غربی شهر حسکه را که باعث کشته شدن غیرنظامیان و خسارات بسیار به اموال و زیرساختهای عمومی و خصوصی و آواره شدن دهها خانواده از خانههای خود شده است، رد می کند.
این منبع افزود: اقدام ترکیه برای ایجاد آنچه «منطقه امن» نامیده میشود، بسیار زشت بوده و بخشی از سیاست پاکسازی نژادی و جغرافیایی است که دولت رجب طیب اردوغان در اراضی اشغالی سوریه دنبال میکند.
این منبع تأکید کرده این اقدامات ترکیه جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت است که مغایر با منشور سازمان ملل متحد، قوانین بین المللی و حقوق بشری بین المللی است.
منبع وزارت خارجه سوریه اضافه کرده است: حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه مورد باجگیری یا چانهزنی ترکیه در تبانی با متحدش در واشنگتن و برخی کشورهای غربی قرار نخواهد گرفت که به دنبال منافع سیاسی ناچیز علیه ملت و تمامیت ارضی سوریه هستند.
این منبع تاکید کرده که سوریه برای مقابله با هر اقدام ترکیه و مزدوران این کشور، بر اساس حق خود در حقوق بین الملل، از هر ابزاری استفاده میکند و همچنین خواستار خروج نیروهای غیر قانونی خارجی از خاک خود است.
دمشق در پایان خواستار حمایت از تلاشهای دولت سوریه در خلع سلاح تمام گروههای غیرقانونی و بازگرداندن امنیت، ثبات و رفاه اقتصادی و اجتماعی در سراسر کشور بهگونهای است که خواستههای همه مردم سوریه را برآورده کند.
اردوغان رئیس جمهوری ترکیه یکشنبه شب گفته بود: همان گونه که همیشه میگویم، روزی آنها را [ پ. ک. ک و شاخههای آنها] را در شمال سوریه غافلگیر خواهیم کرد و باید این جنگ را انجام دهیم.
رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه اعلام کرد: به زودی اقدامات مربوط به بخش باقی مانده برای ایجاد مناطق امن در ۳۰ کیلومتری مرز ترکیه با سوریه را آغاز خواهیم کرد.
ارتش ترکیه از سال ٢٠١۶ در ۲ عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دی ماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷)، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله عفرین و شهرهای الباب، اعزاز و جرابلس را تصرف کرده است.
از سوی دیگر، آنکارا در ۲۵ مهرماه ۹۸ برای عقب راندن شبه نظامیان کرد موسوم به «نیروهای دمکراتیک سوری» از مناطق مرزی الرقه و الحسکه، عملیات نظامی موسوم به «چشمه صلح» را در شمال سوریه آغاز کرد که این عملیات یک هفتهای، پس از توافق آتش بس میان آنکارا و واشنگتن متوقف شد و ترکیه به شبه نظامیان کُرد پنج روز مهلت داد تا عمق ۳۲ کیلومتری از مرز ترکیه عقب نشینی کنند.