به گزارش ایرنا، دست در دست شهر تاریخی حریره ایام ۵۰۰ ساله عمرش را که برخی از کارشناسان بیش از این نیز تخمین می زنند، سپری کرده و امروز بخاطر تغییرات اقلیمی دیگر نایی برای خاطره سازی با کیشوندان و گردشگران ندارد.
مهمتر از خاطرات و عکس های یادگاری انسان ها با این درخت ریشه زده در تاریخ جزیره، شاید پرندگانی باشند که شاخ و برگ آن روزگاری لانه امن زندگی آنها بود و این روزها خزان عمر فرصت همزیستی این ۲ را از هم گرفته است.
هرچند دیگر سبز نیست اما به واسطه تفرجگاهی که در کنار ان بنام درخت سبز احداث شده موجب شهره شدنش به این نام شده است.
آنچه که درخصوص تاریخ این درخت و هم نوعانش در کیش است را می توان از زبان مدیر مجموعه بوم گردی روستای باغوی این جزیره شنید که باور دارد: درخت لور حدود ۸۰۰ سال گذشته زمانی که تاجران هندی با کشتی های بادبانی برای تجارت به شهر تاریخی حریره سفر می کردند به همراه گونه هایی همچون تمرهندی و جوز آمده و نهال آنها توسط نیاکان این جزیره خریداری شده است.
حسن خلدون با بیان اینکه این درخت از خانواده انجیرها است و کاربردهای مختلفی برای بومیان کیش از جمله سایه خنک در تابستان ها، میوه و چوب آن داشته است افزود: لور کهنسال مجموعه درخت سبز یکی از قدیمی ترین درختان انجیر بنگالی جزیره بوده و به لحاظ تاریخی و قدمت برای ساکانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
آفت و کم آبی چالش پیش روی درخت لور
درختان لور همانند کهور ایرانی توانسته اند در سالیان گذشته به صورت خودرو همراه با سازگاری با شرایط محیطی به حیات خود در جزیره ادامه دهند و نقش مهمی را در اکوسیستم این نقطه ایفا کنند.
رییس اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد کیش در این باره به ایرنا گفت: اهمیت لور در این است که بدون نیاز به نگهداری خاصی به صورت طبیعی رشد کرده اند و مقاومت آنها به شرایط آب و هوایی زیاد باعث شده بتوانند سال های سال شرایط گرمایی و شرجی را تحمل کنند.
مریم محمدی با بیان اینکه لور علاوه بر داشتن ریشه های زیر زمینی در زیر خاک، با ایجاد ریشه های هوایی به منظور جذب آب از رطوبت هوا با محیط سازشکاری پیدا می کند افزود: این درختان به دلیل داشتن سایه و برگ های پهن می توانند اختلاف دما با سایر نقاط ایجاد کرده و حیات جانوران و پرندگان بومی را در خود جای دهند و از این رو می توان هرکدام را به عنوان یک زیستگاه تلقی کرد.
برغم سازشکاری درختان لور با محیط و اقلیم جزیره سال های گذشته شاهد گزارش خشک شدن برخی از آنها هستیم که رییس اداره محبیط زیست جزیره کیش در این باره گفت: در سال های اخیر به دلیل کمبود بارش ها، گودبرداری ها و برداشت از منابع زیر زمینی سطح آب های زیر زمینی به شدت افت پیدا کرده گه این مساله مهمترین چالش پیش روی این گونه است.
وی افزود: به دلیل اینکه ریشه های درختان لور زیاد به عمق زمین نفوذ نمی کند، با پایین رفتن سفره های زیر زمینی دسترسی آنها به آب محدود شده و با قرار گیری در معرض تنش بی آبی مستعد حمله آفت ها، انگل ها و قارچ ها می شود که این مساله نیز از دیگر دلایل کم رمق شدن درخت سبز کیش شده است.
محمدی یادآور شد: طبق مطالعاتی که سال های گذشته توسط این اداره بر روی خشکیدگی درختان بومی مختلف از جمله درخت لور انجام شده که حمله نوعی قارچ به درختان تا مرحله آوند باعث می شود در بسیای از مواقع درخت تا مرز خشک شدن نیز پیش برود.
وی اضافه کرد: در چند مدت گذشته شرکت عمران آب و خدمات جزیره کیش اقداماتی را برای احیای این درخت انجام داده که امیدواریم هرچه زودتر درخت سبز بتواند با بهبود شرایط و تثبیت آن دوباره سبزینگی و حیات خود را به دست بیاورد.
تلاش برای احیای درخت
مراحل احیای درخت لور کهنسال کیش در مجموعه درخت سبز که در شمار جاذبه های گردشگری این جزیره است از اسفند سال گذشته توسط شرکت عمران آب و خدمات آغاز شده و کارشناس فضای سبز این شرکت به ایرنا گفت: علاوه بر کاهش بارندگی و پایین آمدن سطح آب های زیر زمینی، برهم خوردن بستر طبیعی و مسدود شدن آبراهه های سطحی دیگر دلایل ضعف درخت سبز است.
محمد علمدار افزود: بر اثر این علت ها این درخت ضعیف و در نهایت مورد هجوم آفات و بیماری ها قرار گرفته است که برغم اقدامات صورت گرفته، شاهد وضعیت موجود هستیم و هم اکنون برای جلوگیری از خشکیدگی بیشتر درخت، با مشورت و همفکری اساتید مجرب تاکنون طی ۲ مرحله اقدامات احیا انجام شده است.
وی اضافه کرد: حذف شاخه های خشکیده و مریض جهت جلوگیری از انتقال آفت و بیماری به قسمت های سالم و اجرای عملیات سمپاشی به منظور مبارزه با آفات و بیماری ها از جمله اقدامات انجام شده برای این درخت است.
علمدار با بیان اینکه کوددهی و محلول پاشی جهت تغذیه و اجرای کرتبندی به صورت رینگی اطراف درخت و آبیاری مستمر از دیگر اقدامات احیای این درخت است یادآور شد: این عملیات به صورت مستمر جهت احیا انجام می شود.
این درخت نیمه جان نیاز به همتی از جنس پویش مردمی دارد تا همه کسانی که با او خاطر و عکس های یادگاری دارند پای کار بیایند و با همکاری مسوولان برای نجات آن از مرگ اقدام کنند.