تهران - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی در تاجیکستان سفر رئیس جمهور این کشور به ایران را در مسیر همکاری گسترده و فعال توصیف کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب هم تاکید فرمودند با توجه به سیاست دولت ایران مبنی بر تقویت روابط با همسایگان، باید روابط دو کشور دچار تحول اساسی شود.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی رهبر معظم انقلاب، رسانه KHAMENEI.IR در گفت‌ و گو با محمدتقی صابری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان به بررسی موارد مطرح شده در دیدار رئیس‌جمهور تاجیکستان با رهبر انقلاب پرداخته است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم.

با توجه به حضور شما در دیدار رئیس‌جمهور تاجیکستان با رهبر انقلاب روایتی از این دیدار بفرمایید. این دیدار در چه فضایی صورت گرفت؟

بسم الله الرّحمن الرّحیم، سفر جناب آقای امامعلی رحمان در سی‌امین سالگرد برقراری روابط دو کشور با دعوت جناب آقای دکتر رئیسی برگزار شد. این دیدار در فضایی خیلی صمیمی، دوستانه و عاطفی برگزار شد و رهبر انقلاب در این دیدار با توجه به اشتراکات دو کشور، همکاری‌های فی‌مابین و تقویت آن‌ها را خیلی لازم برشمردند و درباره رابطه دو کشور، از تعبیر خویشاوند استفاده کردند که دو ملت هم‌فرهنگ، هم‌زبان و هم‌دین هستند. بحمدالله ملاقات خیلی خوب بود. جناب آقای رحمان هم از دیدارهایی که در سفرهای قبلی با رهبر انقلاب داشتند خاطراتی را تعریف کردند و اظهار داشتند که در ملاقاتی که قبلاً خدمت شما رسیده بودم، شما از رابطه دو کشور تعبیر خویشاوندی داشتید. رهبر انقلاب فرمودند که من هنوز هم بر این عقیده هستم که ما خویشاوندیم و این خویشاوندی ما به‌دلیل اشتراکات دینی، فرهنگی و زبانی است.

در جریان سفر رییس جمهور محترم تاجیکستان، ملاقات‌ها در سطح خیلی بالایی برگزار شد و هفده سند همکاری هم به امضا رسید. این سفر بعد از حدود هشت ماه، از سفر جناب آقای رئیسی به تاجیکستان، برگزار شد. اولین مقصد سفر خارجی جناب آقای رئیسی در مسئولیت ریاست‌جمهوری، به کشور هم‌فرهنگ و هم‌زبان تاجیکستان بود و جناب آقای امامعلی رحمان در ملاقات با رهبر انقلاب بر این نکته تأکید داشتند که این اقدام آقای رئیسی برای ما افتخاری بود و آن را در سطح بسیار بالایی ارزیابی می‌کنیم. رهبر انقلاب هم بر این نکته تأکید کردند که تاجیکستان برای ما خیلی مهم است و به همین خاطر جناب آقای رئیسی اولین سفر خودشان را به تاجیکستان انجام دادند. در این دیدار قرار بر این شد که کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور به‌صورت فعالانه و مستمر یادداشت تفاهم‌های امضا شده را پیگیری کنند که ان‌شاءالله به نتیجه برسد.

در جریان سفر رئیس‌جمهور کشورمان به تاجیکستان چه توافقاتی برای همکاری دو کشور صورت گرفت؟ رهبر انقلاب هم در دیدار به این سفر اشاره کردند.

تاجیکستان بعد از چندین سال، با درخواست پذیرش عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای موافقت و حمایت خودش را اعلام کرد که این یک دستاورد بسیار خوبی برای جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌ سیاست خارجی بود.

در آن سفر هم حدوداً هشت سند همکاری به امضا رسید و مجموعاً در طول یک‌سال، ۲۵ سند همکاری بین دوکشور به امضا رسید. روابط جمهوری اسلامی با تاجیکستان بعد از یک دوره‌ای که به‌دلیل برخی سوءتفاهمات وقفه‌ای در آن ایجاد شده بود، با تلاش‌هایی که در طول این دو سه سال اخیر انجام شد -که نقطه عطفش سفر جناب آقای رئیسی و سفر جناب آقای رحمان بود، تقریباً در طول یک‌سال گذشته وارد فضای جدیدی شده است و تقریباً در همه‌ عرصه‌ها کار روبه پیشرفت است. در سال‌های اوج روابط، سقف تعاملات و تبادلات مالی ما در حوزه اقتصادی سیصد میلیون دلار بود که در سال‌های اخیر به کمتر از یک هفتم کاهش پیدا کرده بود، ولی در طول مدت هشت ماه اخیر روابط اقتصادی دو کشور چهار برابر افزایش پیدا کرده است. البته ماهیت اقتصاد دو کشور مکمل و ظرفیت‌های هر دو کشور خیلی بیشتر از این‌هاست، اما همین مدت نشان داد که ما می‌توانیم حجم تعاملات و تبادلات خودمان را در حوزه اقتصادی و خدمات فنی-مهندسی بالا ببریم.

یکی از نکاتی که رهبر انقلاب هم در این دیدار بر آن تأکید کردند این بود که ما برای همکاری با تاجیکستان در حوزه‌های مختلف آمادگی داریم و محدودیتی نداریم. تاجیکستان کشوری است که دارای ظرفیت‌های طبیعی، خدادادی و معادن و سایر ظرفیت‌هاست. محصولات خوبی هم دارد. جمهوری اسلامی هم ظرفیت‌های خیلی خوبی دارد و قرار بر این شد که در قالب همان کمیسیون مشترک تیم‌های فنی با تلاش بیشتر کارها را به سرانجام برسانند که ان‌شاءالله در طول یک‌سال آینده بتوانیم این را به رشد بالایی برسانیم.

 رئیس‌جمهور تاجیکستان هم در ملاقات با آیت الله رییسی، هم در ملاقات با ریاست محترم مجلس و هم در ملاقات با رهبر معظم انقلاب، تحولات و اوضاع امنیتی منطقه به‌ویژه کشور همسایه ما افغانستان مطرح شد. هر دو کشور در این خصوص نگرانی‌های خودشان را از فعالیت‌های گروه‌های تروریستی اعلام کردند. دو کشور موضع مشترکی در زمینه مسائل افغانستان دارند و آن در اولویت قراردادن رفاه و آسایش مردم عزیز افغانستان و تشکیل حکومت فراگیر متشکل از نمایندگان همه‌ اقوام و احزاب مورد قبول مردم این کشور است.

سفر جناب آقای رحمان در این مقطع زمانی بسیار مهم بود. ایشان بعد از ۹ سال به کشور ما آمدند و در سطح خیلی خوبی این سفر انجام شد و مباحث و توافقات بسیار خوبی در این سفر حاصل شد. تاجیکستان کشور هم‌زبان، هم‌دین و هم‌فرهنگ ماست. در این خصوص اراده و بنای مقامات عالی هر دو طرف بر توسعه روابط است و کسانی که به هر دلیلی بخواهند خللی در این روابط وارد کنند و طرف‌های ثالثی که دوست‌دار توسعه روابط نباشند، باید این پیام را گرفته باشند که نمی‌توانند در جهت خلاف مقامات عالی دو کشور کار کنند.

با توجه به عقبه‌ فرهنگی و تاریخی مشترکی که بین ایران و تاجیکستان وجود دارد، توافقاتی که بین ایران و تاجیکستان بسته می‌شود از لحاظ اجرایی شدن چقدر می‌تواند نسبت به توافقات جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورها متفاوت باشد؟ توافقات و روابط اقتصادی و تجاری بر یک بستر فرهنگی چه ظرفیت‌ها و فرصت‌هایی را برای طرفین ایجاد می‌کند؟

در جریان سفر جناب آقای دکتر رئیسی در شهریور ۱۴۰۰، بیانیه‌ مشترکی به امضاء سران دو کشور رسید که در یکی از بندهای آن به توسعه فعالیت‌های فرهنگی اشاره و تأکید شده بود. در این سفر هم در بیانیه مشترکی که به امضای سران دو کشور رسید بر همکاری‌ها در همه حوزه‌ها به‌ویژه در حوزه فرهنگ هم تأکید شد. در طول همین هشت ماه گذشته چندین اتفاق در حوزه‌ فرهنگ افتاد که قرار است ان‌شاءالله در آینده نزدیک هفته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در شهر دوشنبه و هفته فرهنگی جمهوری تاجیکستان در تهران برگزار شود. این رخداد فرهنگی بسیار مهمی است. در این سفر، نمایشگاه‌ها و کارهای فرهنگی متعدد و تبادل استاد و دانشجو هم مورد گفت‌وگو و موافقت قرار گرفت و قرار بر این شد که هر دو طرف در این خصوص برنامه‌هایی داشته باشند. طبیعتاً هر چقدر در حوزه فرهنگ کار بهتری انجام شود تأثیر خودش را بر سایر حوزه‌ها خواهد گذاشت.

در جریان این سفر در حوزه‌ اقتصاد چه توافقاتی حاصل شد؟

در حوزه‌ اقتصاد تفاهم‌نامه‌های خوبی در زمینه همکاری اقتصادی و تجاری بلند مدت و همچنین سرمایه‌گذاری مشترک، صنعت، فناوری‌های نوین، توسعه همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و گردشگری امضا شد. در راستای توسعه و بسترسازی فعالیت بخش خصوصی دو کشور، تفاهم‌نامه تشکیل شورای کارآفرینان ایران و تاجیکستان به امضای رؤسای اتاق بازرگانی دو کشور رسید.

ما اولین نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور را در اسفندماه سال ۱۴۰۰ در شهر دوشنبه برگزار کردیم که منجر به انعقاد تفاهم‌نامه‌های همکاری بسیار خوبی شد. بحمدالله روابط ایران و تاجیکستان در همه‌ حوزه‌ها در مدار خوبی قرارگرفته و همکاری‌های خوبی در حال است. سفر جناب آقای سرلشکر باقری و جناب آقای دریابان شمخانی به تاجیکستان هم سفرهای بسیار مهمی بود و دو کشور در حوزه همکاری‌های دفاعی، نظامی و امنیتی به‌ویژه با توجه به تهدیدات منطقه‌ای و امنیتی در بعضی از کشورهایی مثل افغانستان تصمیم گرفتند که همکاری‌هایی داشته باشند. الحمدلله در حال حاضر روابط در مسیر خوبی است. اعتقادم بر این است که سفر جناب آقای رئیسی و سفر جناب آقای رحمان به فاصله‌ کمتر از یک‌سال، نقطه‌ عطفی در تاریخ روابط دو کشور خواهد بود و ما در آینده ان‌شاءالله شاهد رشد و شکوفایی هرچه بیشتر روابط دو کشور خواهیم بود.