پیرغلام اهل بیت، محمدتقی علایی که که در زمان قیام خونین ۱۵ خرداد ۲۸ سال داشت از شکل گیری آن قیام به خبرنگار ایرنا گفت: مردم در ۱۵ خرداد سال ۴۲ برای آب و نان قیام نکردند بلکه آنان فقط برای دفاع از مرجعیت شیعه در راهی پای گذاشتند که به خوبی از آنچه انتظارشان را میکشید، اطلاع داشتند از این جهت هنگام حرکت غسل شهادت کرده و کفن بر تن کردند.
وی افزود: در ۱۵ خرداد سال ۴۲، در صحن مطهر امامزاده جعفر(ع) پیشوا مشغول عزاداری سومین روز شهادت امام حسین (ع) و یاران باوفای ایشان بودیم که حاج عباس رحیمی که هنوز هم در قید حیات است به من خبر دستگیری امام و انتقال ایشان به تهران را داد.
وی که از مداحان و شاعران قدیمی شهرستان پیشوا است افزود: وقتی این خبر را مطلع شدم، شعرم را عوض کردم و فریاد برآوردم" هنوز آن خون عزت می زند جوش /مصیب در کنارش گشته خاموش/ ابوالقاسم سرش بگرفته بر دوش/ چه شد سید مرتضی فرزند حیدر" و وقتی این نوحه را که خواندم ،مردم متوجه شدند که اتفاق افتاده است " شیعیان حسین مردانه باشید/ در عزاداریش جانانه باشید /نعره از دل کشید همچون حر رشید/ زنده بادا حسین و مرده بادا یزید"
این شاهد عینی قیام ۱۵ خرداد سال ۴۲ اظهار داشت: مردمی که همواره اشعار من را شنیده بودند، از تغییر نوحه تعجب کرده و همهمه در بین جمعیت پیچید و خبر دستگیری امام، گوش به گوش به اطلاع همگان رسید.
وی افزود: مردم پیشوا که همواره کفن پوش آماده دفاع از اسلام بودند، وسایل خود را روی زمین گذاشته و به سمت تهران حرکت کردند تا شاید با حرکت خود، از امام دفاع کرده و زمینه آزادی او را فراهم کنند که در پل باقرآباد به عوامل رژیم شاه برخورد کردند و خونشان، پل باقرآباد را رنگین کرد.
علایی گفت: من شهدای ۱۵ خرداد را به چشم خود دیدهام، شهید طباطبایی، شهید مهابادی و دیگر شهدای این قیام را که در خون خود غوطه ور شده بودند را لحظه شهادت نظاره گر بودم و باید واقعیتهای این قیام به مردم بازگو شود.
وی افزود: خیلی از افراد در این قیام شهید شدند، بسیاری مجروح و عدهای نیز دستگیر شدند و من جزو کسانی هستم که شب هفدهم و دو روز پس از این قیام توسط عوامل رژیم که خانه ما را محاصره کرده بودند دستگیر شدم، عوامل ستم شاهی ساعت ۱۲ شب من را دستگیر کردند و تا ساعت ۳ بامداد من را مورد ضرب و شتم قرار دادند که تو با اشعارت باعث آن قیام شدهای.
اعلایی مدت زندانی شدن در بندهای ساواک را ۱۱ ماه اعلام کرد و گفت: یکی از سرهنگهایی که آنجا از من بازپرسی میکرد گفت که اینها جان خمینی را نجات دادند و من نیز اعتقاد دارم که قیام خونین ۱۵ خرداد مردم دشت ورامین، جان امام را از دست عوامل رژیم شاه نجات داد.
وی که حکم اعدامش توسط دادگاه آن زمان صادر شده بود افزود: وقتی شاه دید که یک عده کشاورز، پای برهنه، زمین خود را رها کردند، بیلهای خود را روی زمین انداختند، آب کشاورزی را هرز دادند و تا پل باقرآباد به شوق نجات امام دویدند، نمیتوان مقابله کرد.
وی گفت: ما پس از قیام خونین ۱۵ خرداد هیچ مطالبه و طلبی از نظام نداریم، همین که انقلاب موجب بیداری مردم شد برای ما کفایت میکند، من آن زمان کشاورز زادهای بیش نبودم و هم اکنون نیز به کشاورزی مشغول هستم.
در جریان قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲ مردم ورامین، هفت جوان به نام های سیدمرتضی طباطبایی، حسن خانی، عزت الله رجبی، امیرهوشنگ معصومشاهی، جعفر عرب مقصودی، مسیب مهابادی و ابوالقاسم اردستانی به درجه رفیع شهادت نائل آمد