چابهار - ایرنا - سرپرست معاونت اداره کل و اداره دامپزشکی شهرستان چابهار گفت: وجود زمینه گسترش بیماری تب کریمه‌کنگو در سیستان و بلوچستان تهدید جدی برای سلامت مردم است که مهمترین راه و روش مقابله با آن کنترل جمعیت کنه‌ها است زیرا این کنه‌ها به سادگی ویروس را به انسان و دام منتقل می‌کنند. 

دکتر سیدمحمدامین حسینی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: باید جمعیت کنه‌هایی که ممکن است گاو، گوسفند یا بز را آلوده سازد، کنترل شود چون تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو، یک بیماری ویروسی تب‌دار و مشترک بین انسان و دام است.

وی با اشاره به اینکه تب کریمه گنگو برخی استان‌های کشور و همچنین کشور عراق را درگیر کرده است افزود: انتشار ویروس تب کریمه کنگو در این مناطق مردم را نگران کرده چون ویروس به راحتی از یک انسان به دیگری منتقل می‌شود، لذا نگرانی درباره گسترش دامنه انتشار آن همواره وجود دارد و باید اقداماتی برای کاهش آسیب‌های احتمالی ناشی از ویروس در سراسر کشور بویژه این استان انجام شود.

سرپرست اداره دامپزشکی چابهار با اشاره به اینکه ویروس در بدن دام بیماری شدید ایجاد نمی‌کند، خاطرنشان کرد: ورود ویروس به بدن دام ممکن است با تب زودگذری همراه شود، به‌طوری‌که دامپزشک و صاحب دام متوجه این بیماری نشوند؛ ولی وجود ویروس در بدن دام باعث افزایش خطر آلودگی لاشه در هنگام کشتار می‌شود.

وی ادامه داد: آلودگی به ویروس از طریق لاشه، خون و ترشحات دامِ کشتار شده ایجاد و باعث می‌شود دامداران، چوبداران، قصابان، سلاخ‌ها، کارگران کشتارگاه‌ها و افراد مرتبط با دام در معرض خطر قرار گیرند به همین سبب این افراد و صنوف باید از خطرات بیماری و راه‌های کنترل آن آگاه شوند.

حسینی تمرکز بر حفظ سلامت افرادی که با دام زنده یا لاشه ارتباط دارند، را یکی از راه‌های بستن گلوگاه‌های انتشار ویروس بیان کرد و افزود: از ۲ ماه قبل و پیش از فصل افزایش جمعیت کنه‌ها، هشدارهایی به کارگران کشتارگاهها داده شده است که حتماً از لباس مناسب، چکمه، عینک، دستکش و ماسک استفاده کنند تا در صورت وجود ویروس در لاشه، به راحتی آلوده نشوند.

وی تصریح کرد: کشتارگاه های صنعتی دام دارای سردخانه پیش سرد هستند تا ظرف مدت ۲۴ ساعت لاشه‌های دام را در دمای صفر تا چهار درجه یا دمای یخچال نگه دارند؛ در این مدت فرایند شیمیایی در لاشه که «جمود نعشی» نام دارد، انجام می‌شود.

وی این فرایند را باعث پایین آمدن سطح اسید در لاشه دام و در نتیجه از بین رفتن ویروس دانست و تصریح کرد: اگر ویروسی در گوشت وجود داشته باشد در زنجیره سرد کشتارگاه‌ها غیرفعال می‌شود.

سرپرست معاونت اداره کل دامپزشکی استان در چابهار گفت: خطراتی درباره پیش‌سردنشدن لاشه‌ها در برخی مکان‌های کشتار غیرمجاز وجود دارد، متاسفانه یکی از دلایل بروز بیماری، وجود مراکز عرضه کشتار غیرمجاز و غیربهداشتی است که زنجیره پیش‌سرد عملا وجود ندارد.

حسینی به مصرف‌کنندگان اطمینان داد که هیچ‌گونه نگرانی درباره گوشتی که با مهر سلامت دامپزشکی و در شبکه مجاز توزیع شود، نداشته باشند و تنها افرادی باید نگران انتقال ویروس تب کریمه کنگو باشند که دام زنده خریداری و در منزل کشتار می‌کنند و با این کار، خود را در معرض انتقال بیماری‌ها قرار می‌دهند.

وی گرم شدن هوا را عامل افزایش جمعیت کنه‌ها و ایجاد خطر بالقوه آلودگی دام‌ها دانست و گفت: ویروس از طریق دام زنده منتقل نمی‌شود؛ بنابراین دامداران به شکل مستقیم در معرض خطر ابتلاء به تب کریمه کنگو قرار ندارند، مگر اینکه در دامداری ذبح انجام شود؛ اما کنه‌های موجود در دامداری ممکن است انسان را با نیش زدن آلوده کنند. افرادی که در خانه دام نگه‌می‌دارند ممکن است در معرض نیش کنه آلوده قرار گیرند.

سرپرست دامپزشکی شهرستان چابهار به شهروندان توصیه کرد که پس از خرید گوشت به مدت ۲۴ ساعت آن را در دمای سرد یخچال نگهداری کنند، گوشت‌های بدون مهر دامپزشکی را خریداری نکنند، با دستکش گوشت را خرد کنند و همچنین مصرف جگر خام به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود زیرا در صورت آلودگی دام، ویروس و بیماری‌ها به سرعت به فرد انتقال می‌یابد.