ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر دوشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران در مورد گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ایران همزمان با برگزاری نشست شورای حکام آژانس گفت که ما اطلاعات زیادی با آژانس به اشتراک می گذاریم و به آن کاملا اعتماد داریم.
وی با بیان اینکه ارزیابی مدیرکل آژانس با ارزیابی های ما یکسان است و مطابقت دارد، مدعی شد که مبنی بر اینکه زمانی که برجام کاملا اجرا می شد زمان گریز هسته ای ایران حدود ۱۲ ماه بود اما از سال ۲۰۱۸ تاکنون این زمان گریز هسته ای به شکل قابل توجهی کاهش یافته است، اکنون ما در مورد ماه بحث نمی کنیم بلکه مساله هفته و یا کمتر مطرح است.
وی ادعا کرد که این موضوع بر اساس ارزیابی هایی است که همیشه به روز می شوند و تا زمانی که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام مزایای عدم اشاعه ارائه دهد ما برای بازگشت متقابل به برجام تلاش خواهیم کرد. ما منتظر تبدیل ایران به یک کشور هسته ای نخواهیم شد ما با متحدان خود در ارتباط هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاری که به گزارش مدیرکل آژانس اتمی اشاره کرد و درباره زمان تغییر استراتژی آمریکا در مقابل ایران و کره شمالی سوال کرد، پاسخ داد که مساله ایران و کره شمالی کاملا متفاوت هستند و مستلزم رویکرد جداگانه ای هستند. در مورد کره شمالی هدف ما خلع سلاح کامل شبه جزیره کره است و معتقدیم از طریق گفتگو و دیپلماسی می توانیم به این هدف دست یابیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر به تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری قبلی آمریکا برای خروج از برجام انتقاد کرد و در راستای هراس از پیشرفت های برنامه هسته ای ایران گفت که برنامه هسته ای ایران تا سال ۲۰۱۸ محدود و کنترل شده بود اما تصمیم دولت پیشین آمریکا در خروج از برجام این محدودیت ها علیه برنامه هسته ای ایران را لغو کرد و از آن زمان تاکنون ایران توانسته است برنامه خود را پیش ببرد.
وی تصریح کرد که می دانیم یک راه حل بسیار معتبر برای برنامه هسته ای ایران وجود دارد و آن هم بازگشت متقابل به برجام است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تکرار ادعاهای قبلی مدعی شد که چه برجام باشد یا نباشد، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا متعهد شده است از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری کند.
وی مدعی شد، اگر بتوانیم به صورت متقابل به برجام بازگردیم، این توافق ابزاری برای انجام این تعهد خواهد بود و در صورت عدم تحقق برجام، درحال گفتگو با متحدان و شرکای خود در سراسر جهان برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم.
این مقام وزارت خارجه آمریکا در خصوص دیدار رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با فرمانده جدید نظامیان آمریکایی در منطقه (سنتکام) نیز گفت که فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران به صورت منظم با نهاد های میان دولتی دیدار می کند. او از نزدیک با مقامات مختلف دولتی کار می کند. وی رهبری یک تیم متشکل از مقامات مختلف دولتی از جمله یک مشاور نظامی را بر عهده دارد.
وی مدعی شد، بنابراین او به مرکز فرماندهی سنتکام رفت تا به عنوان بخشی از کار عادی با فرماندهان این مرکز دیدار کند.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، از ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شده بود و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند تا آمریکا تصمیم سیاسی خود را بگیرد.
دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و نیز تلاش برای بازگشت به برجام بوده، تاکنون نه تنها گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته است بلکه در راستای سیاست های شکست خورده فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ حرکت کرده است.
قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
آمریکا مدعی است: اگر ایران خواهان لغو تحریمها فراتر از توافق هستهای ۲۰۱۵ است، باید به نگرانیهای آمریکا فراتر از برجام رسیدگی کند.
حسین امیرعبداللهیان به تازگی در تماس تلفنی با جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه ارو با اشاره به عزم و اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار، اقدام اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی در تهیه پیشنویس قطعنامهپا آژانس بینالمللی انرژی اتمی را رفتاری برخلاف رویه دیپلماسی، شتابزده و غیرسازنده خواند که موجب سختتر و پیچیدهتر شدن روند مذاکرات خواهد شد.
وزیر خارجه ایران با اشاره به قانون مجلس شورای اسلامی هشدار داد که هرگونه اقدام سیاسی از سوی آمریکا و سه کشور اروپایی در آژانس، بیتردید با واکنش متناسب، موثر و فوری جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.
وی با قدردانی از تلاشهای بورل، بار دیگر بر آمادگی و اراده ایران برای ادامه و به نتیجه رسیدن مذاکرات در مسیری واقعبینانه و مورد توافق تاکید کرد و با اشاره به اقدامات مخرب رژیم صهیونیستی که خود مجرم اصلی فعالیتهای غیرقانونی هستهای در جهان است، سفر گروسی مدیرکل آژانس به تل آویو در آستانه نشست شورای حکام را در تعارض با رعایت اصل بیطرفی و جایگاه فنی و حرفهای آژانس خواند.