به گزارش خبرنگار ایرنا حجتالاسلام سید امیر محمدیپور روز سه شنبه در پانزدهمین همایش ملی علوم و فنون دریایی در بندر ماهشهر با حضور رییس سازمان حفاظت محیط زیست، افزود: به مشکلات محیط زیستی ماهشهر توجه شود، چرا که وضعیت این شهرستان خوب نیست، نمیتوانیم حقایق را انکار و به تشویق همدیگر بسنده کنیم.
وی با اشاره به فعالیت ۲۴ پتروشیمی در شهرستان ماهشهر، اضافه کرد: این صنایع باعث فخر و مباهات ماست اما مردم از آلودگی پتروشیمیها گلایه دارند، شهروندان هوای پاک برای تنفس ندارند، بطوریکه با گزارش کارشناسی ارائه مشخص میشود که منشاء بسیاری از بیماریهای مردم، همین آلودگی های محیط زیستی است.
محمدیپور ادامه داد: این صنایع آلوده باعث از بین رفتن صنعت صیادی منطقه شده که از گذشته مردم به آن اشتغال داشتند.
وی تصریح کرد: هفتهای نیست که جوانان بیکار که از تجمع در مقابل درهای ورودی پتروشیمیها خسته شدهاند، به ما مراجعه نکنند، آنها میگویند آلودگی این صنایع برای ماست اما عایدی آن برای ما نیست.
محمدیپور برخی سیاستهای غلط دولتهای قبل را عامل نابودی تالابها و آبهای طبیعی خوزستان دانست که باعث ایجاد ریزگردها شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه دولت سیردهم با عزم جدی برای مردم قدم به میدان گذاشته، از این دولت انتظار داریم توجه بیشتری به خوزستان و بندر ماهشهر داشته باشد.
به گفته وی، ماهشهر که قلب تپنده اقتصاد کشور است، نیازمند توجه جدی به لحاظ آلودگی آب و هواست.
محمدیپور تصریح کرد: با وجودی که این شهرستان در کنار آب قرار دارد، اما حتی از آب شرب هم محروم است.
بیتوجهی به گردشگری دریایی
معاون امور هماهنگی اقتصادی استاندار خوزستان همچنین در این نشست با بیان اینکه سازمان محیط زیست نباید مانع تولید و اشتغال شود، خواستار بازنگری در مجوز توسعه یکی از واحدهای پتروشیمی شد.
آقارضا فتوحی با اشاره به اجرای بخشی از این پروژه، افزود: با روی کار آمدن دولت جدید، اگر اجازه ساخت این پتروشیمی در فاصله دورتر از ساحل داده شود، مشکلی برای مردم ایجاد نخواهد کرد.
وی اظهار داشت: یکی از مسائل اساسی در کشور این است که با شکل گیری یک جو روانی، همه طرحها به آن سمت میرود، مثلا در یک دوره ساخت پتروشیمی و در یک مقطع سدسازی زیاد انجام میشد و هر نمایندهای برای گرفتن مجوز یک سد اقدام میکرد.
فتوحی افزود: با توجه به تبعات محیط زیستی طرحها باید به پایداری فکر کنیم و همه اجزای یک سیستم را بصورت یکپارچه در نظر بگیریم.
وی با تاکید بر توجه به شاخصهای محیط زیستی بصورت عملیاتی، اضافه کرد: رویکرد ما در پروژهها باید حفاظت از گونههای گیاهی و جانوری و تالابها باشد چرا که تالابهای استان که در حال خشک شدن هستند محل امرار معاش عده زیادی از اهالی هستند.
فتوحی همچنین خواستار ساماندهی و توسعه بنادر خوزستان شد و گفت: این استان بیش از 300 کیلومتر مرز دریایی و 10 بندر دارد اما این بنادر قابل مقایسه با حوزه خلیج فارس که در آن سوی آب قرار دارند، نیستند بنابراین بنادر خوزستان از جمله ماهشهر نیازمند ساماندهی هستند.
وی با اشاره به توسعه نامتوازن در بندر ماهشهر اظهار داشت: 70 درصد مایحتاج کشور، از این بنادر تامین میشود و درآمد بندر ماهشهر پنج هزار میلیارد تومان است اما وقتی به داخل شهر میرویم شایسته نظام نیست و در فاصله کمی از پتروشیمیها با اماکنی روبرو میشویم که نیازمند کمک هستند.
فتوحی داشتن سواحل دریایی را یک مزیت دانست و افزود: این ظرفیت در اختیار همه کشورها نیست، اما در جنوب از این ظرفیت دریایی هیچ استفادهای نشده، در حالیکه بخشی از کشورهای توسعه یافته محور توسعه را دریا و بندر قرار دادهاند اما در کشور ما توسعه فقط در مرکز بوده است.
وی با بیان اینکه در زمینه گردشگری دریایی کاری انجام نشده، اضافه کرد: این مساله باید سرلوحه کار قرار گیرد به طور نمونه ساخت پارک آبی در منطقه با کمک پتروشیمیها و بخش خصوصی.
فتوحی مشکل ریزگردها در خوزستان را نیز یادآور شد و گفت: اکنون خوزستان خسارتهای زیادی بابت ریزگردها متحمل شده و با هر یک روز تعطیلی با مشکلات زیادی بوجود میآید، بنابراین انتظار داریم مذاکراتی با کشورهای عراق، سوریه و ترکیه برای مهار کانونهای ریزگرد انجام شود.
بر اساس این گزارش، پانزدهمین همایش ملی علوم و فنون دریایی ایران با محوریت محیط زیست دریایی و حفاظت تالابها روزهای ۱۷ و ۱۸ خرداد، همزمان با هفته محیط زیست، در ماهشهر در حال برگزاری است. این همایش شامل محورهای فیزیک دریا و هواشناسی دریایی، اثرات متقابل تغییر اقلیم و اقیانوسها، آلودگیهای محیط زیست دریایی و حفاظت از زیستگاههای دریایی و حفاظت از تالابها و تامین حقابهها و پدیده گرد و غبار است.