بجنورد-ایرنا- کارشناس مسوول نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: ایجاد کارخانه کمپوست در مرکز استان همچنان گرفتار مسائل اجتماعی بوده و تاکنون حل نشده باقی مانده است.

حمیده رضایی روز جمعه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ایجاد مرکز پردازش و کارخانه کمپوست در نزدیکی های روستای نجف آباد، تاییدیه محیط زیست را دارد و سایر دستگاه های اجرایی هم ایجاد سایت پسماند در این مکان را تایید کرده اند اما مشکلات و مسائل اجتماعی مانع از اجرای این طرح شده است.

وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که در جانمایی این کارخانه مطالعه و کارشناسی های لازم صورت گرفته است تا مشکلات پیشین در فعالیت کارخانه کمپوست تکرار نشود، در این باره فاصله مناسب این کارخانه با مناطق مسکونی روستایی رعایت شده است.
وی گفت: با ساخت این کارخانه و آغاز بهره برداری از این واحد تولیدی، مشکل انباشت زباله در کوه باباموسی مرتفع می شود.

به گزارش ایرنا کارخانه کمپوست بجنورد به عنوان بزرگترین کارخانه کمپوست شمال شرق کشور در ۱۵ کیلومتری شمال بجنورد کلنگ خورد. این واحد تولیدی، طرح کارخانه کمپوست بجنورد با هزینه کرد ۴۰ میلیارد ریال و به امید حل مشکل دفع زباله شهرهای بجنورد، شیروان، اسفراین، آشخانه و فاروج در مجاورت بجنورد ساخته شد اما تنها ۶ ماه پس از فعالیت در سال ۹۱ به علت مشکلات زیست محیطی و اعتراض اهالی روستاهای همجوار تعطیل شد.
عمر فعالیت این کارخانه تنها چند ماه بود. فعالیت این کارخانه که با انتشار بوی متعفن و نامناسب همراه بود با اعتراض ساکنان روستاهای اطراف روبه رو شد و بروز مشکلات اجتماعی ناشی از این اعتراض ها سبب تعطیلی این کارخانه شد.

رضایی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به مشکلات وضعیت نامناسب دفن زباله در کوه باباموسی در بجنورد گفت: با تعطیلی کارخانه کمپوست، کوه باباموسی بار دیگر عرصه دپوی زباله ها شد اما شرایط فیزیکی و حجم خاک این منطقه به گونه ای است که کفایت پوشاندن زباله ها را ندارد، زباله ها پس از دفن باید با خاک پوشانده شود اما کوه باباموسی، خاک به اندازه کافی وجود ندارد و به این لحاظ برای پوشاندن زباله ها با مشکل روبه رو هستیم.

وی با بیان اینکه وضعیت دفن زباله در کوه باباموسی در شهر بجنورد مناسب نیست گفت: هیچ‌ مجوزی توسط دستگاه‌های مرتبط برای بهره‌برداری از سایت دفن پسماند در منطقه باباموسی در شمال شرق بجنورد گرفته نشده و مطالعات ارزیابی اثرات آن نیز به انجام نرسیده است.

وی افزود: مرکز دفن پسماندهای شهری بجنورد، از سال ۷۲ در زمین های  باباموسی در ارتفاعات شمال شرق بجنورد مستقر و از آن زمان تاکنون، دفن در دره های طبیعی موجود در منطقه، انجام می شود که البته در حال حاضر و با توجه به حجم پسماند تلنبار شده در سال های گذشته، این دره های طبیعی نیز اشباع و مسطح شده است.  

کارشناس مسوول نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با بیان اینکه این محل در حریم شهر بجنورد ایجاد شده که در مغایرت با ضوابط قانونی استقرار واحدهای نظیر آن است اظهار داشت: ایستگاه میانی پسماند در نزدیکی مجموعه مسکونی گلستان شهر بجنورد هم مجوزی ندارد. 

وی افزود: دفن زباله در زباله گاه باباموسی، به هیچ عنوان بهداشتی و اصولی نیست، ورود انواع مواد آلاینده و شیرابه های تولیدی از پسماندهای دفعی به خاک و تاثیر بر آب های زیرسطحی در طول سالیان، بهره برداری از این محل را به عاملی برای آلودگی آب و خاک منطقه تبدیل کرده است، علاوه بر آن امکان تاثیر بر جریانات آب های سطحی با توجه به دره های طبیعی موجود که انباشته از پسماند شده، احتمال آلودگی مسیل ها و آبراهه های مرتبط را فراهم آورده است.  

کارشناس مسوول نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: نزولات جوی و تاثیرات آب و هوایی، قادرند تاثیرات سوء ناشی از رهاسازی و تلنبار هزاران تن پسماند در طول زمانی ۳۰ سال دفع در این محل را شدت بخشند.

رضایی خاطرنشان کرد: آتش زدن عمدی یا احتراق خودبه خودی پسماندهایی که در این محل در اختلاط با هم تلنبار شده اند، بویژه انواع پلاستیک و لاستیک، انواع باتری ها، لامپ های روشنایی و تجهیزات مستعمل برقی و الکترونیکی، باقیمانده محلول ها و مواد شیمیایی شوینده و ضدعفونی کننده ها سبب تهدید بهداشت می شود.  

کارشناس مسوول نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: سوزاندن زباله ها، آلاینده های خطرناکی همچون فلزات سنگین، ترکیبات کلره، اسیدی و قلیایی موجب انتشار انواع گازها و بخارات سمی و خطرناک نظیر ذرات معلق، دی اکسید گوگرد، هیدروکربن ها، دی اکسین و فوران ناشی از سوختن آنها در محیط و گسترش آن به وسیله جریانات جوی و بادهای محلی در مناطق مسکونی پیرامون می شود.  

شهر بجنورد ۲۱۰ هزار نفر جمعیت دارد. مردم شهر بجنورد روزانه بیش از ۱۳۰ تن زباله تولید می کنند و این رقم در ماه به ۴۰ هزار تن می رسد، این طلای کثیف در کوه باباموسی به صورت غیراصولی دفن می شود.