قزوین- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین گفت: تا پایان سال جاری مشکلات و معضلات سایت دفع پسماند محمد آباد به عنوان یک معضل محیط زیستی حل و فصل می شود. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، مهران شنتیایی روز سه‌شنبه در نشست خبری که به مناسبت هفته محیط زیست برگزار شد، افزود: سایت پسماند محمدآباد مجوز محیط زیست را برای دفع ۳۵۰ تن اخذ کرده بود اما یک شبه 700تن زباله وارد آن شد.

وی با بیان اینکه قزوین اولین استانی است که چاه‌های پایشی در آن حفر شده و یکی از آن‌ها در محل سایت پسماند محمدآباد است، اظهار داشت: تنها معضل  این سایت ورود زباله خارج از ظرفیت می باشد که استان را با مشکل زیست محیطی مواجه کرده است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین بیان کرد: با راه اندازی خط پردازش کمپوست میزان شیرابه تولید شده در این سایت تا هشت برابر کاهش پیدا می‌کند و بخشی از مشکلات مربوط به این موضوع حل و فصل می شود.

وی همچنین گفت: فنس کشی این سایت از دیگر معضلات سایت پسماند محمدآباد بوده که برای سکنه اطراف این سایت مشکلات بی شماری را از جمله پراکندگی زباله ها را به وجود آورده است.

این مسوول در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه یک هزار و ۴۳۶ مورد استعلام احداث و بهره برداری واحد های صنعتی، خدماتی و کشاورزی به اداره کل محیط زیست استان قزوین ارسال شده است، افزود  در این میان با ۸۷۵ مورد احداث موافقت شده است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین همچنین تصریح کرد: برخی از استعلامات احداث به دلایل مختلف که یکی از آنها عدم رعایت ضوابط و استانداردهای سازمان محیط زیست است، رد می شوند و مورد موافقت قرار نمی گیرند.

وی با اشاره به ضوابط و استقرار واحدهای صنعتی و خدماتی و کشاورزی از حیث زیست محیطی، بیان کرد: آن دسته از واحدهای صنعتی براساس بار آلودگی و استعداد ایجاد آلودگی  به هفت طبقه تقسیم بندی شده اند و بر اساس این طبقه‌بندی‌ها بهترین واحدهایی که مشکلات آلایندگی ندارند با قرار گیری در رده اول می توانند در سطح شهر مستقر شوند و سنگین ترین آلاینده هایی که قطعا برای شهر و استان مشکل ساز هستند با قرارگیری در رده‌های هفت و بر اساس گزارش ارزیابی زیست محیطی مانند پالایشگاه ها، واحدهای پتروشیمی، نیروگاه های بزرگ مقیاس و همچنین واحدهای فولادی در خارج از شهر مستقر می شوند. 

وی اضافه کرد: در یکسال گذشته با ۱۱۳ مورد از استعلامات احداث واحدهای تولیدی مخالفت شده که عمده دلیل این مخالفت ها به مغایرت با ضوابط استقرار بر میگردد.

شتیانی همچنین گفت: طی یک سال گذشته با بهره‌برداری برخی واحدها نیز مخالفت شده که تعداد آن ۵۹ مورد بوده است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین همچنین در خصوص موافقت بهره برداری واحدهای تولیدی و صنعتی که مطابق با ضوابط این اداره کل است نیز گفت: ۳۸۹ مورد موافقت در خصوص بهره برداری واحدهای صنعتی صورت گرفته است. 

 وی ادامه داد:۶ واحد بزرگ مقیاس تولیدی در استان قزوین وجود دارد که نیاز به ارزیابی و پایش های جدی دارند که از این تعداد دو واحد در شهرستان تاکستان، سه مورد در شهرستان بویین زهرا و یک مورد نیز در شهرستان البرز است.

وی بیان کرد: تعداد پایش های انجام شده نیز در یکسال گذشته۲ هزار و ۴۴۶ مورد بوده است و در این راستا نمونه برداری هایی در حوزه‌های تخصصی چون آب، خاک، پساب، فاضلاب و صوت صورت گرفته که ۵۴۶ مورد پایش فاضلاب صورت گرفته که ۱۸۱ مورد آن استاندارد بوده است و ما به التفاوت این عدد خارج از ضوابط بوده که به آنها اخطار داده شده است.

شنتیایی در خصوص آلودگی صوتی نیز گفت: ۱۲ مورد آلودگی صوتی در کارخانه ها و واحدهای تولیدی صنعتی قزوین شناسایی و اخطار لازم داده شده است.

وی ادامه داد: ۵۸ مورد مشکل در دودکش واحدهای صنعتی که بیشتر در بحث آلایندگی هوا و خروجی هوا مشکل داشتند نیز ثبت شده و به آنها اخطار داده شده است .

این مسوول با بیان اینکه در سال گذشته ۶۸۰ مورد اخطاریه برای واحدهای تولیدی استان صادر شده است، افزود: نیروگاه شهید رجایی یکی از این واحدها بوده است.. 

وی ادامه داد: این نیروگاه روزانه ۶ میلیون لیتر مازوت مصرف می‌کند که با پیگیری‌های صورت گرفته و ورود دادستان این میزان به ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده و در ابتدای تیرماه نیز باید تمام سوخت کامل خود را به گاز تبدیل کند.

این مسوول همچنین گفت: استقرار واحدهای صنعتی آب بر در این استان باتوجه به فرونشست و افت منابع زیرزمینی ممنوع شده است که صنایع فولاد ازجمله آن‌ها است.

وی بیان کرد: ۸۰ واحد تصفیه دوم روغن در استان مستقر هستند که یک سوم واحدهای تصفیه دوم روغن کشور را شامل می‌شود، درواقع بهترین زمین‌ها در اختیار واحدهای آلاینده‌ای قرار گرفته که از سوی برخی استان ها پذیرفته نشده اند. 

وی گفت: متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل سوء مدیریت قزوین به محلی برای سرریز واحدهای آلاینده کشور تبدیل شده بود که در حال حاضر جلوی اینکار گرفته شده است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین اظهار داشت: سه ایستگاه سنجش آلودگی هوا در استان مستقر است که نتایج پایش آن‌ها به طور آنلاین در دسترس است.

وی همچنین گفت: در سفر رئیس جمهور به استان ۱۶ میلیارد تومان اعتبار برای اداره کل محیط زیست در نظر گرفته شده که ۶ میلیارد تومان از این اعتبار به تجهیز این سامانه‌ها تخصیص خواهد یافت.

این مسوول همچنین بیان کرد: نیروگاه شهید رجایی در صورت استفاده از مازوت اولین عامل و تالاب الله آباد هم دومین عامل منشای آلودگی هوا در آبیک هستند که باتوجه به کاهش بارندگی‌ها تاثیر این دشت بر آلودگی‌ها افزایش یافته است. 

وی در خصوص سوال یکی از خبرنگاران در خصوص سیمان آبیک اظهار داشت: بررسی و پایش کارخانه سیمان آبیک باتوجه به اینکه در حوزه استحفاظی استان البرز قرار دارد خارج از وظایف قزوین است، البته پیگیری‌های لازم انجام شده و این واحد جزو واحدهای آلاینده است و تلاش داریم باتوجه به اینکه آلودگی آن قزوین را تحت تاثیر قرار می‌دهد سعی داریم جزو حوزه استحفاظی استان درنظر گرفته شود.

وی در ادامه این نشست به تشریح حفاظت از مناطق استان پرداخت و افزود: در استان قزوین سه منطقه حفاظت شده وجود دارد که زیست گاه گونه‌های مختلف جانوری است و ۵۰ محیط بان حفاظت از آن را بر عهده دارند.

وی اظهار کرد: در سال گذشته ۲۳۳ متخلف محیط زیستی دستگیر شدند که شامل ۱۸۵ تخلف بوده است و ۳۴ مورد سلاح غیرمجاز هم کشف شده و در این زمینه قزوین جزو استان‌های برتر است، البته باید توجه داشت که میزان کشف تخلفات محیط زیستی و سلاح‌ها در کشور افزایش یافته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قزوین عنوان کرد: ۲۸ تشکل زیست محیطی در استان قزوین درحال فعالیت هستند که تعدادی از آن‌ها درحال اخذ مجوز هستند و آموزش سازمان‌های مردم نهاد و نگرش تخصصی در آن‌ها ضرورت دارد که در استان درحال انجام است.

این مسوول اظهار کرد: ما با قطع درختان مخالف هستیم و از این رو با تخریب باغستان هم مخالف هستیم، البته باتوجه به ثبت ملی بودن، میراث فرهنگی متولی باغستان است و برای تخریب‌های صورت گرفته اعلام شکایت کرده است.

شنتیایی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص تعیین و تکلیف پروژه محور الموت به تنکابن عنوان کرد: بخشی از جاده قزوین به الموت و تنکابن که تعطیل شده به گزارش فنی نیاز دارد .

وی افزود: هنوز مجوز محیط زیستی برای آن صادر نشده است، تغییر مسیر جاده به نحوی که کمترین خسارت را به مناطق حفاظت شده وارد کند مد نظر است همچنین چشمه‌ها و زیست‌گاه‌های حیوانات هم در این منطقه قرار دارد و از رو تغییر مسیر ۳۰ کیلومتر از آن که حدود پنج کیلومتر آن در قزوین و مابقی در استان گیلان قرار دارد ضروری است.