شیراز - ایرنا- مدیرکل محیط زیست فارس با اشاره به تداوم پدیده خشکسالی در این استان گفت : ریزگردهای محلی ناشی از خشکیدگی تالاب ها و از جمله تالاب مهارلو سلامت مردم را در شیراز و استان فارس به خطر می‌اندازد، تالاب مهارلو اگر کاملا خشک شود ریزگرد های نمک زندگی در شیراز را دچار آسیب می کند.

عطا پور شیرزاد مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس روز سه شنبه در نشست خبری به مناسبت هفته محیط زیست در گفت و گو با خبرنگاران  درباره وضعیت تالاب‌های استان هشدار داد و گفت: اغلب تالاب‌ها کاملا خشک شده  است و امسال هیچ پرنده مهاجری به تالاب های فارس  نیامد ، ضمن اینکه آب سدها نیز کم شده و با وجود اینکه حقآبه هم برای تالاب‌ها تعیین شده اما اولویت با تامین آب شرب است و اگر از آب شرب اضافه بیاید به دیگر مناطق و تالاب‌ها حقابه داده می‌شود. 

مدیرکل محیط زیست استان فارس با بیان اینکه برداشت زیاد از آب‌های زیرزمینی عامل اصلی خشکیدگی تالاب‌ها است، افزود: باید استفاده از چاه‌ها هوشمند گردد و معیشت جایگزین برای مردم تعریف شود و  این برنامه‌ها باید ادامه‌دار باشد.

پور شیرزاد با بیان اینکه اگر تالاب‌ها خشک شده و باران نیز نمی‌بارد باید اقدام دیگری انجام داد، خاطرنشان کرد: به دلیل بی‌برنامگی سال‌های قبل آسیب دیدگی بهره‌برداری از سفره‌های آب زیرزمینی دوچندان شده و در کنار خشکسالی و کمبود بارش منجر به نابودی تالاب‌ها شده است.

فارس مشکلات تامین نیروی محیط بان دارد

 مدیرکل محیط زیست فارس اعلام کرد که بیش از ٨٠٠ ردیف پستی در محیط زیست استان فارس وجود دارد که حدود دوم سوم آن معادل ٥٠٠ مورد خالی است.

او خاطر نشان کرد: امروزه ضمن اینکه افکار عمومی نسبت به محیط زیست حساس شده، مسئولان هم بیش از گذشت برای حفظ محیط زیست مصمم تر شده‌اند.

مدیرکل محیط زیست فارس ادامه داد: با یک شرایط زیست محیطی جهانی مواجه شده‌ایم که گرم شدن زمین، تنوع زیستی و آلودگی ضمن اینکه تهدیدهای زیستی را افزایش داده، سلامت مردم هم در معرض خطر قرار داده‌اند.

پور شیرزاد با اشاره به گستردگی و پیچیدگی‌های خاص زیست محیطی در استان فارس، خاطرنشان کرد: علی‌رغم حاکمیت این موضوع، اما جای امیدواری آنجاست که مسئولان به ویژه مدیر ارشد استان باور مندانه فعالیت‌های محیط زیست را دنبال می‌کند و خود برنامه محور است.

مدیرکل محیط زیست فارس که معتقد است بهترین روش این است که محیط زیست با حفاظت مردم پایه، حفظ شود، شعار امسال هفته محیط زیست را "محیط زیست مردم پایه، هوشمند و فناوزانه" ذکر و تاکید کرد که بدون مشارکت مردم، دولت توان نگهداری از محیط زیست ندارد.

پور شیرزاد  در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کمبود زیادی در بخش نیروی انسانی داریم، اعلام کرد که بیش از ٨٠٠ ردیف پستی در محیط زیست فارس وجود دارد که حدود دوم سوم آن معادل ٥٠٠ مورد آن خالی است.

مدیرکل محیط زیست فارس اضافه کرد: اخیرا طی دیداری که با معاون توسعه، حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست انجام شد، این مهم مطرح و مقرر شد کارکنان دیگر دستگاه‌ها که علاقمند به همکاری با محیط زیست به ویژه در حوزه محیط بانی هستند، در پست‌های خالی به کار گرفته شوند.

به گفته پور شیرزاد، بر اساس استاندارد جهانی برای هر هزار هکتار از عرصه‌های زیست محیطی باید یک محیط بان وجود داشته باشد. هم‌اینک ١٣ منطقه حفاظت شده در فارس ثبت شده  که شامل ٣ پارک، ٨ منطقه زیستی و ۲ پناهگاه حیات وحش است.

مدیرکل محیط زیست فارس با بیان اینکه ٩.٨ مساحت کل استان را منطقه تحت حفاظت محیط زیست تشکیل می‌دهد، افزود: ٢١ منطقه شکار ممنوع نیز در استان وجود دارد.

پور شیرزاد ادامه داد: بر اساس آخرین آمارها نیز سه هزار و دویست محیط بان در کشور استخدام داریم که طبق استانداردهای جهانی باید هفت هزار محیط بان داشته باشیم.

او همچنین عنوان کرد: از آنجا که جامعه عشایری ظرفیت بسیار خوبی در کمک به محیط زیست محسوب می ‌شود، اخیرا سازمان حفاظت محیط زیست کشور با سازمان عشایر ایران تفاهم نامه‌ای امضا کرده‌اند که با توجه به جمعیت ظرفیت عشایری موجود در فارس، پیشنهاد کرده‌ایم این مهم به صورت پایلوت در استان در آینده‌ای نزدیک عملیاتی شود.

مدیرکل محیط زیست فارس خاطرنشان کرد: رویکرد ما این است که از ظرفیت بسیج و سازمان‌های مردم نهاد نیز در این باره استفاده شود.

 شعار امسال هفته محیط زیست  «تنها یک زمین، تمرکز بر زندگی پایدار در توازن با طبیعت» تعیین شده است ، روز جهانی محیط‌ زیست (۵ ژوئن) در سال ۲۰۲۲، است  نام‌گذاری روز جهانی محیط‌ زیست به سال ۱۹۷۲ یعنی ۵۰ سال پیش بازمی‌گردد.

در آن سال برای اولین بار، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط‌ زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد. هم‌زمان با برپایی این کنفرانس، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP (برنامه محیط‌زیست سازمان ملل) شد.