همدان- ایرنا- معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: مدیریت نادرست منابع آبی و برداشت بی رویه آب های زیر زمین طی سال های گذشته موجب بروز فشار بر لایه های زمین و ایجاد ۲۷ فروچاله عمیق در این استان شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدعادل عربی روز چهارشنبه در جریان بازدید خبرنگاران رسانه ها از مجموعه محل نگهداری پرندگان شکاری «شیرده» شهر همدان که به مناسبت هفته محیط زیست برگزار شد، افزود: فروچاله و فرونشست ۲ تهدید جدی حوزه محیط زیست استان همدان محسوب می شود که علت اصلی بروز این تهدید نیز مدیریت غلط منابع آب های زیر زمینی طی سالیان گذشته است.

وی با اشاره به تفاوت های فروچاله و فرونشست، اظهار داشت: فروچاله عموما به صورت نقطه ای و فرونشست زمین به شکل خطی و در سطحی گسترده روی می دهد به نحوی که بروز پدیده فروچاله یا فرونشست زمین تهدیدی جدی برای فعالیت های اجتماعی و اقتصادی محسوب می شود.

عربی با بیان اینکه بیشتر فروچاله های استان همدان در دشت های فامنین و کبودرآهنگ است، گفت: بروز فروچاله و نشست زمین در این مناطق نشان دهنده مستعد بودن اراضی و همچنین اقدامات گسترده انسان در زمینه استفاده بیش از حد و نادرست از منابع آب و سفره های زیر زمینی است.

وی با اشاره به اینکه تداوم این اقدامات برای برداشت بی رویه از منابع زیرزمینی موجب گسترش و تشدید این تهدید(فروچاله و نشست زمین) می شود، تاکید کرد: طبق ماده ۱۰ قانون ضوابط استقرار واحدها و صنایع، باید از ایجاد صنایع آب بر در دشت های ممنوعه جلوگیری شود و همچنین باید به صورت جدی از هر اقدام موثری در زمینه مدیریت آب و پیشگیری از بروز فروچاله و فرونشست حمایت کنیم.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: براساس قانون همه فعالیت ها باید مبتنی بر سند آمایش باشد اما این مهم طی چند سال گذشته مغفول مانده است.

عربی اظهار داشت: ۴۸ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی استان همدان به عنوان کانون گرد و غبار شناسایی شده که از این وسعت ۱۷ هزار و ۲۰۰ هکتار آن بحرانی است هرچند که اداره کل حفاظت محیط زیست در زمینه مقابله با پدیده گرد و غبار تنها مسئولیت و نقش دبیرخانه ای را برعهده دارد.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان یکی از تکالیف محیط زیست را ایجاد و راه اندازی پایگاه های سنجش آلودگی هوا دانست و افزود: طرح مطالعاتی شناسایی کانون های مولد گرد و غبار تهیه و برنامه اقدام و عملیاتی آن نیز به دستگاه ها ابلاغ شده است.

به گزارش ایرنا تمامی فروچاله های استان همدان در شمال و شمال غرب استان از جمله دشت کبودرآهنگ، رزن و قهاوند قرار دارند.

نخستین فروچاله استان همدان در سال ۱۳۷۱ در محدوده روستای «همه کسی» شهرستان بهار و آخرین مورد آن نیز سال ۱۳۹۷ در نزدیکی روستاد «کِردآباد» شهرستان کبودراهنگ ایجاد شد.