به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، چند سالی است که تامین بومی مرغ لاین به عنوان یکی از منابع تغذیه ای در کشور مطرح شده و قرار است خطوط تولید آنها با کمک توان دانشی و تخصصی داخلی راه اندازی شود.
ایران تا سال ۸۵، از نظر تولید مرغ لاین وضعیت مناسب و قابل قبولی داشت، اما بی توجهی ها به این عرصه، منجر به این شد که امروز درصد بالایی از بازار مرغ لاین از واردات تامین شود. در حالی که توان دانشی، تخصصی و اقلیمی موجود در کشور امکان پاسخ دادن به این نیاز را دارد. بهره وری نکردن درست از امکانات، چند سالی است ایران را به یکی از بزرگ ترین واردکنندگان این حوزه تبدیل کرده است.
ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در تلاش است تا این خلاء را در کشور با کمک شرکت های دانش بنیان و خلاق جبران کند و از دانش آنها برای راه اندازی خطوط جدید و توسعه خطوط موجود در کشور استفاده کند.
بر همین اساس ۲۰ پروژه ملی در این زمینه تعریف شده است که با همکاری شرکت های دانش بنیان به اجرا درخواهد آمد. «طراحی و ساخت تله تخمگذاری نیمه اتوماتیک و پیاده سازی در مزرعه لاین آرین»، «طراحی، ساخت و اندازه گیری احتیاجات انرژی در خروس های بالغ مرغ آرین با استفاده از اتاق تنفسی»، «تولید دانخوری اتوماتیک مختص اندازه گیری بازده خوراک »و «ثبت اتوماتیک شاخصهای بدنی پرندهها در مرغداریها» از جمله این اقدامات است.
همچنین گام های دیگری همچون «تعیین الگوی بهینه افزودن مکمل ویتامینی به جیره برپایه عملکرد و پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی آرین»، «بررسی سطوح مختلف کلسیم و فسفر و اثرات متقابل آنها بر عملکرد جوجههای گوشتی آرین»، «بررسی و تعیین پاسخ جوجه های گوشتی سویه آرین به سطوح مختلف کلسیم و فسفر جیره»، «اثرات کنجاله کاملینای تخمیرنشده و تخمیر شده بر عملکرد و خصوصیات لاشه، متابولیتهای خونی، وضعیت آنتی اکسیدانی، پاسخ ایمنی، جمعیت میکروبی دستگاه گوارش و بافت شناسی روده جوجههای گوشتی»، «اثرات پودر پر هیدرولیز شده و پروبیوتیک بر عملکرد، ایمنی، فراسنجههای خونی، ریختشناسی و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی آرین» نیز در این زمینه برداشته خواهد شد.
شرکت های دانش بنیان و خلاق برای ورود به این عرصه و همکاری در پروژه های «اثرات تلاقیگری در سطح گله اجداد و مادر گوشتی سویه آرین بر عملکرد گلههای مادر و جوجه گوشتی»، «مقایسه سویه آرین با سویه راس و کاب از نظر حساسیت به سندرم های گوارشی و ارائه راهکارهای بهبود سلامت دستگاه گوارش»، «بررسی اثرات تراکم پرورش و تنش گرمایی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، کیفیت گوشت، عملکرد سیستم ایمنی و مورفولوژی روده جوجههای گوشتی سویه آرین»، «دستیابی به فرمولاسیون جدید تولید افزودنیهای ضد آسیت با تاکید بر ترکیبات آنتیاکسیدانی»، «تعیین سطح بهینه استفاده از پودرپر آبکافت قلیائی در تغذیه جوجه های آرین و تاثیر سطوح مختلف کلسیم و فسفر در فازهای متفاوت پرورش جوجه گوشتی آرین بر عملکرد، بازده لاشه، کلسیم و فسفر استخوان و پارامترهای خونی» اعلام آمادگی کرده اند.
از دیگر پروژه ها می توان «توسعه استفاده از ضایعات بوجاری گندم و پودر پر هیدرولیز شده در جیره ۵۰۰ هزار قطعه جوجه گوشتی آرین»، «بررسی مقایسهای عملکرد، کارایی سیستم ایمنی، کیفیت گوشت، فلور میکروبی و هیستومرفومتری مخاط روده در سویه آرین و راس در جیرههای بر پایه گندم و با استفاده از مولتی آنزیم»، «طراحی و توسعه اپلیکشن موبایل مدیریت گله جوجه گوشتی سویه آرین»، «اثر غلظت مواد مغذی، تنش گرمایی و تراکم در واحد سطح بر سیستم ایمنی، کیفیت گوشت و عملکرد جوجههای گوشتی سویه آرین» و «بررسی اثر آزادکنندههای نیتریک اکساید بر بهبود صفات تولید مثلی، اثرات آسیتی، و عملکرد سیستم ایمنی در مرغهای خط B نژاد آرین در اواخر دوره تولید و بهبود اثرات آسیت و عملکرد سیستم ایمنی در جوجه گوشتی این نژاد» را نام برد.
به گزارش ایرنا، به یک جمعیت خالص از حیوانات خاص (اعم از دام و طیور) که متعلق به یک نژاد مشخص با ویژگیهای ژنتیکی کاملاً مشخص بوده و صرفاً با حیوانات خالص و همنژاد خود آمیزش می کنند و همچنین قادر به تولید حیواناتی مشابه خود هستند، حیوانات لاین گفته می شود. مرغ نیز از این امر مستثنی نیست. مرغ لاین نژادی از مرغ ها است که میتوان در آن ها تمام صفات مورد نیاز برای صنعت مرغداری را پیدا کرد.
نسل جوجه یکروزه ای که برای تولید گوشت مرغ در سالن های پرورشی مرغداری های گوشتی کشور مورد استفاده قرار می گیرد، به ترتیب از مرغ مادر، اجداد و در نهایت مرغهای لاین گرفته شده است. به همین دلیل تعداد کشورهای صاحب علم و فناوری موسوم به لاین در جهان کمتر از تعداد انگشتان دست است و به عنوان مثال در جهان تنها هشت کشور آمریکا، انگلیس، هلند، برزیل، هند، آلمان، فرانسه و ایران از توانایی فنی و علمی لازم برای تولید این مرغ ها و نیز توانایی حفظ و تکثیر آن را با رعایت استراتژیک های غذایی دارند.