تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مصوبه تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور از ۴۰ درصد به ۶۰ درصد که به تدریج اجرایی خواهد شد، گفت: مصوبه شورا، هیچ مغایرتی با قانون مجلس ندارد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، سعیدرضا عاملی درباره جلسه ۸۶۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: این جلسه به موضوع اصلاح و تکمیل مصوبه جلسه ۸۴۳ درباره سیاست‌های سنجش و پذیرش اختصاص داشت، اعضای شورا و رییس  جمهور بر توجه به تامین عدالت آموزش و رفع اضطراب از داوطلبان ورود به دانشگاه‌ها و خانواده‌ها تاکید داشتند که این مصوبه هر دو امر را با دقت و وسواس مورد توجه قرار داده است. 

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ درصد قبولی‌ها در رشته‌های پرطرفدار اختصاص به دهک‌های بالای اقتصادی دارد، افزود: بر این اساس تاکید شد کسانی که در مناطق محروم هستند باید بتوانند در این نظام به صورت متناسب سنجش شوند و شانس مناسبی برای ورود به رشته‌های پررقابت داشته باشند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: نکته دیگری که در این مصوبه مورد تاکید است مربوط به آموزش و پرورش است. بالاخره دانش آموزان ۱۲ سال در مدرسه تحصیل می‌کنند و باید ارزش کار آن‌ها سنجیده شود و بتواند ساحت‌های تربیتی لازم را آموزش ببیند، در صورتی که در نظام فعلی فقط کنکور در اولویت است و در چهار ساعت آزمون گرفته می‌شود تا مشخص شود که آینده داوطلب چگونه باشد. این در حالی است که با این روش جدید ترکیبی هم نظام تربیتی کار خود را به نحو احسن انجام خواهد داد و هم عملکرد سه سال آخر دوره متوسطه مهم و نقش تدریجی در ورود به آموزش عالی خواهد داشت.

عاملی با استناد به وضعیت فعلی گفت: متاسفانه کسب و کار کنکور عامل اصلی تداوم روش سنجش و پذیرش از طریق کنکور است که ذی نفعان آن با جوسازی، تلاش بر تغییر نیافتن این نظام ناکارآمد و غیر عادلانه دارند. به بنگاه‌های تجاری کنکور توصیه می‌کنم، توان خود را بر عمق بخشیدن به دانش و علم اختصاص دهند و از مسیر وساطت انتقال دانش آموزان به دانشگاه خارج شوند.

وی ادامه داد: با نگاهی به ورودی‌های سال تحصیلی ۹۹-۹۸ درمی بایم، ۸۷ درصد معدل‌های پایین اختصاص به دهک‌های ۸ و ۹ و ۱۰ دارد. این در حالی است که ۸۴ درصد قبولی‌ها با رتبه زیر ۳۰۰۰ اختصاص به سه دهک بالای درآمدی دارد. بنابر این وضعیت فعلی نشان دهنده نبود عدالت آموزشی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه، در حال حاضر ۸۶ درصد قبولی‌های رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی به سه دهک بالای اقتصادی تعلق دارد و سهم هفت دهک دیگر ۱۴ درصد است، افزود: آیا وضع فعلی تامین کننده عدالت آموزشی است. در استان‌هایی مثل سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، چهار محال و بختیاری، کرمان، گلستان و گیلان، درصد افراد برخوردار از معدل بین ۱۹ تا ۲۰ در سال دوازدهم، در مجموع رشته‌های ریاضی، تجربی و علوم انسانی کمتر از استان‌های برخوردار به جهت امکانات و توانایی مردم بوده است. قطعا ورود به دانشگاه بر مبنای کلاس‌های کنکور، شاخص تعیین کننده‌ای برای عمق سواد نیست، ولی در واقعیت تاثیر قطعی بر سرنوشت داوطلبان دانشگاه به خصوص برای رشته‌های پرطرفدار دارد.

وی تاکید کرد: در ورود به دانشگاه در کشورهای پیشرفته جهان، هم آموزش و پرورش نقش کلیدی و تعیین کننده در سنجش و ارزیابی داوطلب دارد و هم دانشگاه در پذیرش دانشجو نقش قطعی دارد. این در حالی است که فعلا هم سنجش و هم پذیرش توسط سازمان سنجش آموزش کشور با برگزاری کنکور چهار ساعته صورت می‌گیرد. نتیجه این روند فعلی کنکور، باعث نارضایتی آموزش و پرورش و همچنین دانشگاه‌ها و دانشجویان شده است.

عاملی عنوان کرد: براساس مصوبه امروز شورای عالی انقلاب فرهنگی در آزمون سال های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ فقط سوابق تحصیلی سال دوازدهم با تاثیر قطعی خواهد بود و در کنکور سال ۱۴۰۴، سال یازدهم اضافه می‌شود و در کنکور سال ۱۴۰۵ سوابق تحصیلی سال دهم هم اضافه خواهد شد.

وی اعلام کرد: سنجش تا کنون فقط از طریق کنکور بوده است، اما با مصوبه جدید، سنجش دو بخش می‌شود. یک بخش مربوط به سوابق تحصیلی است و یک بخش مربوط به کنکور است. تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در سال ۱۴۰۲ صرفا ۴۰ درصد خواهد بود و در سال ۱۴۰۳ به ۵۰ درصد تاثیر قطعی می‌رسد و در سال ۱۴۰۵ به ۶۰ درصد تاثیر قطعی خواهد رسید.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درخصوص نظرسنجی از دانش آموزان اظهار داشت: اخیرا نظرسنجی با مقیاس مشارکت بیش از یک میلیون و صد هزار نفر دانش آموزان صورت گرفته در اعلام نظر نسبت به اینکه "امتحانات نهایی پایه دوازدهم در مقایسه با کنکور اضطراب کمتری دارد"، ۵۳ درصد با این گزاره موافق و ۲۹ درصد مخالف بوده ند و ۱۸ درصد به دلیل مبهم بودن موضوع نظر مشخصی نداده‌اند.

وی افزود:همچنین در مورد گزاره ترکیب نمره کنکور و امتحانات نهایی سنجش نتایج بهتری را به دست می‌دهد"، فقط ۲۳ درصد مخالف بوده‌اند. این نشان می‌دهد که روش جدید ترکبیی رضایت‌مندی بالایی را به خود اختصاص داده است.

عاملی اضافه کرد: به نظر می‌رسد چون در شیوه فعلی آینده فرد در چهار ساعت تعیین می‌شود، اضطراب آفرین است و داوطلبان احساس می‌کنند که اگر در چهار ساعت موفق نشوند، باید برای سال آینده برنامه‌ریزی کنند که باز هم خطر قبول نشدن وجود دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: تاکید مصوبه جدید این است که کنکور دو بار در سال برگزار شود و سوابق تحصیلی نیز قابل تکرار باشد به این معنا که اگر معدل سه سال آخر مطلوب نبود، دانش آموز می‌تواند شرکت در امتحانات را چندین بار تکرار کند تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کند.  بنابراین اضطراب شکست و فاصله یک‌سال برای جبران برداشته می‌شود. کنکور فقط شامل دروس تخصصی می‌شود و دروس عمومی در سوابق تحصیلی تاثیرگذار خواهد بود.

وی ادامه داد: داوطلبان برای ترمیم سوابق تحصیلی می‌توانند به هر تعداد بار امتحان بدهند یعنی اگر دانش آموزی معدلش کم بود، می‌تواند دوباره امتحان بدهد و معدلش را تقویت کند. بنابراین خطر کنکور و سوابق تحصیلی کم شده است. لذا پدر و مادرها هم آرامش بیشتری دارند که فرزندانشان در دوره زمانی تدریجی توانشان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و اگر در دوره ای موفق نشوند، می‌توانند دوباره جبران کنند و امتحان مجدد بدهند.

عاملی اعلام کرد: مصوبه جدید هیچ مغایرتی با قانون مجلس ندارند و همه موارد قانونی رعایت شده و در راستای مصوبه مجلس است. البته در تبصره ۴ ماده ۴، قانون سال ۱۳۹۲ مجلس شورای اصلامی سهم قطعی سوابق تحصیلی از ۲۵ درصد تا ۸۵ درصد پیش بینی شده است که به دلایل هیجانی اجرایی نشده ‌است.

وی بیان کرد: زوایای مختلف سنجش و پذیرش در این روش دیده شده و چون تدریجی اجرایی می‌شود فشاری روی دانش آموز نمی‌گذارد و در آموزش عالی تنش ایجاد نمی‌کند. به نظر می‌رسد با ترکیبی شدن نظام سنجش این امکان را فراهم کردیم که توان دانش آموز با کیفیت بهتری ارزیابی شود.

کنکور از سال ۱۴۰۲ دچار تحول اساسی می شود

رییس سازمان سنجش آموزش کشور نیز در این خصوص اظهار داشت: کنکور از سال ۱۴۰۲ دچار تحولات اساسی خواهد شد و این مدل برای کاهش اضطراب و حفظ آرامش داوطلبان طراحی شده است.

وی افزود: در این مسیر جدید سنجش بر مبنای سوابق تحصیلی و آزمون خواهد بود و کنکور بر محتوای کتب درسی متکی است.


عبدالرسول پورعباس تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ هیچ گونه تغییری نداریم و گزینش نهایی براساس ۴۰ درصد سابقه تحصیلی مثبت و ۶۰ درصد نمره کنکور خواهد بود.

وی ادامه داد: برای سال ۱۴۰۲ به بعد بر مبنای مصوبه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی گزینش صورت می‌گیرد. از سال ۱۴۰۲ فقط از دروس تخصصی سوال طرح می‌شود و چهار درس عمومی از کنکور حذف می‌شوند و نمره آنها به عنوان سوابق تحصیلی از آموزش و پرورش دریافت می‌شود.

رییس سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد: برای دروس تخصصی دو نوبت در سال آزمون برگزار می‌شود که احتمالا تا هفته آینده جزییات آن را اعلام می‌کنیم. بر این اساس یک نوبت آزمون قبل از عید خواهد بود و یک آزمون بعد از عید در تیرماه خواهد بود. در این دو آزمون هم‌ترازی صورت می‌گیرد.

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص کنکور در راستای عدالت آموزشی است
رییس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش نیز گفت: این مصوبه در راستای عدالت آموزشی وضع شده است؛ چرا که متاسفانه کنکور فضای کنونی جامعه را به شکل نامطلوبی تحت الشعاع قرار داده است.

محسن زارعی تاکید کرد: به دانش آموزان و والدین اطمینان می‌دهیم که از امسال امنیت آزمون‌ها به شکل جدی‌تر پیگیری می‌شود.

وی افزود: دبیران در فضای امن طراحی سوالات را انجام می‌دهند. سوالات به صورت رمزگذاری شده به حوزه‌ها ارسال می‌شود و پنج دقیقه قبل از آزمون رمز سوالات برای حوزه‌ها ارسال خواهد شد و امکان هیچ گونه خطایی وجود ندارد.

مصوبه جدید کنکور حاصل دو سال کار کارشناسی است

معاون خط مشی گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز عنوان کرد: در تنظیم و تصویب این مصوبه، همواره سه محور عدالت آموزشی، کاهش استرس و دغدغه والدین و دانش آموزان و توجه به ماموریت‌های تربیتی و فرهنگی آموزش و پرورش همواره مورد تاکید قرار گرفته است. بنابراین داوطلبان دغدغه نداشته باشند. در روش جدید پذیرش دانشگاه‌ها، برای همه داوطلبان از اقشار مردم و از جمله مناطق محروم نگاه ویژه در نظر گرفته شده است.

رجبعلی بروزئی درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه کنکور تصریح کرد: این مصوبه کار تمام وقت دو ساله دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و از متخصصان زیادی در تنظیم آن کمک گرفته شده است.

معاون خط مشی گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین اظهار داشت: داوطلبان دغدغه نداشته باشند؛ چرا که در روش جدید پذیرش در دانشگاه‌ها،  برای همه داوطلبان از اقشار مردم و از جمله مناطق محروم نگاه ویژه در نظر گرفته شده است.