مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه به وقت محلی برای نخستین بار قطعنامه ۷۶/۲۶۲ را بررسی کرد. این قطعنامه مجمع عمومی را موظف می کند که پس از هر بار استفاده اعضای دارای حق وتوی شورای امنیت از این حق، یک جلسه ظرف ۱۰ روز در مورد آن تشکیل شود.
چین و روسیه ششم خرداد ماه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای اعمال تحریمهای بیشتر سازمان ملل علیه کره شمالی را به بهانه آزمایشهای موشکی اخیر این کشور وتو کردند.
۱۳ عضو دیگر شورای امنیت به پیش نویس قطعنامهای که توسط آمریکا پیشنهاد شده بود، رای مثبت دادند.
بر اساس پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا که به تصویب نرسید، تحریمها بر کشتیهایی که در برنامه تسلیحات هستهای یا موشکهای بالستیک کره شمالی نقش دارند، تشدید میشد.
عبدالله شهید رییس کنونی مجمع عمومی سازمان ملل در این نشست در مورد عدم اشاعه هسته ای گفت که جهان عاری از سلاح های هسته ای یک امید در جهان است و اشاعه این تسلیحات یک خطر نتنها برای انسان ها بلکه تمام حیات بر روی زمین است.
در این نشست مجمع عمومی سازمان ملل نماینده لیختن اشتاین استفاده روسیه و چین از حق وتو و جلوگیری از وضع تحریم های جدید علیه کره شمالی در شورای امنیت را محکوم کرد و گفت که آزمایش های موشکی کره شمالی هیچکس را امن تر نخواهد کرد.
وی افزود: پیش از تصویب قطعنامه ۷۶/۲۶۲ در مجمع عمومی که به رهبری لیختن اشتاین تصویب شده است، استفاده از حق وتو پایان مساله بود اما دیگر این امر صدق نمی کند.
نماینده آمریکا نیز مدعی تهدید تسلیحات هسته ای کره شمالی برای صلح و امنیت در سراسر جهان شد و گفت: تعداد آزمایشهای موشکی کره شمالی به سرعت در حال افزایش است و برخلاف قطعنامههای مربوطه شورای امنیت است.
وی تاکید کرد: تحریمها جایگزینی برای دیپلماسی نیستند، بلکه پاسخی به تشدید رفتار هستند.
به گزارش ایرنا، مجمع عمومی سازمان ملل هفتم اردیبهشت ماه امسال قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، هر بار که یکی از اعضای دائم شورای امنیت از حق وتوی خود استفاده کند، این نهاد ملزم به تشکیل جلسه می شود.
این قطعنامه بدون رای گیری و با اجماع به تصویب رسید. این قطعنامه توسط کشور لیختن اشتاین ارائه شد و حمایت ۸۳ کشور از جمله آمریکا را برخوردار بود.
بر اساس قطعنامه ۷۶/۲۶۲ مصوب ۲۶ آوریل ۲۰۲۲ (در پرتو ماده ۱۰ منشور و البته با رعایت مفاد ماده ۱۲)، در صورت وتو هر قطعنامه ای در شورای امنیت توسط هر یک از اعضای دائم، مجمع عمومی تشکیل جلسه خواهد داد تا همه اعضای ملل متحد به بحث و بررسی پیرامون وتو قطعنامه مورد نظر بپردازند.
در متن این قطعنامه آمده است: قطعنامه تصمیم می گیرد که پس از استفاده یک یا چند عضو دائمی شورای امنیت از حق وتو، رئیس مجمع عمومی ظرف ده روز کاری جلسه رسمی مجمع را تشکیل دهد تا در مورد وضعیت و دلیل استفاده از وتو گفتگو شود، مشروط بر اینکه یک جلسه فوق العاده مجمع عمومی در همین مورد تشکیل نشود.
این قطعنامه برای اولین بار، دوسال قبل مطرح شد ولی متوقف شده بود.در پی جنگ اوکراین، آمریکا و متحدانش روسیه را به سوء استفاده از حق وتو در نشست شورای امنیت متهم کردند.