محمد شادخاطر روز جمعه در گفت وگو با ایرنا با اعلام این خبر اظهار کرد: در ابتدای برداشت محصول توت از باغهای مناطق نیمهگرمسیری این شهرستان در بخش خورشرستم خلخال افزایش ۵۰ تنی تولید محصول امسال در مقایسه با سال قبل پیشبینی شده بود که این رقم طی ۴۰ روز برداشت توت از توستانهای این شهرستان محقق شده است.
وی گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب امسال و افزایش تولید محصول توت در سطح هکتار تا امروز و از ۴۳ هکتار باغات توت واقع در سه بخش مرکزی، خورشرستم و شاهرود این شهرستان بیش از ۲۰۰ تن توت برداشت شده و این در حالی است که برداشت توت تا پایان خردادماه ادامه خواهد داشت.
شادخاطر با بیان اینکه به لحاظ عملکرد محصول سه تا پنج تنی هر هکتار با توت تا پایان فصل برداشت توت خلخال ۲۱۵ توت از باغات توت این شهرستان برداشت خواهد شد، گفت: بارندگیهای مناسب دو ماه اول سال و دمای پایین هوا در سال جاری موجب دیر رسیدن محصول توت و همچنین طولانی شدن زمان برداشت آن در مناطق مختلف خلخال شده است.
وی با بیان اینکه توت تولیدی خلخال به دلیل تولید ارگانیک و پرهیز باغداران در استفاده از سموم نباتی و کودهای شیمیایی از کیفیت بالایی برخوردار است، افزود: توت تولیدی این منطقه علاوه بر تامین بازار مصرف شهرستان، بخشی از مصرف توت استان اردبیل و استانهای همجوار را هم تامین میکند.
شادخاطر با بیان اینکه زمان برداشت توت در مناطق مختلف شهرستان به شرایط آب و هوایی و اقلیمی و قرار گرفتن باغهای توت در مناطق نیمهگرمسیری و سردسیری بستگی دارد، گفت: امسال به دلیل بارندگی و دمای پایین هوا زمان برداشت این محصول نسبت به سال گذشته یک هفته دیرتر آغاز و پایان زمان برداشت محصول نیز نسبت به سال گرم قبل دیرتر خواهد بود.
وی فقدان کارخانجات و مراکز فراوری و تولید خشکبار این میوه را از جمله چالشهای پیش روی کشاورزان عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه توت خلخال بیشتر بصورت خام و بدون فرآوری به بازار عرضه می شود، ارزش اقتصادی چندانی برای تولید کنندگان این محصول کشاورزی ندارد.
مدیر جهاد کشاورزی خلخال اظهار کرد: در صورت راهاندازی مراکز خشککنی و فراوری، توت در خلخال ارزش اقتصادی آن بیش از ۲۰ برابر قیمت فعلی افزایش خواهد یافت ، ما برای هرگونه حمایت از سرمایهگذاران در این بخش اعلام آمادگی میکنیم.
به گزارش ایرنا، میوه توت به صورت تازه ، خشک و فرآوری شده قابل مصرف بوده و پزشکان مصرف توت را برای پیشگیری از ابتلا به سرطان، افزایش طول عمر، درمان کم خونی، تصفیه خون، تقویت کلیهها و استفاده از توت خشکباری شده را برای مصرف بیماران دیابتی به جای قند توصیه میکنند.