به گزارش ایرنا، زمان برگزاری این تور در منطقه لار همزمان با هفته ازدواج و خانواده در تیرماه با حمایت شهرداری پردیس، هلال احمر و ادارات مرتبط پس از بررسی میدانی بین دستگاهی برگزار خواهد شد.
شب های کتابخوانی روستایی ،راه اندازی کتابخانه سیار هدهد، دورهمی یادگیری، اجرای طرح اقرا، نذر کتاب، رادیو کتاب روستا در طرح برگزاری تور کتاب در نظر گرفته شده است.
در گام نخست شب های کتابخوان با محتوای خوانش کتاب های فاخر هر هفته یک روستا در قالب یک برنامه گردشی ایام تابستان در دستور کار اجرا قرار گرفته است.
جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، برنامهای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعهای از دستگاههای دولتی و غیردولتی اجرا میشود.
در این طرح ،هر سال۱۰ روستا یا آبادی عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی میشوند و برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگیهای خاص فرهنگی و اجتماعی خود، مجموعه فعالیتها، طرحها و برنامههای اجرایی خود را برای تقویت زیرساختهای کتابخوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.
هدف این جشنواره حمایت از اقدامهای انجامشده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتابخوانی در روستاها، و معرفی فعالیتهای فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتابخوانی است که با مشارکت مردم و دستگاههای فعال در روستا انجام شده یا اجرای آن برای سال آینده پیشبینی شده است.
تلاش برای تأمین بودجههای لازم برای گسترش فعالیتهای مربوط به کتاب و کتابخوانی در روستاها و توجه دادن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگیتر شدن فضای روستاها و نیز پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان روستایی با کتاب از دیگر اهداف این جشنواره است.
باهمکاری تعدادی از دستگاههای دولتی و غیردولتی در هر استان، دبیرخانهای تشکیل شد تا هدایتکننده جشنواره در استان باشد و هر روستا بر اساس فراخوان جشنواره مدارک و مستندات خود را که مبنی بر فعالیتهای مرتبط با کتاب و کتابخوانی آن روستا را با امضای دهیار و رئیس شورای اسلامی روستا، همراه با فرمهای تکمیل شده به دبیرخانه استانی جشنواره مستقر در ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها یا دبیرخانه مرکزی در تهران ارسال میکند.
دهیاران، شورای اسلامی روستا، بخشداران، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، مدارس، و سایر نهادی فرهنگی و تشکلهای مردمی نقش مهمی در معرفی روستاهای دوستدار کتاب دارند.
در نخستین دوره از برگزاری این جشنواره ۶۲۰ روستا شرکت کردند که در سال دوم به ۸۰۰ روستا افزایش یافتند. پس از چند مرحله داوری و ارزیابی مجموعه فعالیتها و برنامههای این روستاها، ۲۰ روستا به عنوان نامزد و در مرحله نهایی داوری، ۱۰ روستا به عنوان روستای دوستدار کتاب ایران معرفی و همچنین هر سال یک روستا به عنوان برگزیدهی برگزیدهها انتخاب شده است.
جلسه برنامه ریزی و هماهنگی اجرای طرح عشایر و روستاهای دوستدار کتاب با حضور حجت الاسلام مجید عبدالهی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان پردیس ، امام جماعت مسجد جامع پردیس، روسای ادارات امور اداره کتابخانه ها ،میراث فرهنگی و گردشگری، نماینده شهرداری پردیس، رییس شورای اسلامی شهرستان به ریاست محمود حیدری بخشدار مرکزی برگزار شد.
ترویج کتابخوانی برای تقویت زیر ساخت های فرهنگی
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان پردیس در این نشست ضمن تشریح طرح دوستدار کتاب، اظهار داشت: یکی از مهمترین اهداف این طرح گسترش، توسعه و ترویج برنامههای کتابخوانی و تقویت زیر ساختهای فرهنگی و ترویج کتابخوانی در مناطق روستایی و آبادیهای عشایری است که هر سال توسط معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و ستاد شهرها و روستاهای دوستدار کتاب برگزار می شود.
مجید عبدالهی با بیان اینکه کتاب و کتابخوانی اتفاق خوبی برای اثر بخش شدن نقش دانش و دانستن در رفتارهای اجتماع است، گفت: تابستا هر سال عشایر زیادی در دشت لار حضور پیدا می کنند و امسال با هم افزایی و تعامل دستگاههای مرتبط در حوزه ترویج کتابخوانی فعالیتهای مرتبط با کتابخوانی برگزار می شود.
وی ادامه داد: آگاهی بخشی ودانش افزایی در حوزه امور دام با همراهی اداره جهادکشاورزی و ایجاد کتابخانه موقتی در طی مدت حضور عشایر، برگزاری مسابقات کتابخوانی، بخشی از برنامه های ما برای عشایر دوستدار کتاب است.
استفاده از ظرفیت روستاها برای توسعه امور فرهنگی
بخشدار مرکزی شهرستان پردیس با تاکید بر ترویج کتابخوانی لزوم توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در روستاها و مناطق عشایری، گفت: توسعه برنامه های خلاقانه در حوزه کتاب در روستاها و بخش عشایری با برگزاری رویداد یک روزه با محوریت کتاب تحت عنوان" تور کتابخوان " در منطقه لار و توجه به ظرفیت ها و فعالیت های روستاها در امور فرهنگی با اجرای برنامه های تور کتابخوان عشایری ، شب های کتابخوانی روستایی ، کتابخانه سیار هدهد ، دورهمی یادگیری ، اجرای طرح خوانش ، نذر کتاب ، رادیو کتاب روستا در دست اقدام و اجرا است.
محمود حیدری ادامه داد: لازم است برای توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در روستاها برنامه زیرساختی و راهبردی داشته باشیم و در برنامه های آینده اهمیت نهادهای همکار و سهم مشارکت دستگاه ها مشخص شود و اصل برنامه ریزی ها مشارکت محور باشد تا بتوان به اهداف اصلی در توسعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی دست یافت.
برگزاری جشنواره زمینه ساز دیده شدن اتفاقات فرهنگی روستاها و عشایر است
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان پردیس گفت: جشنواره دوستدار کتاب زمینه دیده شدن روستاها و اتفاقات فرهنگی در روستاها را فراهم می کند و برکات بسیاری برای رفع معضلات و مشکلات فرهنگی روستاها دارد و خوشبختانه شش دوره از این جشنواره تاکنون با موفقیت پشت سر گذاشته شده است.
محسن سلطان محمدی با اشاره به ضرورت راه اندازی کتابخانه سیار در شهرستان، توضیح داد:برای ارتقای وتوسعه فرهنگ در مناطق روستایی شهرستان در طی سال، تامین کتابخانه سیار نظیر سایر شهرستانهای همجوار در این شهرستان ضرورت دارد.
وی ادامه داد: رونق کتابخانه های مساجد در مناطق روستایی می تواند به عنوان یکی از محفل ها و باشگاه های ترویج کتاب و کتابخوانی باشد و این نشان می دهد که مساجد نگاه خودشان را از طریق کتابخانه های مساجد گسترش می دهند.
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان پردیس گفت: تبدیل کانون های فرهنگی هنری مساجد به پایگاه های فرهنگی، اجتماعی و کتاب و کتابخوانی با توجه به شرایط بومی و اقلیمی هر منطقه متناسب با اقشار مختلف جامعه و برگزاری برنامه های خلاقانه ضمن توجه به موضوع کتاب و کتابخوانی به بحث زیست بوم و فضاهای فرهنگی و اجتماعی هر منطقه، شکوفایی نیروهای توانمند و مستعد روستایی را به همراه دارد.
به گزارش ایرنا، هدف از برگزاری برنامه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، گسترش عدالت فرهنگی در سراسر کشور است،در این جشنواره هر ساله ۱۰ روستا به عنوان روستاهای برگزیده و ۱۰ روستا به عنوان روستاهای شایسته تقدیر انتخاب می شوند و به روستاهای برگزیده مبلغی هدیه از طرف نهادها و سازمان های همکار به همراه تسهیلات کم بهره به همراه حواله های کتاب اهدا می شود.
شهرستان پردیس با جمعیتی در حدود ۳۰۰ هزار نفر در شرق پایتخت قرار دارد.