زنجان-ایرنا- مدیرکل فنی و حرفه ای استان زنجان گفت: شرایط رقابت‌های ملی مهارت در رشته ملیله سازی به میزبانی زنجان، با استانداردهای جهانی مطابقت دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدرضا انصاری روز یکشنبه در حاشیه اولین دور مسابقات ملی مهارت کشوری در رشته ملیله سازی که در محل موزه کارخانه کبریت زنجان، برگزار می‌شود، در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه رقابت‌های ملی مهارت در رشته ملیله سازی در زنجان مطابق با شرایط استاندارد جهانی است افزود: این رقابت ها در معرض دید عموم برگزار می‌شود و بازدیدکنندگان زیادی دارد.

وی به ایجاد غرفه‌های نمایش آثار توانمندی‌های  هنرمندان ملیله کار در جوار برگزاری این مسابقات هم اشاره کرد و یادآورشد: دیدن آثار دست هنرمندان و مهارت آموختگان این رشته که صاحب شغل در این زمینه شده اند از دیگر استانداردهای برگزاری چنین رقابت هایی است که نتایج بسیار مثبتی هم دارد.

مدیرکل فنی و حرفه ای استان زنجان اظهار داشت: نمایش آثار هنرمندان تحت پوشش دستگاه‌های حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی و دستگاهایی که در عرصه کاهش آسیب های اجتماعی در موضوع اشتغال به عنوان مداخله‌گر فعالیت می کنند در معرفی رشته های هنری از جمله ملیله، از جهات مختلف بسیار کارساز است.

انصاری با بیان اینکه ۹ رقابت کننده در این عرصه حضور دارند گفت: شرکت کنندگان در این رقابت ها به مدت هشت ساعت در خلق اثر دست خود به رقابت می‌پردازند.

وی با اشاره به اینکه سعی می کنیم این مسابقات درخور نام زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله برگزار شود افزود: در راستای صیانت از این هنر و صنعتگران آن، این رقابت ها باید به بهترین شکل ممکن برگزار شود.

مدیرکل فنی و حرفه ای استان زنجان علت انتخاب رشته ملیله به عنوان اولین رشته در برگزاری  مسابقات ملی مهارت را انتخاب زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله عنوان و تصریح کرد: صیانت از حقوق صنعتگران و هنرمندان رشته ملیله سازی زنجان که شهرت جهانی دارد، دلیل انتخاب آن بود.

انصاری با اشاره به اینکه این مسابقات قرار بود قبل از عید برگزار شود  اظهارداشت: با توجه به شرایط کرونایی برگزاری آن در سال گذشته امکان پذیر نشد اما خوشبختانه برگزاری آن در سال جاری با میلاد امام رضا(ع) و آغاز هفته صنایع دستی همزمان شد.

 برد و باخت در رقابت ها مطرح نیست

 وی با تاکید بر اینکه هدف رقابت ها برد و باخت نیست، تصریح کرد: هدف اول ما معرفی استان زنجان و رشته ملیله و هنرمندان آن به سراسر کشور بود چراکه اغلب استانها با این رشته و صنعت آشنا نیستند.

انصاری گفت: بر همین اساس فراخوان این رقابت ها به صورت ملی انجام شد.

وی انتقال دانش فنی و استفاده از تکنیک‌ها و متدهای جدید برای حفظ این صنعت که قدمت دیرینه در استان زنجان دارد و خاستگاه آن نیز صنعتگرانی هستند که در حال  فعالیت در این عرصه هستند، را از دیگر اهداف این رقابت ها عنوان کرد.

مدیرکل فنی و حرفه ای استان زنجان، در ادامه با بیان اینکه مسابقات ملی مهارت و در رأس آن مسابقات جهانی، با رویکرد فرهنگ‌سازی در زمینه مهارت، اشتغال و کارآفرینی است خاطرنشان کرد: مسابقات ما در ۲ بخش برگزار می‌شود که مسابقات اصلی با حضور شرکت کنندگان زیر ۲۱ سال است که ثبت نام بیستمین دوره آن در حال انجام است و پیش بینی می شود با ۸۰ درصد شرکت کنندگان در رقابت ها حضور داشته باشیم.

انصاری با اشاره به اینکه همه رشته های مسابقات ملی مهارت در استان زنجان وجود ندارد اظهار داشت: سعی ما بر این است که در همه ۴۳ رشته موجود در استان، در مسابقات ملی حضور داشته باشیم.

وی مسابقات آزاد برای افراد بالای ۲۱ سال را بخش دیگر مسابقات ملی مهارت عنوان کرد و گفت: تاریخچه برگزاری این مسابقات نشان می دهد که این رده از رقابت ها در بخش صنعت،  شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی بین کارگران و شاغلان این حوزه برگزار می‌شود.

به گزارش ایرنا، ملیله کاری شاخه‌ای از هنر فلزکاری است که با مفتول‌های نازک نقره انجام می‌پذیرد و یکی از صنایع دستی اصلی زنجان است که از آن، کالاهای نقره مانند سینی، قندان، گیره استکان، گل‌سینه و… با روش ملیله‌کاری ساخته می‌شود.
نقره به کار رفته در این هنر عیار ۱۰۰ دارد. شمش‌های نقره را با چکش یا دستگاه نورد به شکل مفتول‌های چهارپهلو باریک می‌کنند و ابتدا نقش‌های کوچک را می‌سازند سپس آنها را در کنار هم در یک قالب قرار داده و با نقره‌ای با عیار پایین‌تر لحیم می‌کنند.
نقش‌های معمول ملیله‌کاری، بته جقه، ریزه جقه، برگ فرنگ، برگ، غنچه، پیچ، جفت پیچ، پیچک، سه چشمه و… نام دارند.