به گزارش خبرنگار ایرنا، اسماعیل افشاری روز یکشنبه در نشست خبری با تاکید بر اینکه به طور متوسط نزدیک به ۴۵ تا ۵۰ درصد ورودی آب های سطحی به سدها کاهش نشان میدهد افزود: به عنوان نمونه ورودی سد تهم که 40 درصد آب استان را تامین می کند نسبت به سال قبل، 37 درصد منفی شده است.
وی با بیان اینکه مسئله درست مصرف کردن آب و نگاه جدی به آن باید به طور مداوم مورد تاکید قرارگیرد گفت: همه باید در این خصوص پای کار باشند و با اطلاع رسانی های مستمر به ویژه از سوی رسانه ها، مصرف درست آب و مدیریت آن به یک فرهنگ تبدیل شود.
افشاری با تاکید بر اینکه قطعی آب در برنامه نیست تصریح کرد: مصرف درست آب سرلوحه اقدامات ما در راستای مدیریت آب است.
این مسئول استمرار خدمات را مهم عنوان کرد و اظهار داشت: از این رو باید قدر داشته هایمان را بدانیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان تاکید کرد: با دقت در مصرف آب از موارد کوچک مانند مسواک زدن تا استفاده بهینه در مباحث کشاورزی، هر یک به سهم خود، می تواند در جلوگیری از وقوع اتفاق های ناگوار در حوزه آب و بحث کمبود یا قطعی های احتمالی موثر باشد.
افشاری گفت: دولت نمیخواهد وارد فضای برخوردهای فیزیکی در این خصوص شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد آب مورد نیاز صنعت از منابع آبهای زیرزمینی تامین میشود گفت: با رویکرد دولت سیزدهم، بحث استفاده از پساب مخصوصاً برای صنایع آببر که فعالیت های آنها در حوزه تولیدات پاک و مواد غذایی نیست مورد توجه قرارگرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان اظهار داشت: استفاده از پساب در این واحدهای صنعتی میتواند جایگزین آب شرب شبکه باشد که قطعا تاثیرات بسیار مثبتی در حوزه مدیریت مصرف آب خواهد داشت.
جایگزینی پساب به جای آب شرب در برخی از صنایع آببر در حال پیگیری است
افشاری با اشاره به اینکه در شهرستان ابهر نیز مسئله جایگزین پساب به جای آب شرب در برخی از صنایع آببر مانند صنایع فولاد مطرح است، گفت: جایگزین پساب به جای آب شرب بصورت اولویت دار مطرح است و این موضوع در سایر شهرستانها نیز پیگیری می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه تا پایان دولت سیزدهم سدهای مراش و بلوبین آبگیری میشوند افزود: امیدواریم در این خصوص شرمنده مردم و مسئولان نباشیم و این دوسد را به موقع به مرحله نهایی و آبگیری برسانیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان در خصوص اهمیت سدها در مهار و مدیریت آبهای روان و سطحی هم گفت: نگرانی ما آب های زیرزمینی است بنابراین هر استان با توجه به بضاعت خود، باید زیرساخت های لازم برای مهار آبهای روان و سطحی ناشی از بارش ها را داشته باشد.
افشاری هدر رفتن آب در بخش شهری را ۲۵ درصد اعلام کرد و افزود: این میزان در حوزه روستایی ۴۰ درصد است.
وی با بیان اینکه در صنایع، امکان بازگشت آب به چرخه وجود دارد تاکید کرد: در حوزه کشاورزی با وجود اینکه مصرف آب بالا است اما نمی توان آن را به عنوان هدر رفت تلقی کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با اشاره به ۲۶۶ حلقه چاه مسدود شده در سال قبل گفت: به دلیل کمبود آب اگر امسال بتوانیم سه برابر این میزان را مسدود کنیم باز هم کافی نخواهد بود و جای کار دارد.
سالیانه باید ۴۰ میلیون مترمکعب از محل انسداد چاههای غیرمجاز صرفه جویی شود
افشاری با تاکید بر اینکه باید در برنامه ۵ ساله حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی کنیم تصریح کرد: بنابراین سالیانه باید ۴۰ میلیون متر مکعب از محل انسداد چاههای غیر مجاز صرفه جویی به عمل آید.
وی با بیان اینکه البته برخی از چاه ها معیشتی هستند اظهار داشت: اگر بتوانیم موضوع معیشت این قشر را حل کنیم، انسداد چاههای غیر مجاز راحتتر خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان تصریح کرد: اعطای امتیاز های مختلف ازجمله طرحهای گلخانه ای، می تواند در امرار معاش این افراد کارساز و در انسداد چاههای غیرمجاز راهگشا باشد.
افشاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در بخش آب، نسبت به کوتاهی های احتمالی برخی از مدیران که باعث بروز ضرر و زیان در این بخش و به وجود آمدن مشکلات کم آبی شده است ، نظارت و رسیدگی میشود، هم گفت: کم کاری مدیران به عنوان ترک فعل به عنوان یک موضوع مهم در حال کار و انجام است و در مواردی که فرد یا یک ارگان و دستگاهی با کوتاهی های انجام شده موجب ضرر و زیان غیر قابل گذشت شده باشد، بررسی و مورد رسیدگی قرار میگیرد.
وی همچنین با اشاره به مسائل مطرح شده در خصوص ارتباط سدسازی ها و ریزگردها و آلودگی های زیست محیطی ناشی از گرد و غبار هم اظهار داشت: تامین آب راهکار دیگری ندارد در حالی که برای تامین برق، می توان از انرژی های جایگزین استفاده کرد و سد سازی ها می توانند برای مدیریت و مهار آب کمک کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان همچنین میزان پیشرفت فیزیکی سد مشمپا را ۳۸ درصد اعلام کرد و گفت: احداث سد مشمپا به عنوان یکی از الزامات وزارت نیرو حتمی است و پیمانکار همچنان پای کار است.
افشاری تاکید کرد : منتظر خروجی نتایج بررسی ها در خصوص ایجاد خط انتقال آب شرب از آن هستیم ولی رد این مسئله به معنی توقف ساخت سد مشمپا نیست.
وی اظهار داشت:گرفتن آب شرب از سد مشمپا و ایجاد خط انتقال آن هزینه های بسیار بالایی دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با اشاره به بی عدالتی در احداث سد ها و عقب افتادگی استان در این حوزه و تضییع حق آبه آن گفت: سدهای موجود در استان زنجان، حتی به تعداد سدهای شهرستان های برخی استان های مجاور هم نیست.
افشاری افت دشت های ممنوعه در استان را به طور متوسط 70 سانتی متر اعلام کرد.
وی در پایان به اختتامیه جشنواره ملی نجات دانش آموزی آب با عنوان " داناب" هم اشاره کرد و افزود: این طرح با هدف آگاه سازی دانش آموزان برگزار شد که استان زنجان در سطح کشور جزء استانهای گروه سوم مطرح شد.