به گزارش خبرنگار ایرنا حجتالاسلام علی نساییزهان روز دوشنبه در نخستین نشست شورای پیشگیری از وقوع جرم استان در سال جاری که به ریاست رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی برگزار شد، افزود: برای تسریع در راهاندازی مرکز نگهداری مددجویان ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر در استان و جمعآوری معتادان متجاهر در اسرع وقت جلسهای با مدیرکل بهزیستی و دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان برگزار و تعیین تکلیف میشود.
وی شمار افراد معتاد در خراسان جنوبی را بیش از ۱۹ هزار نفر اعلام کرد و گفت: این آمار نسبت به جمعیت استان زیاد است و بدون شک راهاندازی مرکز ماده ۱۶ سبب کاهش سرقتهای خرد در استان خواهد شد.
دادستان بیرجند با تاکید بر اینکه بانک اطلاعاتی معتادان متجاهر در استان تهیه و تکمیل شود گفت: در این خصوص مدیرانی که به وظایف قانونی خود عمل نکنند برای آنها پرونده ترک فعل تشکیل میشود در مقابل آن دسته از مدیرانی که در صحنه بوده و کار عملیاتی و کاربردی انجام میدهند مورد تشویق قرار میگیرند.
وی با اشاره به حادثه قطار مسافری مشهد - یزد که هفته گذشته در منطقه طبس روی داد، افزود: در این خصوص همه دستگاههای اجرایی از جمله استانداری، دستگاه قضا و سایر عوامل پای کار بودند و در بررسیهای انجام شده ترک فعلی توسط مدیران مشاهده نشد.
حجتالاسلام نسایی گفت: تاکید کرده بودیم اگر مدیرانی باشند که نسبت به این حادثه کمکاری کنند به عنوان ترک فعل موضوع پیگیری میشود که این حادثه بهخوبی مدیریت شد.
وی اضافه کرد: باید آمار، ارقام و تعداد جلسات را کاهش و کارایی جلسات را افزایش دهیم و بهصورت کاربردی کار کنیم.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان جنوبی گفت: اینکه گفته شده به خاطر شیوع کرونا و نبود اینترنت در سطح روستاهای استان تعداد زیادی دانشآموز از تحصیل بازماندند، چرا باید این گونه باشد و باید قبل از این تدبیری اندیشیده میشد.
وی افزود: ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) اعلام کرده ۳۰۰ میلیون تومان در این زمینه هزینه خواهد کرد که باید زودتر اختصاص یابد و چند ماه از سال جدید سپری شده و هرچه افراد بیسوادتری در جامعه باشند، مشکلات بزهکاری نیز افزایش خواهد یافت.
مرکز ماده ۱۶ بهزودی راهاندازی میشود
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: در حال حاضر مرکز ماده ۱۶ در ۱۳ استان کشور فعال است و این مرکز در خراسان جنوبی نیز بهزودی راهاندازی میشود.
محمدرضا حسنیمقدم افزود: سال ۹۱ این مرکز در استان راهاندازی و فعال بود اما بنا بر دلایلی سال ۹۳ تعطیل شد و برخی اعلام کردند در استان معتاد متجاهر نداریم که این موضوع تا سال ۹۹ ادامه داشت.
وی بیان کرد: افرادی که به عنوان بهبودیافته مرکز ماده ۱۵ (اختیاری) بهزیستی را ترک میکردند بعد از مدتی با مشکل مواجه میشدند لذا راهاندازی مرکز ماده ۱۶ با پیگیریهای متعدد در دستور کار قرار گرفت.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی گفت: سال ۹۹ با همکاری استاندار وقت مجوز راهاندازی این مرکز با ظرفیت پذیرش ۱۵۰ نفر از ستاد مبارزه با مواد مخدر اخذ شد.
وی تصریح کرد: از سال ۹۹ تاکنون به دنبال شناسایی و واگذاری مکانی برای این مرکز بودیم که این پیگیریها تا یک ماه قبل ادامه داشت و در نهایت در قالب جلساتی که با استاندار داشتیم ساختمان مازاد استانداری در بلوار امام رضا (ع) بیرجند به این کار اختصاص یافت.
حسنیمقدم گفت: در حال حاضر ساختمان تحویل گرفته شده و در اختیار بهزیستی استان به عنوان متولی است، از طرفی بهسازی، تعمیر و تجهیز این مرکز با هزینه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر انجام خواهد شد.
وی عنوان کرد: براساس آمار موجود سال گذشته در استان ۵۲۸ معتاد متجاهر شناسایی شده که تحت درمان قرار گرفتند، همچنین ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات به این افراد پرداخت شد.
بانوان هم دیده شوند
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری خراسان جنوبی هم گفت: با توجه به تعداد کم بانوان معتاد متجاهر در این مرکز نامی از جمعآوری بانوان شنیده نشده و به این حوزه بیتوجهی شده است.
فرشته اسدزاده افزود: هرچند تعداد زنان معتاد متجاهر کم و محدود باشد اما هر مادر تعدادی فرزند را نیز همراه خود به خیابانها میآورد که باید برای جمعآوری و نگهداری این افراد هم چارهاندیشی شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر یک مرکز مختص بانوان در استان فعال است که به هیچ عنوان در شان بانوان نبوده و در پیوست فرهنگی این مکان هیچ اقدامی نشده است لذا مرکز ماده ۱۶ وقتی معنا خواهد داشت که بانوان هم تعیین تکلیف شوند.
رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی در ادامه دستور داد تا ۱۵ تیر امسال مرکز ماده ۱۶ در استان راهاندازی و معتادان متجاهر شناسایی و پذیرش شوند.
همچنین تا زمانی که مکان مناسبی برای معتادان متجاهر زن تعیین و واگذار شود در یک طبقه ساختمان واگذار شده به مرکز ماده ۱۶، زنان نیز پذیرش شوند.
این نشست با دستور کارهای گزارش وضعیت آسیبهای اجتماعی استان و اقدامات و برنامههای در حال اجرا در راستای مصوبات چهارمین جلسه سال ۱۴۰۰، بررسی وضعیت مرکز نگهداری مددجویان ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر در استان، بررسی وضعیت اتباع بیگانه در استان و پیشنهادات اعضا در مشارکت برنامههای مشترک پیشگیری از وقوع جرم و کنترل آسیبهای اجتماعی برگزار شد.