بجنورد- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: خشکسالی تولید علوفه مرتعی در استان را ۱۳۸ هزار تن کاهش داد که این وضعیت موجب فقر پوشش مرتعی شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا حسن وحید روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی بیابان برگزار شد اظهار داشت: در شرایط ترسالی در استان  ۲۴۰ هزار تن علوفه تولید می شد که ۱۲۰ هزار تن آن قابلیت چرای دام داشت.

وی افزود: کاهش تولید علوفه بر فعالیت بهره بردارا ن از مراتع تاثیر گذاشته و شرایط اقتصادی آن ها  برای تولید دام و گوشت را تحت تاثیر قرارمی دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی افزود: از مجموع گستره ۱۸۰ هزار هکتاری بیابان های استان برای ۱۰۲ هزار هکتار برنامه های احیا و اصلاح تهیه و این برنامه ها در  ۲۴هزار و ۶۰۰ هکتار  که یک چهارم مساحت عرصه های طرح و برنامه دار می شود اجرایی شده است.

ریزگردها در خراسان شمالی

وی با بیان این که وسعت بیابان های استان افزایش نیافته است افزود: با برنامه های احیا و اصلاح و بیابان زدایی که در سال گذشته انجام شد ۵۶درصد از حجم فرسایش و رواناب هایی که منجر به سیلاب می شد کاهش یافته است.

وحید افزود: با احیای جنگل ها و مراتع و بیابان های استان تاج پوشش گیاهی نیز ۹درصد افزایش یافته است.

وی خاطرنشان کرد: خراسان شمالی از جمله استانهای در گیر با ریز گرد است اما درصد ریزگردها در استان بحرانی و نگران نیست بلکه منطقه ای و موقت است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در مورد غبار موجود در هوای بجنورد نیز گفت: آن چه در هوای بجنورد دیده می شود مربوط به سنگ شکن هایی است که در اطراف بجنورد قرار دارند و سال هاست در مورد مخاطرات هشدار داده شده است.

وی با بیان این که در بیابان های پهنه جنوبی استان و در مانه و سملقان منطقه برداشت خاک وجود دارد اظهار داشت: این مناطق اگر در طول سال به ویژه در تیر و مرداد کنترل نشود با مخاطره مواجه خواهیم شد و خشکسالی ها و رها شدن اراضی دیم نیز به این موضوع دامن زده است.

کانون های بحرانی فرسایش خاک

وحید از شناسایی پنج هزار هکتار کانون بحرانی نیز در استان خبر داد و افزود: اجازه گسترش به این کانون ها نداده ایم و عملیات آبخیزداری و احیا و اصلاح بیابان ها و حفاظت و قرق مناطق جنگلی استان نقش مهمی در افزایش نیافتن کانون های بحرانی فرسایش خاک دارد.

وی با بیان این که خشکسالی ها و افت منابع آب های زیرزمینی موجب فرونشست زمین در بخش هایی از استان شده است گفت: در دشت مانه سملقان و بخش هایی از شهرستان اسفراین فرونشست زمین دیده شده است و اگر دامنه آن گسترش پیدا کند کنترل آن سخت خواهد شد.

وی با بیان این که ۴۳۴ هزار هکتار از منابع طبیعی استان جنگل است افزود: در این مساحت ۱۰۰ هزار هکتار طرح مدیریت منابع جنگلی اجرا شده است.

وی افزود: خراسان شمالی بیشترین عرصه های قرق را در سطح کشور دارد به طوری که در این استان علاوه بر قرق ۲۵ هزار هکتار جنگل خزری در بزداغی نیز ۳۶ هزار هکتار رویشگاه جنگلی ما قرق شد که بزرگترین قرق کشور است.

گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.

خراسان شمالی ذخیره گاه ژنتیک انواع گیاهان و درختان جنگلی است و ۲۵ هزار هکتار از جنگل های هیرکانی در این استان قرار دارد.

در خراسان شمالی ۳۵۰ گونه گیاه دارویی، معطر و ادویه ای شناسایی شده است که بیشتر این گونه ها قابلیت صنعتی شدن دارند.